Stavsnäs


  • Till start: 36,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Stavsnäs 
  • Avgift: Nej 
Stavsnäs
Stor karta

Ett utmärkt resmål för att lämna inlandet och nå den solsäkra skärgården. Väntar du på färjan rekommenderas Stavsnäs hembageri eller den skyltade promenaden.

Sevärdhet 1 av 3

Stavsnäs

Stavsnäs by omnämndes första gången i skrift 1410 men på den tiden såg det annorlunda ut. Troligen var det inte mer än ett par gårdar som hade dragit nytta av den skyddande hamnen och levde på jordbruk. Den historiska utvecklingen präglas framför allt av närheten till två av stormaktstidens viktigaste seglingsleder in till Stockholm. Bägge passerade sundet mellan Stavsnäs och Djurö där det fanns en tullbom. I det närbelägna Djurhamn fanns också under denna tid en livlig örlogshamn. Handelssjöfarten gav i regel goda inkomster men ibland kunde läget vara mycket negativt. Till exempel när byn brändes ner under Rysshärjningarna.

Flera sevärda byggnader finns att beskåda i Stavsnäs by. Bland annat den Lundqvista gården från 1700-talet, en av Värmdös bäst bevarade parstugor. När Stavsnäs fick ångbåtsförbindelser år 1865 ledde det till att folk från Stockholm tog sig utåt och började bygga sommarvillor. Många byggdes i så kallad schweizerstil och några som bör nämnas är Lundbergska villan, Ahlinska villan och Varmhusbadet. I början av 1930-talet blev landsvägen ut till byn klar och då tillkom även bussförbindelser.

På Hölö, söder om vinterhamnen, ligger Evert Taubes klassiska sommarställe Sjösala, som delvis fortfarande är i familjens ägo. Taubes villa som låg vid Orrbergets fot brändes tyvärr ned 1969 av den förvirrade "Sjösalakvinnan". Dock finns ett skjul fortfarande kvar vid vattnet, vilket har restaurerats.

Trippa har en promenad i Stavnäs. Stavnäs by - pittoresk promenad.

Läs mera

Stavsnäs hembageri

Ett jättemysigt bageri och kafé som även är en restaurang med fullständiga rättigheter. Stavnäslimpan är en limpa av klass som blir ett minne till frukosten dan därpå.

Sommartid är det trädgården som gäller och stora parassoll skyddar mot eventuella skurar. Fast nu är det ju solsäkrare ju längre ut i skärgården man kommer. Bara det.

Allévägen 36,  Stavsnäs
08-571 504 60

Länkar

Östersjövikens badplats

Ett trevligt bad med sandstrand i skyddat läge. En brygga finns för den som vill hoppa. Alldeles inåt land finns lite äldre vacker skärgådsbebyggelse.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...