Norrbottens- och Västerbottens län.

Landets nordligaste län främst representerat av kustlandet men vi utforskar och lägger upp efter hand. Sevärdheter i Norrbotten. Sevärdheter i Västerbotten.

39 st
Sök nära
Sergels Torg 2, Stockholm Ändra
Uppdatera
Ort eller adress x

Ange startplats för sökningar och vägbeskrivninger

Järnäsklubb...
Klubb betyder havsudde och här ligger känd väderstation och lotsplats. Efter kort vandring genom tallskog når man härliga klippor med picknickplatser. På Kafé Lotsen fikar man och äter gott.
OrtNordmaling
Olofsfors bruk...
Ett av Västerbottens populäraste besöksmål. Bruket har anor från 1762 och är en av landets mest välbevarade och genuina bruksmiljöer. Är sommaröppet och då öppnar hantverkare, konstnärer och ett kafé upp. Guidade turer kan bokas året om.
OrtNordmaling
Obbola...
Obbola är en av de äldsta byarna i Umeå socken. Vid Byn ligger två fiskelägen och en segelbåtshamn. Här finns Gamla Salteriet; fiskekrog och butik. Fornstig med flera intressanta stopp.
OrtUmeå
Holmens utsiktsplats.
Om man bjuds på skådespel, då ska det vara en riktig läktare för publiken. Så känns det på denna underbara utsiktsplats på ön Holmen och scenen är deltat i Österfjärden. Grillplatser finns.
OrtUmeå
Umeälvens delta naturreservat - Fågeltornet Bergön...
En kort promenad från parkeringen når man detta fågeltorn som även har en tillgänglighetsanpassad utsiktsplattform intill. Fin utsikt över Västerfjärden från båda men även Österfjärden från tornet.
OrtUmeå
Umeälvens delta naturreservat - Stora Tuvan...
Naturreservatet nås från flera håll. Här tar man sig med hängbro och på en tillgänglighetsanpassad ramp ut på ön Stora Tuvan i Österfjärden.
OrtUmeå
Rovögerns fiskeläge.
Rovögerns fiskeläge lockar många besökare för den populära fiskerestaurangen Kvarkenfisk som är säsongsöppen. Platsen är besöksvärd året om med dess mäktiga utsikt mot Kvarken och fina bostäder på piren i fiskebodstil de luxe.
OrtUmeå
Arboretum Norr och Baggböleforsen...
Arboretum Norr har 400 sorters träd och buskar från norra halvklotets alla hörn. Många nya färger och former att uppleva. Här finns en utsiktsramp över Baggböleforsen och men kan vandra på rester av det gamla kraftverket.
OrtUmeå
Drakryggen.
Lögdeälven utmärker sig för att den har sådan vildmarksprägel och höga erosionsbranter sk nipor. Drakryggen är den mäktigaste nipan och från åskammen blickar man ut mot den slingrande älven. Avstånd från Umeå c:a 57 min, 67 km
OrtBjurholm
Västerbottens museum och Gammlia...
Ett museum för alla om kulturhistoria, konst, textil och foto. Missa inte världens ädsta skida. Intill ligger Gammlia med byggnader som speglar det gamla Sverige med kyrka, skola, bondgård och typiska samevisten.
OrtUmeå
Ratan och Rataskär...
Ratan är mest känt för det stora slaget under kriget 1808 – 1809. Om det och mycket mer kan man uppleva på Kulturum Ratan. Hyr roddbåt och ro c:a 100 m till Rataskär med fyr och havsutsikt.
OrtRobertsfors
Vindelforsarnas naturreservat.
Vindelälven är en av fyra stora nationalälvar som inte har några vattenkraftverk. Forsarna är som mäktigast här i mitten av juni. Flera strövområden, exempelvis Broarna runt 4,9 km. Sommartid kafé och konsthall. Avstånd från Umeå c:a 55 min, 58 km
OrtVindeln
Lövånger kyrkstad...
Lövånger, viken som ger lä. Två saker är ovanliga med denna vackra kyrkstad; det stora antalet djurstallar och att man kan övernatta i de smakfullt rustade kyrkstugorna.
OrtSkellefteå
Västerbottenost besökscenter...
Sedan 1872 har man gjort Västerbottenost enligt samma recept. Myten säger att mejerskan Ulrika Eleonora Lindström blev störd av friare så ystningen drog ut på tiden. Kostnadsfria visningar dagligen sommartid.
OrtSkellefteå
Mårdselforsens naturreservat...
Vid Mårdselforsen kan man se Vindelälven bryta fram i ett mäktigt forslandskap. Man tar sig ut nära inpå via hängbroar och spänger och markerade stigar. White Guide rekommenderade restaurang Wild River. Rastplats finns.
OrtVindeln
Bjuröklubb...
Ett komplett utflyktsmål med utsiktsrampen upp till fyren som höjdpunkt. Fika på fyrmästarbostaden, vandringsled på klippor eller ”pulsa” i sanddyner. Lämningar från stenålder till rysshärjningar.
OrtSkellefteå
Nordanå kulturområde...
Besökare till Bonnstan bör passa på att besöka kulturområdet där Skellefteå museum med friluftsmuseum, vackert parkområde, en konsthall och pedagogiska centret Exploratoriet ingår.
OrtSkellefteå
Bonnstan Skellefteå...
Kyrkstaden har anor från 1600-talet. Förutom kyrkbesök så träffade man släkt och vänner från andra byar. Fram till 1835 även en marknadsplats, det år då kyrkstaden brann och bara en tredjedel byggdes upp.
OrtSkellefteå
Byske kyrkstad...
Västerbottens yngsta kyrkstad från 1870-talet och byggnadsminne sedan 1986. Här bodde långväga kyrkgäster men i takt med bättre kommunikationer så försvann behovet av övernattning. Av de totalt nio finns åtta kvar. 
OrtSkellefteå
Marranäsvältan...
En mäktig naturupplevelse. Här ser man resultatet av inlandsisens avsmältning. Sand och grus som samlats i åsen har sakta forslats ut i havet och efterlämnat denna 160 m långa och 30 m djupa ravin. 
OrtSkellefteå
Jävre och Skags fyr...
Jävre är en liten plats inklämd mellan E4 och Bottenviken som bjuder på en hel del. Skags fyr att kliva upp i, Jävre kvarn med museum, en K-märkt turistbyrå. Hildurs Café samt Bea’s Rökeri & Hamncafé lockar den sugne.
OrtPiteå
Pite havsbad...
Badet som är känt för att klå stränder långt söderut på badtemperatur. Kilometerlång finkornig strand och långgrunt. Runt badet finns aktivitieter samt boenden och matställen från budget till lyx.
OrtPiteå
Lillpite.
I det lilla samhället finns flera äldre fina norrobottensgårdar, lador, smedja, härbren och en kvarn i stående timmer. Bredvid kvarnen finns ett fungerande vattenkraftverk.
OrtPiteå
Kyrkstaden i Öjebyn...
Kyrkstaden är övernattningsstugor för långväga församlingsbor vid kyrko- eller marknadsbesök. Här låg Piteås ursprungliga stad som pga landhöjningen flyttades ut mot havet. Marknad varje sommar.
OrtPiteå
Paltzerian...
Här på på världens första Paltzeria serveras alltid pitepalt. Palt är stekt fläsk och lök dolt i en degblandning av råriven potatis och mjöl. Lingon och kall serveras mjölk till. Paltschwimmern nästa.
OrtPiteå
Böle garveri...
Garveriet drivs av fjärde generationen och man använder grankåda i garvningen och bakom butiken med alla fina produkter kan man kika på den processen. Göran Perssons klev in i näringslivet med en Böle portfölj som idag kostar 5500 Euro.
OrtPiteå
Sikfors...
OrtPiteå
Bensinmuseet...
Ett lite annorlunda teknikmuseum som fokuserar på bensinmackar från 1920-tal till 1960-tal och allt möjligt kring den så motarbetade bensinen. Sommaröppet, men grupper året om. Trevlig nostalgi!
OrtÄlvsbyn
Fällforsen...
Ungefär 20 kilometer nordväst om Älvsbyn bildar Piteälven ett mycket vackert fall, Fällforsen. Fallhöjden i forsen är 11 meter. Flera grillplatser finns. Avstånd från E4 Piteå, c:a 57 min, 68 km
OrtÄlvsbyn
Världsarvet Gammelstads kyrkstad...
Gammelstads kyrkstad är landets största och bäst bevarade kyrkstad. Innan man vandrar runt den dryga 400 år gamla kyrkstaden, besök gärna Visitor Center med sitt minimuseum och bli tipsad om guidningar. Visningsstugan, friluftsmuseet Hägnan är fina stopp.
OrtLuleå
Storforsen...
Måste upplevas. Storforsen är Europas största obundna fors som faller 60 m de sista två km. Man kan ta sig ut till ramper och stå invid eller ovan forsande vatten. Nedanför forsen ligger ett hotell med stugby och camping varifrån vandring leder till forsen. ...
OrtÄlvsbyn
Melderstein herrgård.
Av järnbruket finns inte mycket kvar men väl Melderstein herrgård med, restaurang hotell och festarrangemang. I området finns fina strövområden och kanske går man längs samma stigar som renar och hästar forslade malmen hit på slädar.
OrtLuleå
Haparanda...
Haparanda präglas av att vara gränsstad till finska Tornio och här handlas det gränslöst. Lenin stannade till på väg mot Ryssland och revolution men så drastisk behöver man inte vara utan man kan resa vidare mot Haparanda Skärgård Nationalpark och längs Torneälv.
OrtHaparanda
Kukkolaforsen.
Kukkolaforsen är en upplevelse. Här fiskas med håv från bryggan ute i Torne älv. Forsen är lång, hela 3500 m på 14 m fallhöjd, så hela älven ”kokar”. Forsränning sommarhalvåret, Bastu Akademi och Fiskemuseum. Restaurang, stugby och camping. ...
OrtHaparanda
Holgers traktormuseum...
I Svartbyn i Överkalix har Holger samlat grejer sedan 10-årsåldern. Idag är Holger i 80-årsåldern och här finns förutom c:a 200 traktorer även jordbruksföremål som ger lite av en samlad jordbrukshistoria från Norrbotten.
OrtÖverkalix
Kristi förklarings ortodoxa kyrka...
OrtÖverkalix
Martingården...
Vill man se prov på Överkalix fina tradition av hantverk och måleri så visar Martingården på en samling av allmogemålade möbler från trakten. Martingården är en av Sveriges bäst bevarade hembygdsgårdar. Ring för besök inne och guidning. 
OrtÖverkalix
Luppioberget...
Vem gillar inte utsiktsberg? Här åker man bil nästan ända upp och får en härligt utsikt över Tornedalen. Här finns servering och kafé men även rastplatser med ved om man vill elda eller grilla. Avstånd från Haparanda c:a 48 min, 62 km
OrtÖvertorneå
Hanhivittikko fäbod...
Fäboden är en av få bevarade i Tornedalen och här samlades man för sommarbete. Tornedalsk arkitektur blandas med finsk. Ängs- och betesmarken har påfallande stor artikedom och under sommaren drivs Levande Fäbod med fäbodvärdar, får, fjällkor och höns.
OrtÖvertorneå




Ämnen