Närförort norr om Slussen

Utflyktsmål, promenader och rundturer norr om Stockholms innerstad. De sorteras fågelvägen och vill man utforska någon del så ange t ex Solna eller Danderyd som startpunkt.

126 st
Sök nära
Sergels Torg 2, Stockholm Ändra
Uppdatera
Ort eller adress x

Ange startplats för sökningar och vägbeskrivninger

Stallmästaregården
Det enda kvarvarande utvärdshuset med samma funktion sen 1600-talet i Stockholm. Sommartid är uteserveringen en av stans bästa. Kostar men det smakar…
OrtSolna
Hagaparken längs Brunnsviken.
PROMENAD - En mycket vacker promenad i historisk miljö. Från Gustav III:s favoritmatställe till Drottning Kristinas midsommarhus. Flera fik och picknickplatser. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.
OrtSolna
Södra Brunnsviken och Kräftriket.
PROMENAD - Från utsikten vid Bellevue och Carl Eldhs ateljé vandrar man bland Bellmanska minnen och rik akademisk tradition. Avsluta med dopp i Brunnsviksbadet kanske? Promenadstråk i Stockholm, Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.
OrtStockholm
Karlbergs slott
Detta är världens näst äldsta krigsakademi från 1792. Vackert beläget vid Karlsbergssjön och bakom slottet finns ett friluftsområde och AIKs träningsplan.
OrtKarlberg
Hagaparken och Haga slott
Ta en promenad i historisk miljö. Från Gustav den III:s favoritmatställe till Drottning Kristinas midsommarhus. Flera fik och picknickplaster.
OrtSolna
Konditori Vasaslätten.
Det pittoreska grönmålade caféet beläget i Hagaparken är endast öppet vid vackert väder och tar inte kort. Inga halvfabrikat utan allt är lagat och bakat här.
OrtHaga
Sjökrogen vid Pampas Marina
En av Stockholms mest centrala sjökrogar är öppen varje dag året runt. Äkta Key West känsla vid en marina. På eftermiddagarna kan man frossa i kakbuffén.
OrtKarlberg
Stora Pelousen Hagaparken
Denna pelous – som lämpligt nog betyder gräsmatta på franska – är perfekt för kubbspel, picknick och sol. Uppe från koppartälten är utsikten vackrast.
OrtHaga
Nybohovs vattenreservoar.
Att ta sig upp här är väl värt besväret. Bedårande utsikt mot sjön Trekanten och City. Vattentornet rymmer 64000 kubikmeter och förser en stor del av stan med vatten.
OrtLiljeholmen
Koppartälten i Haga
I koppartälten från sent 1700-tal finns museum och en restaurang, men man kan även fika i denna magnifika miljö. Personalen bakar och lagar allt själva.
OrtHaga
Fjärilshusets café
Ett café i Stockholms tropiska regnskog med fika eller lättare lunch. Exotiska växter och fjärilar men nu även hajar! Uteservering sommartid i trädgården.
OrtHaga
Fjärilshuset Haga
Alltid 25 grader varmt. I Fjärilshuset inte bara värmer du dig utan ser de 700 fjärilarna i sin naturliga tropiska miljö. Nu även akvarium med hajar!
OrtHaga
Huvudsta strand och Jungfrudansen.
Ett av Solnabornas populäraste promenadstråk. Gustav III var inte populär bland adelsmännen och det var på Huvudsta gård de satt och planerade mordet på honom. Promenadstråk i Stockholm. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.
OrtSolna
Huvudsta gård o slott
Här smiddes det ränker. (Man planerade för något hemligt). Det var här ute som adelsmännen planerade mordet på Gustav III. Ett vackert herrgårdsområde med många välbevarade byggnader vid Ulvsundasjön.
OrtSolna
Ålkistan och Bergianska
PROMENAD. En promenad för blomsterälskaren. Vandra genom en halvfärdig lustpark, se enorma näckrosor och en japansk damm eller ”åk söderut” i ett medelhavsväxthus. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.
OrtNorra Djurgården
Hagatoppen
360-graders vy över stor del av norra Stockholm. En kuriositet är att man ser Stockholms mest kända landmärken, Globen och Stadshuset, på en enslinje.
OrtHaga
Millesgården
Konstnärsparet Carl och Olga Milles lät uppföra gården i början av 1900-talet. Idag är det ett museum som visar upp deras konst. I Millesgårdens konsthall visas samtida konst. Utöver konsthallen finns här en park med skulpturer som är det Millesgården är mest känt för.
OrtLidingö
Lidingös södra del
Här följer vi närapå Lidingöbanans sträckning via Millesgården, Gustaf Daléns AGA och den vackra gården Mölna för att slutligen komma till Gåshaga.
OrtLidingö
Augustendals fritidspark och 4H-gård
Änkesätet vid Huvudsta gård från 1850-talet används idag som bas för parklek i Solna kommuns regi. Lekpark, 4H-gård, café och gräsplan för bollspel.
OrtHuvudsta
Huvudstabadet
Steker solen? Här har du friluftsbad, soldäck och servering. Tempererad bassäng är perfekt för svensk sommar.
OrtHuvudsta
Café Båthuset
Vackert beläget vid Ulvsundasjön serveras enklare måltider och fika. Öppet oftast tis-sö 10-17. Stor brygga för soldyrkare och mysig marin inredning "inombords".
OrtHuvudsta
Norra Brunnsviken och Tivoliberget
Beundra den sagolikt vackra utsikten över hela Brunnsviken från Tivoliberget. Här passeras bl a flera historiska byggnader och en restaurerad lustpark.
OrtSolna
Johannelundsbadet
En mindre badplats med liten sandstrand och stor gräsyta. 
OrtBromma
Alvik till Äppelviken
Med start vid tunnelbanan i Alvik följer en av de populäraste strandpromenaderna. Plana träspångar blandas med kuperade grusvägar och någon bergsstig.
OrtBromma
Traneberg till Alvik
En tur runt Traneberg, området som gett namn åt bron mot Kungsholmen. 450 meter lång var den på sin tid världens längsta brobåge gjuten i betong.
OrtBromma
Bockholmen hav och restaurang.
Grosshandlarvillan, med utsikt över Stocksundet och Edsviken, har blivit populär krog för nära och ditresta. Åretruntöppet men sväller rejält på sommaren.
OrtSolna
Bromma runt
En biltur som går igenom Bromma förbi några av Stockholms finaste privatbostäder från skilda år tydliga exempel på stadens årsringar från sent 1800-tal till folkhemsk funkis. Några speciella byggnader eller områden valts ut som exemplifierar. Även några betydligt äldre...
OrtBromma
Park konditori
Vid Alléparkens hållplats på Nockebybanan ligger detta genommysiga konditori. Man bakar sitt eget bröd och allt känns äkta rakt igenom.
OrtBromma
Jungfrudansens utsiktsplats
Från den här utsiktplatsen ser du bland annat de nybyggda delarna på Kungsholmen och Minneberg.
OrtSolna
Från Smedslätten runt Ålstensskogen
Från Äppelviken och Smedslätten går turen via Ålstensskogen till Ålsten. Grillplatser, bad och skön natur kryddat med härlig sjöutsikt. Startar man från Alvik så fortsätter man utan att passera Äppelviken.
OrtBromma
Dalénum till Mölna
PROMENAD: En vacker promenadväg som passerar svensk industrihistoria, förbi ett nybyggt område, ett litet naturreservat samt en vackra Mölna gård. Fin utsikt bland annat mot Fjäderholmarna och Djurgården.
OrtLidingö
Kafé Sjöstugan vid Brunnsviken.
Ta en fikapaus eller lunch på bryggan, i den mysiga trädgården eller i kaféet med allmoge-hippie känsla. Öppet helger året om och dagligen sommartid.
OrtSolna
Bockholmen och Pipers park
En mycket rogivande promenad förbi en restaurerad park och en nyupptäckt holme med en populär sjökrog Längs vattnet längs en kanal och med utsikt över Stocksund.
OrtSolna
Lidingös nordöstra del.
Lidingö är verkligen en ö som förtjänar fler besökare. Så mycket att se av byggnader, natur och kulturlandskap. Den här turen går över norra och nordöstra delen av ön.
OrtLidingö
Bergshamra till Ulriksdals slott
Längs Edsviken och orörd natur till Ulriksdals slottspark i ordnad prakt. I Bellmans fotspår på teater och värdshus samt en paus på slottcaféet.
OrtSolna
Lötsjön och Råstasjön - Hälsans stig
En promenad runt de två sjöarna i Sundbyberg Lötsjön och Råstasjön (även i Solna). Rikt fågelliv, ett mysigt kafé och magnifika Friends arena att uppleva.
OrtSolna
Solviksbadet
Ett riktigt hurtbad med motionsslingor runt om, fast känn dig inte dum om du ligger på rygg och njuter av solen hel dag, det är ju det en strand är till för. Det finns en kiosk med allt man önskar sig, det finns sandstrand, det är perfekt för dykare och det finns till och med...
OrtBromma
Brunnsvikens trädgård & café.
Kombinera växtshopping med en härlig fika. Hembakat och hemlagat av bakverk och luncher. Caféet ligger i äldsta växthuset och passar vinter som sommar.
OrtSolna
Stocksunds strandpromenad
Magnifika villor i alla dess stilar överallt med spektakulära Cedergrenska tornet som signum. En vacker tur längs ringlande strandväg med sjöutsikt.
OrtDanderyd
Stocksund till Kevinge
En strandpromenad där vi satt ut flera skapade rastplatser. Vacker utsikt och intressanta miljöer och en mytospunnen sten som bonus.
OrtDanderyd




Ämnen

20 st

Stockholm topp 20

De 10 bästa sevärdheterna och besöksmålen samt de 10 bästa rundturerna i Stockholms län.
39 st

Naturupplevelser i Stockholm

Naturupplevelser i Stockholm som inte är parker eller har bebyggelse intill. För övriga naturpromenader, se Promenader / Vandra i naturen eller Samtliga skärgårdsöar.
120 st

Kulturupplevelser i Stockholm

Utflyktsmål för dig som vill uppleva den rika kulturen i Stockholms län. Vackra platser, skön arkitektur, historiens vingslag och lev in hur livet var förr. Slott, herrgårdar, vacker bebyggelse i stad och på landet, bruksorter, friluftsmuseer och fornminnen.