Värnamo stadshotell...


Stadshotellet som varit med i SVTs K-märkt förtjänar verkligen ett besök. Exteriören är mycket speciell men trappan som man ser från lobbyn är ett mästerverk. Frågar man snällt brukar man få gå runt lite.

  • Till start: 335,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Värnamo 
  • Avgift: Nej 


Värnamo Stadshotell

Blev uppmärksammat i SVT:s K-märkt på 90-talet.  Scandic Värnamo är ett unikt hotell. 1955 då det byggdes var det en sensation med sin inredning och arkitektur. Arkitekten Bent Jørgen Jørgensen hade skapat ett hotell som väckte uppmärksamhet långt utanför Sveriges gränser.

Hotellet samarbetar med möbelföretagen Bruno Mathsson, Källemo och Jonas Ihreborn, som bl.a. har inrett tre sviter i hotellet. På senare år har även fler sviter i samarbete med andra företag tillkommit. För alla som är intresserade av möbeldesign, inredning och arkitektur är en visning av hotellet att rekommendera. 

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Bruno Mathsson center.
En av de mest framträdande och berömda svenska möbelformgivarna genom tiderna är Bruno Mathsson. Han föddes i Värnamo och idag visar Bruno Mathsson International möblerna i det glashus som han lät bygga i anslutning till sitt barndomshem.
OrtVärnamo
Vandalorum.
Ett konstmuseum med höga ambitioner. Man rör sig i gränsområdet mellan konst och design. Vad som ser ut som tre lador är omsorgsfullt ritade konsthallar för optimalt ljusinsläpp.
OrtVärnamo
Nydala Klosterkyrka och Klosterträdgård.
Franska cisterciensermunkar verkade här i 400 år och idag återstår delar av klosterkyrkan och portkapellet. Vacker klosterträdgård är anlagd efter medeltida förebild. Audioguider på plats och guidningar sommartid.
OrtVrigstad
Hylténs industrimuseum.
Gnosjös andra industrimuseum är en gammal metallfabrik där tiden stått stilla i 80 år. Maskinerna drivs med remdrift och elen från ett hundra år gammalt kraftverk. Kunniga guider ger extra djup åt besöket.
OrtGnosjö
Tölltorps industrimuseum.
Gnosjö är känt för sin anda av småföretagande. Här visas gamla verkstäder i drift som förr med tråddragning och tillverkning av kruköron, vispar, musfällor, betsel, hårnålar, säkerhetsnålar, kakformar, räfsor mm.
OrtGnosjö
Kronobergs slottsruin
Kronobergs biskopsborg byggdes under 1300-talet. Successivt utvecklades befästningen till en borg av trä och sten. År 1542 övertogs Kronoberg av Nils Dacke och hans upprorsmän. Efter Dackefejden 1543 övertog kung Gustav Vasa Kronoberg. Kafé. Entréavgift.
OrtVäxjö