Bögs gård och naturstigen till Väsby sjöäng


Upplev närhistorien med ett levande jordbrukslandskap men även uppbyggda järnåldermiljöer och gamla odlingslandskapet till och med som på stenåldern.

  • Till start: 14,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Sollentuna 
  • Avgift: Nej 


Bögs gård och naturstigen till Väsby sjöäng
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Bögs gård och Helenas café.

Här kan man titta på djur i organiserad form för skolklasser och grupper. Det är gratis för boende i Sollentuna kommun annars 44 kr per barn. Men det finns ofta en hel del att se ändå som islandshästar, getter, får, grisar och kaniner. Härifrån utgår även flera väl skyltade promenader där den till Väsby gård och sjöäng rekommenderas. I nära anslutning till gården ligger Helenas café där man kan fika på helger eller äta enkla lunchrätter onsdag till fredag.

Boplats i järnålderslandskap

I järnålderns landskap mellan Bög och Väsby har ett järnåldershus uppförts på rätt historisk plats med träsnidade skulpturer av asaguder. Här finns också tidsenliga hägnader runt en järnåldersåker som är i drift.

Väsby gård

Väsby gård ligger i ena änden av den naturstig som leder bort till Bögs gård. Här finns en Naturskola och en raststuga som är öppen på vardagar kl 8-16 och söndagar kl 11-15 under terminstid.

Floras trädgård

Floras Trädgård har skapats för att visa hur äldre odlingslandskap och naturliga växtplatser såg ut. Flora finns i verkligheten och hon jobbar med trädgården.

Det är växter som funnits sen stenåldern och fram till idag. Vissa arter har blivit ovanliga i vilt tillstånd idag. Trädgården har delats upp så att växterna finns i olika miljöer. Exempelvis utmed järnvägens banvall, växter spridda utmed grusvägars vägkanter och en (liten) åker med gamla åkerogräs. En del av trädgården är uppdelad i olika tidsperioder då de introducerats t ex de växter som ingick i stenålderns grötfruktost.

Trädgården är öppen för besök alla dagar men särskilda visningar och öppen trädgård anordnas varje år.

Läs mera

Väsby sjöäng

Väsby sjöäng var tidigare en slåtteräng där man slog gräs som foder åt djuren men som brukade svämma över varje vår. Under 1900-talet dikades ängen ut och blev torrare vilket inte passade ängsväxterna. På 1990-talet började man återställa ängen genom att ta bort sly och buskar. Idag hålls ängen öppen av en grupp kor av Highlandras som betar rent. Ett rikt fågelliv blev även följden av de många grävda groparna som skapade  vattenansamlingar.

Fågelskådning vid Väsby sjöäng

För att groddjur och fåglar alltid skulle ha vatten grävde man några djupare hål som skulle förbli vattenfyllda även under torrperioder. I och med det finns idag ett rikt fågelliv och då framförallt vadarfåglar men även en rad andra fåglar på ängen. Vid sjöängen finns ett litet takbeklätt vindskydd med en öppning från vilken man kan kika ut mot fåglarna.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Café Brygghuset
Ett mer romantiskt läge för ett kafé är svårt att finna på. Inbäddat i grönskan i Edsbergs slottspark kan man finna ro och kanske romantik. Mycket att uppleva i omgivanade Edsvik.
OrtSollentuna
Edsbergs slott.
Slottet med dess vackra slottspark uppfördes 1760 i fransk rokokostil. Ta en fika, ät på en av två toppkrogar eller bara spatsera runt parken och stranden. ...
OrtSollentuna
Sollentuna - Hälsans stig
Här varvas kulturminnen med naturupplevelser. Bäst är sträckan längs Edsviken med en avstickare till slottet. Kontrasten är det hypermoderna Sollentuna centrum.
OrtSollentuna
Utsikten vid Edsviks konsthall
Vacker konst i en vacker miljö. Det är Edsviks konsthall i ett nötskal. Vill man inte se konsten från insidan så finns några vackra skulpturer utan för samt den bedårande utsikten längs Edsviken.
OrtSollentuna
Edsviks konsthall
De vackert belägna konsthallarna var förr Edsbergs slotts loge och ladugård. Både på inne och ute visas internationell och nationell samtidskonst.
OrtSollentuna
Akalla by
På Järvafältet en bit från Akallas tunnelbana ligger denna karolinergård med tillhörande by. Man är granne med 4H-gården så här är det djur som förr i tiden.
OrtAkalla