Plats
Stegeholms slottsruin ligger på en holme inne i Västerviks centrum. Året runt kan man ta en promenad in i ruinen och känna historiens vingslag slå. Under några intensiva veckor på sommaren kan man här lyssna till den svenska viseliten under VisFestivalen och även andra konserter och evenemang.
Stegeholms borgruin, oftare kallad slottsruin, anlades före 1370, troligen av hertig Albrekt den store av Mecklenburg och har senare innehafts av bl.a. Erik av Pommern. 1433 flyttades staden Västervik från sin tidigare plats långt inne i gamlebyviken. Den gamla staden blev Gamleby och det nya Västervik förlades till området kring hamnen och borgen och där återfinns staden fortfarande idag.
Stegeholm brändes 1517 av Kristian II:s danska flotta, men Sverige återtog och återuppbyggde slottet 1521. Under en del av 1612 var det åter besatt av danskarna. Stegeholm gavs tillsammans med Västervik och tillhörande gårdar 1562 åt Stureätten som grevskapet Västervik, och utökades 1570 av Johan III till förmån för hans moster, Svante Stures änka ("kung Märta"), med flera socknar i nordvästra Småland och gods i Västergötland. I samband med detta fick grevskapet namnet Stegeholm och Västervik.
År 1651, sedan Stureätten 1616 dött ut på manssidan, gavs Västervik och Stegeholm som grevskap åt fältmarskalken Hans Christoff Königsmarck men återtogs genom den stora reduktionen. Königsmarckarna lät i det gamla förfallna slottets ställe uppföra ett präktigt palats som 1-2 september 1677 förstördes tillsammans med staden av den dansk-holländska flottan.
Slottet och Slottsholmen fick därefter förfalla, men på 1880-talet förskönades holmen med planteringar. I slottsruinen har VisFestivalen anordnats årligen sedan 1966 och här hålls även andra konserter under somrarna. Bland annat har The ARK och Sven-Ingvars gjort bejublade framträdanden här.
Text: Visit Småland