Drottningholm


Drottningholms slott är med på Unescos världsarvslista och måste besökas minst en gång. Sen blir det antagligen flera besök. Man kan nämligen komma hit med helt olika syften - för att promenera runt, ta en picnic i den fantastiska engelska parken, besöka systerslottet Kina slott eller gå visningar på slottsteatern eller slotten. Äta och fika kan man också göra vid de båda slotten.

Resa med SL: T-Centralen grön linje 17/18/19 till Brommaplan.
Buss 176/177 mfl till Drottningholm
Totalt c:a 30 min varav till Brommaplan 20 min.

  • Till start: 10,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Drottningholm 
  • Avgift: Ja 


Drottningholm
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Drottningholms slott

Lustslottet är sedan 1981 kungaparets officiella bostad och de bor i den södra längan. Nuvarande slott byggdes på grunden av det nedbrunna 1500-talsslottet och stod helt färdigt 1699. Det brukar liknas vid franska Versaille, men är förstås betydligt mindre – ynka 200 rum mot 700 i det franska. Hela slottsområdet tillhör UNESCO:s världsarvslista. Slottet och slottsparkerna är öppna året runt för egen vandring.

Trippa har en promenad i Drottningholms slottsområde: Drottingholms slottspromenad.



 

Drottningholms Slottsteater

Drottningholmsteatern är den bäst bevarade 1700-talsteatern i världen. Den har en avancerad teknik som gör att man till exempel kan växla dekor inför öppen ridå. Dessutom falluckor, rörliga vågor, ljusmaskineri samt vind- och åskapparater. Teatern ritades av Carl Fredrik Adelcrantz och stod klar 1766.

Teatern är öppen för visning se hemsida.


Drottningens paviljong, Drottningholm
08-556 931 00

Läs mera

Barockträdgården

I slutet av 1600-talet tillkom den äldsta trädgården på Drottningholm, skapad efter drottning Hedvig Eleonoras initiativ. Slottsarkitekterna Nicodemus Tessin den äldre och Nicodemus Tessin den yngre stod för förverkligandet. Barockträdgården omges är kantad av lindalléer både i norr och syd och ligger i direkt anslutning till slottet. Inspirationen kom från de nya slottsträdgårdarna i Frankrike och ledorden var strikt, tuktat och symmetriskt.

Under århundradena har många planer för nygestaltning av trädgården funnits. Under 1800-talet förföll den men restaurerades igen under 1950- och 60-talet efter Gustav VI Adolfs önskemål. Bronsskulpturerna i parken är gjorda av de Vries och kom till Sverige som krigsbyten från Prah 1648 och Fredriksborg i Danmark 1659.

Barockträdgården utgör idag Sveriges förnämsta i sitt slag och omfattar även Broderiparterren och Vattenparterren. Det är tolv mindre fontäner och den stora Herkulesfontänen i centrum.

Läs mera

Kina slott

Den första byggnaden här uppfördes som ett monteringsfärdigt hus 1753 och var då en födelsedagsgåva till drottning Lovisa Ulrika från kung Adolf Fredrik. En mer storslagen byggnad kom på plats tiotalet år senare. Arkitekturen är i grunden fransk rokoko men har en exotisk karaktär, med kinesiska och orientaliska inslag som då var högsta mode.

I slottsköket äter man numera de allra godaste våfflor med sylt och grädde. Serveringen är faktiskt även öppen på senvintern, när man mumsar framför öppen eld i de vackra stenvalven.

Under året har man för årstiderna olika blomsterutställningar utanför slottet. 
 

Cantongatan

Området Canton skapades som ett mönstersamhälle av kungaparet Lovisa Ulrika och Adolf Fredrik under 1700-talets mitt. Här anlades en manufaktur för finare produkter som finsmide och sidenvävnader som till stor del skulle användas till bygget av Kina slott.

En manufaktur var en tidig typ av industri där olika hantverkare samarbetade under gemensam ledning fast arbetet gjordes för hand.

Engelska parken

Parken uppfördes då Gustav III övertog slottet år 1777. Han ville efterlikna den nya sortens naturliga parker som fanns i England. Fredrik Magnus Piper fick äran att skapa anläggningen, norr om barockträdgården.

Parken är till största delen öppen för allmänheten trots kungaparets närvaro. Den har byggts upp i olika omgångar sedan slottet uppfördes, vilket gett olika delar sin egen speciella karaktär. Här finns dammar med kanaler, öar med vaclra broar, stora gräsmattor samt träd i alléer och dungar. 

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Drottningholm
Drottningholms slott är med på Unescos världsarvslista och måste besökas minst en gång. Sen blir det antagligen flera besök. Man kan nämligen komma hit med helt olika syften - för att promenera runt, ta en picnic i den fantastiska engelska parken, besöka systerslottet Kina...
OrtDrottningholm
Kina slott
Slottet från 1753 är i grunden fransk rokoko men med kinesiska och orientaliska inslag. I slottsköket äter man de allra godaste våfflorna. Mums! ...
OrtDrottningholm
Brostugan.
Byggd 1776 men inreddes på 1930-talet för konditori och restaurang. Åretruntöppet men är bäst sommartid då det grillas utomhus. Varma chokladen är poppis. ...
OrtEkerö
Ängbybadet
Det var mycket tjat på Stockholms stad att släppa till medel så att badanläggningen kunde byggas. Med bryggor, hytter, hopptorn och anlagda stränder. Under midsommar 1936 invigdes badet, som då var ett viktigt försäljningsargument att få folk att flytta till Södra Ängby. ...
OrtBromma
Nockebybron till Blackeberg
En omväxlande promenad från Nockebybanans ändstation längs vattnet förbi Snuskungens slott, bad, vackra utsiktsplatser fram till vampyrernas Blackeberg.
OrtBromma
Judarskogens naturreservat
Vandra vackra sjön Judarn runt. Följ naturstigen och läs på skyltar om områdets natur och utveckling genom årtusenden. Åkeshovs slott med arboretum är bonus.
OrtBromma