Västergötland

Vackert landskap mellan Sveriges största sjöar. Upplev Sveriges vagga i Arns fotspår, Kinnekulleområdet, vattenfall, fornlämningar och ta alternativa rutter mellan Göteborg och Stockholm. Sevärdheter i Västergötland.

58 st
Sök nära
Sergels Torg 2, Stockholm Ändra
Uppdatera
Ort eller adress x

Ange startplats för sökningar och vägbeskrivninger

Göta kanal från Östersjön till Vänern...
Bortsett från trappor vid slussarna så är en kanalresa på cykel längs en kanal i stort sett helt horisontell. Vilket innebär plan och cykelvänlig väg där hästar tidigare drog båtar fram.
OrtMotala
Västra Vättern från Askersund till Jönköping.
En vacker bilfärd längs Vätterns västra strand. Flera besöksmål på södra delen kommer att läggas till inom kort.
OrtAskersund
Tivedens Nationalpark
Tiveden är en nationalpark mellan Vättern och Vänern. Här kan man vandra och se oändligt vackra platser och få ett fantastiskt lugn. Vill man inte vandra så långt finns en utsiktsplats nära parkeringen. 
OrtKarlsborg
Karlsborgs fästning och museum.
Byggandet skulle ta tio år men tog 90. När det var klart uppfyllde det inte sitt syfte då kanonerna utvecklats förbi. Ett mycket annorlunda samhälle skapades innanför murarna. Även museum.
OrtKarlsborg
Idas brygga
Idas brygga ligger i Karlsborg vid Vättern med utsikt över Göta kanal. Ät lokala specialiteter med tonvikt mot fisk. Utebar i juli.  Även hotell.
OrtKarlsborg
Forsviks bruk
I Forsvik har industrier funnits i sexhundra år från vattendriven stångjärnshammare till mekanisk verkstad. Ett litet museum visar brukets historia som drevs av en kvinna under 40 år på 1700-talet.
OrtKarlsborg
Töreboda...
OrtTöreboda
Sjötorp...
Här började Göta kanal byggas.
OrtMariestad
Hjo
Sveriges kanske mest pittoreska stad har även ett bedårande läge vid Vätterns strand. Missa inte hamnen, gamla kuranstalten, stadskärnan och stranden. Tempererade Gullkroksbadet rekommenderas.
OrtHjo
Mariestad...
OrtMariestad
Aranäs borgruin.
Aranäs är ruinen efter ett av landets äldsta och förnämsta kungaslott. Uppfört direkt på granitklippan under 1100-talet och byggdes på fram till 1304. Vackert beläget nära sjön Asparen.
OrtGötene
Forshems kyrka
Kyrka från 1100-talet och Nordens enda tillägnad den Helige anden. Den är känd för sina ovanliga romanska reliefer.
OrtGötene
Varnhems kyrka och klosterruin
På denna intressanta plats föddes och fostrades romanfiguren Arn. Nya fynd visar att platsen varit kristen redan på 900-talet vilket ändrar vår historia. Här vilar Stockholms grundare Birger Jarl. Mycket bra kafé intill.
OrtSkara
Kinnekullegården
Perfekt mat -och fikaställe i samband med besök än högre upp på Kinnekulles utsiktstorn. Utsikten här är inte fy skam men åker du vidare så får du se kalkbrottet och Läckö slott.
OrtGötene
Kinnekulle utsiktstorn
Här kan du vara lika högt ovanför Vänern som Eiffeltornet är högt. Milsvid utsikt över kalkbrott, Läckö och Karlstad. På platån finns kungligheters inskrifter i berget sen nära 200 år, senast Viktoria och Daniel 2010.
OrtGötene
Kinnekulle kalkbrott
Kinnekulle kalkbrott är ett storslaget sceneri med dess branta klippor som skapats av miljoner tons brytning av kalk.  Beroende på var du står har du Vänern eller Kinnekulles höjder i bakgrunden. 
OrtGötene
Munkängarna naturreservat
Ett naturreservat som fått namnet från när området hörde till Vadstena kloster. Med många ädla lövträd är det under sommarhalvåret man bör ta sig hit. I slutet av maj blommar ramslöken.
OrtGötene
Hornborgasjön
Vii börjar vid ett Naturum för besök vid sjön som är en av Europas viktigaste fågelsjöar. Här kan man läsa på om sjön för vidare resa runt Hornborgasjön eller gå ut på Utsikten och skåda fågel. 
OrtSkara
Ekornavallen
En unik fornlämning och mycket vacker plats. Här kan man se lämningar från sten-, brons- och järnåldern. Från 3300 f kr till 1050 e kr.
OrtFalköping
Husaby kyrka och källa.
Detta är platsen där, enligt legenden, Sverige officiellt blev kristet. Första kyrkan var en stavkyrka från 1000-talet är Sveriges första biskopskyrka. Dess mäktiga trippeltorn är från 1100-talet.
OrtGötene
Fornbyn
På sant Skansen-manér har man utanför stans museum samlat ett 30-tal gamla byggnader från bygden. Man får känna på hur livet var förr och viss verksamhet bedrivs fortfarande.
OrtSkara
Västergötlands museum
Tre basutställningar som verkligen är genomarbetade. Historiska Skara i medeltid, Mellan is och eld och konstnären Agnes de Frumerie.  Även återskapade Fornbyn utanför är sevärd.
OrtArray
Skara...
OrtSkara
Gudhems kyrka och klosterruin
Gudhem var klostret där Arns fästmö Cecilia avlade sina 20 år av bot när han stred som tempelriddare. Fakta är att klostret grundades 1161 och brann ner 1529. Intressant besöksmål med vackert läge.
OrtFalköping
Läckö slott
Valt till Sveriges vackraste slott och är beläget på en klippa längs ut på Kållandsö. En borg från 1298 byggdes om till dagens slott under 1600-talet. Guidad visning och restaurang med sjöutsikt.
OrtLidköping
Restaurang Sjöboden...
OrtLidköping
Spikens fiskeläge
Ett härligt fiskeläge längst ut på Kållandsö i Vänerns skärgård. Här kan man uppleva båtliv, köpa nyrökt fisk, äta på finkrog eller bara glassa lite på ett kafé.
OrtLidköping
Falköping
Här finns flest stenåldersgravar i norra Europa och museet i stan täcker historien väl. Utsiktsberget Mösseberg är mäktigt och Falbygdens 25 m långa ostdisk likaså.
OrtFalköping
Mösseberg utsiktstorn och djurpark.
Både ett berg och ett populärt friluftsområde. Inte nog med att berget är högt, här finns ett torn att bestiga från vilket man ser ned på djurparken på toppen och långt över stan och slätten.
OrtFalköping
Lidköping
En mycket trevlig stad och utmärkt bas för utflykter. Nya stadens torg med Gamla Rådhuset, Limtorget, Rörstrandsområdet och Vänermuseet är toppar och en promenad ut mot Vänern därtill.
OrtLidköping
Stola säteri
Till Stola säteri lyckades man spåra Stefan Holm släkt i SVTs Vem tror du att du är? Här bodde Ekebladska släkten och det var Eva Ekeblad upptäckte att man kunde göra brännvin av potatis.
OrtLidköping
Hindens rev
En naturupplevelse som fängslar alla. Halva vägen bil men sen får man vandra rakt ut i Vänern på ett alltmer smalnande näs och tillslut ha vatten inom stenkast på båda sidor.
OrtLidköping
Kållandsö
En rundtur som bjuder på fantastiska kulturupplevelser och storslagen natur. 
OrtLidköping
Conditori Nordpolen
Ett av Sveriges bästa konditorier. Mästarklass enligt White Guide. Mästare på tårtor säger vi.
OrtVara
Sparlösastenen
Tätt efter Rökstenen Sveriges viktigaste och även gåtfullaste. Stenen står i en liten byggnad intressanta informationstavlor. Vackra bilder och blandning av samnordiska och svenska runor.
OrtVara
Torpa stenhus...
OrtTranemo
Hofsnäs gård...
OrtBorås
Mölarps kvarn.
Mölarps kvarn ligger i Fristad vid Viskan. Så tidigt som på 1500-talet började man driva kvarnar med hjälp av forsarna här och med tiden även för såg och vadmalsstamp. Här uppstod det första industriområdet i Fristad i slutet av 1800-talet.
OrtBorås
Vänga mosse.
Mossen har lätta vandringsleder på 4,7 km med ”häftig” spång över mossen men även en på 1,8 km till tillgänglighetsanpassad. Det finns ett rikt fågelliv och ett fågeltornet ger en utsikt över hela mossen.
OrtBorås
Vänga kvarn.
En bit ifrån Vänga mosses vandringsleder ligger Vänga Kvarn med kafé och bageri. Här kan man äta lättare mat, smörgåsar och fika. Allt är bakat med närodlade sädesslag som malts i kvarne i byggnaden. Även ett bruksmuseum.
OrtBorås




Ämnen