Lidköping


En mycket trevlig stad och utmärkt bas för utflykter. Nya stadens torg med Gamla Rådhuset, Limtorget, Rörstrandsområdet och Vänermuseet är toppar och en promenad ut mot Vänern därtill.

  • Till start: 296,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Lidköping 
  • Avgift: Ja 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 4

Lidköping

Lidköping är de La Gardies stad och han står staty på nya stadens torg bredvid det Gamla Rådhuset som är stadens silhuett och symbol.

Närmare Vänern ligger Vänermuseet som har Bertlil Valliens kända glasbåt, akvarier samt uppbyggda miljöer.

Rörstrands museum speglar företaget som Grundades 1726 i Stockholm men flyttade hit på 1920-talet. Rörstrandsområdet är idag som ett levande kulturcentrum

Limtorget är den gamla stadsdelen och stan har gott om kaféer men här ligger det mysigaste. 

Limtorget Gamla staden

Gatunätet på Limtorget är från 1500-talet men troligen är det bara ett par hus som är äldre än 1800 idag.

Det kunde varit färre hus här för i maj 1849 började det brinna i en ladugård. Hela Gamla staden brann upp utom prostgården, husen vid Limtorget samt några enstaka byggnader, brann ner.

Här finns ett gammalt boktryckeri från 1873 som fortfarande kan trycka böcker på gammalt sätt.

Hantverksgården byggdes efter branden 1849 och blev ett för stadens utkant typiskt hantverkskvarter där konstnärer och konsthantverkare har sina ateljéer idag. Även den gamla Smedjan finns kvar.

Café Limtorget är ett populärt kafé med kaffe och kakor.

Läs mera

Gamla Rådhuset

Gamla Rådhuset är stadens mest kända byggnad och dess speciella siluett har blivit en symbol för Lidköping.

Byggnaden flyttadess från Kållandsö där det ursprungligen var greve Magnus Gabriel de la Gardies jaktslott. På slutet av 1600-talet gick flytten via sjön och tanken var att det skulle fungera som rådhus i samband med att greven grundade Nya staden.

Det tjänstgjorde som rådhus ända till 1883 då det var polisstation, brandstation och museum.

1960 totalförstördes övervåningarna i en brand och blev snabb återuppbyggt. Den grågul nyans huset haft blev 1972 ommålat till den röda det har idag. En färg som anses vara den ursprungliga.

Klockan 9, 12, 15 och 18 spelar klockorna i Gamla Rådhuset olika melodier.

Idag finns turistbyrå och café här.

Läs mera

Vänermuseet

Detta är museet för Sveriges största sjö Vänern. Här samsas utställningar, akvarier och aktiviteter som speglar livet i, på och vid sjön.

Akvariedelen med det passande namnet På djupet har ett jätteakvarium med många av Vänerns ca 40 fiskarter finns representerade. Vidare finns en experimentavdelning med vatten- och sjö tema.

Intill museet ligger Framnäs bassängbad där med hopptorn och servering med milsvind utsikt över Vänern.

Framnäsvägen 2,  Lidköping

Telefon: 0510-770095

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Stola säteri
Till Stola säteri lyckades man spåra Stefan Holm släkt i SVTs Vem tror du att du är? Här bodde Ekebladska släkten och det var Eva Ekeblad upptäckte att man kunde göra brännvin av potatis.
OrtLidköping
Hindens rev
En naturupplevelse som fängslar alla. Halva vägen bil men sen får man vandra rakt ut i Vänern på ett alltmer smalnande näs och tillslut ha vatten inom stenkast på båda sidor.
OrtLidköping
Kinnekulle kalkbrott
Kinnekulle kalkbrott är ett storslaget sceneri med dess branta klippor som skapats av miljoner tons brytning av kalk.  Beroende på var du står har du Vänern eller Kinnekulles höjder i bakgrunden. 
OrtGötene
Hällekis säteri
Ett omåttligt populärt trädgårdskafé och restaurang i anslutning till Hällekis säteris park med utsikt över Vänern. Parken är öppen för besökare har många ovanliga träd och vackra rabatter. Även ett sommaröppet galleri. Herrgården är privat men kan beskådas på håll.
OrtHällekis
Västergötlands museum
Tre basutställningar som verkligen är genomarbetade. Historiska Skara i medeltid, Mellan is och eld och konstnären Agnes de Frumerie.  Även återskapade Fornbyn utanför är sevärd.
OrtArray
Fornbyn
På sant Skansen-manér har man utanför stans museum samlat ett 30-tal gamla byggnader från bygden. Man får känna på hur livet var förr och viss verksamhet bedrivs fortfarande.
OrtSkara