Visingsö södra


En bil- eller cykeltur på den södra delen av Visingsö. Lite kortare än den norra rutten. Naturskönt med en gigantisk silvergran och ruinen Sveriges äldsta kungaborg.

  • Till start: 258,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Jönköping 
  • Avgift: Nej 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 8

Visingsö

Att cykla Visingsö runt ger dig inte bara fantastiska naturupplevelser utan även spännande historia.

Visingsö runt är en cykelled som tar dig cirka 3-4 timmar att cykla. Leden är 25 kilometer lång och tar dig genom hela Visingsö. Här kan du uppleva böljande jordbruksland och lummig grönska i en av Sveriges största ekskogar. Leden startar vid Wisingsö Hotell & Konferens och längs med leden finns det många möjligheter till kaffepauser och mat-stopp. Cykelleden tar dig dessutom igenom Visingsös historia då du passerar många spännande, historiska platser.

Cykel hyr du lättast på Visingsö cykeluthyrning eller på Leklandet, båda ligger i hamnen, lätt att hitta när du kommer med färjan.

Läs mera

Visingsborgs slottsruin

Visingsborgs slott var ett av 1600-talets ståtligaste slott, och medelpunkten i det Braheska grevskapet. Grundstenen till slottet lades på 1560-talet av greve Per Brahe den äldre.

Per Brahe den äldre blev adlad till greve 1561 och förlänades Visingsö. Strax därpå började han bygga Visingsborgs slott och han hann med den västra längan. Sonen Magnus Brahe tar sedan över och uppför den södra längan, som med sina salar och gemak var slottets ståtligaste del. Han uppförde även den östra längan som innehöll köks- och ekonomiutrymmen. Under Per Brahe den yngres tid uppfördes den norra längan som var avsedd för tjänstefolket. Materialet hämtades delvis från det nedlagda Alvastra kloster och delvis från ett nystartat tegelbruk i Gränna. Slottet hade sex torn med förgyllda spiror som höjde sig över tak och trappgavlar. Bland inventarierna fanns ett imponerande bibliotek och en rustkammare med vapen för uppåt 800 man. Vallar och bastioner runt slottet var bestyckat med kanoner.

En liten del av inventarierna från Visingsborgs slott finns idag på Skokloster, men mängder av äkta mattor, konst, vapen och annat slumpades bort på auktioner i Jönköping kring sekelskiftet 1700, silverföremål fördes till myntverket för nedsmältning.

Under Karl XII:s tid - mellan åren 1716 och 1718 - hyste slottet uppåt 2 000 krigsfångar, den större delen av dem var ryssar, många av dem avled under vistelsen av svält och umbäranden och begravdes på den så kallade rysskyrkogården ett par kilometer in på ön. Vid juletid 1718, då budet om kung Karls död nått Visingsö, ödelades slottet av en eldsvåda, vilken var en olycka orsakad av det tyska vaktmanskapet.

Fri entré.

Adress: Hamnen, Visingsö 

Text: Visit Småland

Läs mera

Wisingsborgs trädgård och trädgårdscafé

Trädgårdscafé och gårdsbutik. En underbar oas med anor från 1600-talet. Slå dig ner och njut av trädgården. Öppet juni–september

Länkar

Brahekyrkan

Brahekyrkan är Visingsös församlingskyrka.  Kyrkan uppfördes på 1600-talet av grevarna Brahe på en medeltida grund som slottskyrka till Visingsborg.

Silvergranen

Stora Silvergranen, en mycket gammal silvergran. Den är rejält hög och mäktig och ligger en liten bit från Karl XVs väg. Prova gärna på hur många ni måste vara för att nå runt stammen.

Ekskogen

Redan på medeltiden lagstadgade man om ensamrätt för Kronan att disponera landets ekar. Ekvirket är utmärkt till skeppsbyggeri och för att säkra tillgången på ekvirke till flottan gjordes den stora ekplanteringen på Visingsö på 1830-talet. Idag är ekarna avverkningsklara, men då flottan nyttjar andra material går virket till annat.

För att säkra tillgången på bra timmer åt den svenska flottan efter att svenska Pommern och dess vidsträckta ekskogar gått förlorade i svallvattnet efter Napoleonkrigen lät kronan på 1830-talet anlägga en flera hundra hektar stor ekplantage på ön. Fram mot mitten av 1800-talet hade man planterat cirka 300 000 ekar varav många finns kvar än idag och upptar en areal på cirka 360 ha. Ekskogen förvaltas idag av Statens fastighetsverk.

Ekarna är idag leveransklara för skeppsbyggnad, men teknikutveckligen har sedan länge gjort dem mer värdefulla som ekfanér till golv, whiskytunnor, inredningsdetaljer till båtar och många andra ändamål där man eftersträvar det hårda och kompakta ekmaterialet.

Text: Visit Småland

Läs mera

Mullbärslunden

Mullbärslunden är spåren av en odling av Mullbärsträd i försök att odla silkesmaskar på 1830-talet. Några större mängder silke producerades inte och verksamheten lades ner 1864.

Visingsö borg i Näs

Resterna av Sveriges första kungaborg. Slottet uppfördes i mitten av 1100-talet för att tjäna som ett ointagbart fäste under fejderna mellan de Sverkerska och Erikska ätterna.

Under 1100- och 1200-talen vistades kungarna ofta på Visingsö. Här föll Karl Sverkersson offer för sin medtävlare om makten, Knut Eriksson, och här ändade flera medeltidskungar sina dagar. Erik Knutsson dog i hetsig feber, Johan Sverkersson i sotdöden och Magnus Ladulås i sjukdom.

Läget är strategiskt valt på en udde med sikt åt alla håll. De fientliga anfallen beräknades komma från landsidan, därför är försvarsmuren med dess båda torn mot norr. Under striderna mellan Magnus Ladulås söner 1318 blev borgen nedbränd. Idag återstår bara en liten del av borgen, då större delen av den har ätits upp av Vättern.

Vid ruinen står en minnessten över Magnus Ladulås, rest av Per Brahe den yngre 1672.

Fri entré

Text: Visit Småland

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Visingsö södra
En bil- eller cykeltur på den södra delen av Visingsö. Lite kortare än den norra rutten. Naturskönt med en gigantisk silvergran och ruinen Sveriges äldsta kungaborg.
OrtVisingsö
Röttle by
Söder om Gränna ligger Röttle by. En sommaridyll och kulturskyddad by med gamla kvarnar, vattenfall och småbåtshamn.
OrtGränna
Uppgrenna naturhus
En rogivand oas med vidudnerlig utsikt över Vättern. Entréavgift.
OrtGränna
Brahehus
Slottsruin med enastående utsikt och fri entré. Brahehus byggdes av greve Per Brahe d.y. på 1600-talet. Slottet var tänkt som änkesäte åt hans hustru men hon avled innan och Brahehus blev istället "turistanläggning". 1708 brann det ner och varit ruin sen dess. 
OrtJönköping
Kleven kafé och utsiktsplats
En makalös utsikt över Vättern som kan avnjutas med en fika. Vandringsleder utgår här. Har man tur får man se hang gliders kasta sig ut.
OrtGränna
Jönköping till Värnamo på härliga omvägar
Från Jönköping far många söderut på E4:an. Det här är en alternativ sträckning med några omväxlande stopp. I Jönköping och Värnamo har två sevärdheter valts ut men orterna har mer att erbjuda i våra guider för dessa plaster.
OrtJönköping