Östra Lagnö


En av få platser i länet med öppet hav som nås med bil (färja). Här bedrivs bete och slåtter på gammalt vis. Vid Brännholmen bad med milsvid utsikt.

  • Till start: 45,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Östra Lagnö 
  • Avgift: Nej 


Östra Lagnö
Stor karta
Sevärdhet 1 av 3

Östra Lagnö

Östra Lagnö är en ö tillhörande Ljusterö i Österåkers kommun, Stockholms skärgård. Idag (2009) har ön cirka 30 bofasta och 150 sommarboende personer. Bland de som bott på Östra Lagnö kan bland annat nämnas Albert Engström, Bruno Liljefors, Per Albin Hansson och Alfred Ander.

Ön Östra Lagnö tillhör Ljusterö i Stockholms skärgård. På den nordöstra delen av ön finns Själbottna-Östra Lagnl naturreservat som sträcker sig över cirka 65 hektar. I den östra delen av naturreservatet ligger Brännholmen som är en mycket populär badplats på sommaren. Här finns långa, släta klippor i anslutning till Husaröleden och Svartlögafjärden.

På 1200-talet är ön omnämnd som "Enlang", i den danske kungens Valdeman II Sejrs segelbeskrivning över Östersjön. Men den tidigaste kända invånaren på ön var en bonde från 1639. Under rysshärjningarna 1719 drabbades Östra Lagnö hårt.

När ångbåtstrafiken nådde ön på 1800-talet kom fler stadsbor på besök under somrarna. Detta ledde också till att den första konstnärskolonin kom till år 1894. De inblandade var bland annat Albert Engström, Anders Zorn och Bruno Liljefors.

Idag finns det cirka 35 stycken bofasta på ön, och 350 sommarboende.

Läs mera

Östra Lagnö Naturreservat

I norr skjuter Brännholmens vackra slipade hällar ut i havet. Från badplatsen (som har zebrarandiga klippor) har du en fantastisk utsikt över Svartlögafjärden och vågorna på havet. På en annan av uddarna finner man det giftiga trädet Idegranen, den växer inte på många platser och är speciell för ön. När det är säsong finns det massvis med svamp och bär att plocka.

Reservatet är avsatt för att återskapa skärgårdsmiljön som den var förr i tiden med bland annat får som betar på ängarna.Ta med kameran och packa picnickorgen full av godsaker, här vill man stanna en stund.

Brännholmens havsbad

På den lilla udden Brännholmen längst ut på Östra Lagnö finns fantastiska klippor att bada ifrån med milsvid utsikt över Svartlögafjärden. Rejäla bänkar att sitta och äta på. Toaletter finns.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Finnhamns Café & Krog
En av skärgårdens bästa krogar med ett underbart läge vid Husaröleden och en stor uteservering med veranda direkt på berget. Den som stannar över natten kan uppleva uteserveringen i fotogenlampors sken.
OrtNorrtälje
Finnhamn runt
Finnhamn är ett av de populärare resmålen med skärgårdsbåt. Vandringen går från ångbåtsbryggan inåt ön och bland annat förbi en av skärgårdens vackraste naturhamnar.
OrtFinnhamn
STF Siaröfortet
Hit men inte längre skulle ryssen få komma. Det var tanken när Siaröfortet byggdes efter första världskriget. Nu är Siaröfortet en egen ö fylld av både upplevelser och avkoppling.
OrtÖsteråker
Ingmarsö krog & brygga.
En prisvärd krog en timmes båtfärd från Vaxholm ifall du prickar in rätt tur utan byten. Båtfärden hit är jättemysig och Ingmarsö kan man med fördel promenera runt.
OrtIngmarsö
Ingmarsö
Ingmarsö ligger på gränsen till ytterskärgården med relativt många (100) åretruntboende. Vid Ingmarsö södra brygga ligger en liten by med restaurang och affär och med cykel, gående, kajak eller roddbåt tar man sig runt ön.
OrtÖsteråker
Ljusterö runt
Till Ljusterö tar man sig med gratis vägfärja som går stup i kvarten. Ön är flera mil lång och bjuder på solnedgång i havet. 
OrtLjusterö