Gamla Bruket Munkfors...


Munkfors är en ort som fortfarande lever av järnhantering. Dock är denna del av bruket museal. Järnbruk har varit på platen sedan 1670. Intill bruket ligger Klarälvens högsta naturliga vattenfall.

  • Till start: 260,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Munkfors 
  • Avgift: Nej 


Gamla Bruket Munkfors

Gamla Bruket är beläget i Bruksparken vid Klarälvens högsta naturliga vattenfall. Brukets historia tar sin början 1670 och detta är en mycket viktig kulturhistorisk plats både för Värmland som för Sverige.

Här finns en rad byggnader som Lilla Bruket samt Sveriges första och Europas enda kvarvarande Martinverk. Munkfors är idag en av få orter i landet som fortfarande lever på sin järnhantering.

Här kan man strosa runt eller ta fika hembakat i Fröken Ruths café.

I området finns Brandmuseet och Fridolf Rhudin museet.

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Geijersgården Ransäter...
Erik Gustaf Geijer, den berömde historikern och medlemmen av Svenska Akademien och växte upp på denna gård. Han är en av tre kulturpersonligheter som bott här. Bland annat han som skrev Å jänta och ja. Bara en sån sak.
OrtMunkfors
Mårbacka minnesgård...
Även kallat Selma Lagerlöfs Mårbacka och är en storbondgård i Sunne kommun. Välj att vandra runt omgivningen och ett museum i en lada eller betala fullt som inkluderar visning av gården.
OrtSunne
Rottneros park Sunne...
Rottneros park är en magnifik blomster- och skulpturpark. På 20-talet brann herrgården som var förebild till Ekeby i Gösta Berlings saga ned. Därefter skapades parken med inspriation från resor i Europa.
OrtSunne
Gamla Kraftstationen Deje...
Vid Dejefors finns fyra generationer kraftverk varav detta är den äldsta. Idag är det ett livfullt konstnärscentrum unika konsthall med enorma 11 m i tak, musikevenemang, ekologiskt café och lunchservering.
OrtForshaga
Nordmark gruvmuseum...
Ett museum som både har en central utställning med föremål inomhus och ute men är i övrigt bestående av en rad byggnader i omgivningarna. Karta finns vid museet.
OrtFilipstad