Picassoskulpturen

Plats

59° 16' 23.628" N, 14° 3' 6.048" E
SE

Den 15 meter höga skulpturen står stadigt på klippan Strandudden vid änden av Välösundet som är sundet som leder ut mot stora Vänern. Resan hit från Kristinehamn är mycket vacker och det går direktbuss eller så kan man hyra cykel. Sommartid även båt.

 

Hur gick det till när en av världens största Picassoskulpturer hamnade i Kristinehamn? 

 

I slutet av 1950-talet träffade Kristinehamnsbördige konstnären Bengt Olson av en händelse  Carl Nesjar som var en norsk målare, skulptör och fotograf. Han hade börjat att experimentera med ett nytt betongmaterial. 

 

Picasso som intresserat sig för betongens konstnärliga möjligheter hade inlett ett samarbete med Nejsar och de höll på att ta fram en serie skulpturer. Att förverkliga en av skulpturerna i monumentalformat skulle kunna förverkligas for 150 000 kr, vilket motsvaras av knappt fyra miljoner i dagens penningvärde.

 

Men det gällde att slå till, för New York väntades lägga ett bud. Bengt Ohlsson insåg vilken chans man hade att få något unikt till Kristinehamn och åker hem och lyckas övertyga kommunalpolitikerna om att slå till. 

 

Donationsbrevet kom i form av ett fotografi med en modell på plats på Strandudden. Där Picasso skrivit ”Oui, Picasso 7.7 1964”

 

Pablo Picasso följde Carl Nesjars arbete genom filminspelningar men han kom aldrig själv att få se sitt verk i verkligheten. Skultpturen invigdes midsommarafton 1965

 

Fakta: (text Visit Kristinehamn)

Monumentalskulpturen är ett av de största Picassokonstverken i världen i sitt slag. 

Den är 15 meter hög. 

Pelaren, som har en diameter på 1,65 meter, har två vingar med en spännvidd av 6x4 meter. 

En av vingarna väger cirka åtta ton. 

Skulpturen är utförd i naturbetong, vilket innebär att en form fyllts med sorterat stenmaterial och sedan har flytande vit cement injicerats. 

Den konstnärliga dekoren sandblästrades fram. 

Ytan är så hård att den sägs hålla i 2 000 år.

Taggar: 

Rekommenderade besökstider: 

1

Bilder: