Brastad hällristning - Skomakaren


Mitt i detta religiösa centrum från yngre bronsålder vimlar av hällristningar. Detta är den mest kända ristningen kallad Skomakaren vilken man på senare tid tror är en föregångare till järnålderns Tor.

  • Till start: 392,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Lysekil 
  • Avgift: Nej 


Brastad hällristning Skomakaren

Vid Backa utanför Brastad i Lysekils kommun finns ett av landets hällristningstätaste områden. Speciellt under yngre bronsålder verkar det varit ett religiöst centrum vilket det stora antalet hällar och motiv vittnar om.

Den mest kända av alla hällristningar i området är den så kallade Skomakaren, en nära två meter lång människofigur som ofta avbildas och i olika sammanhang. Varifrån namnet kommer vet man inte men han håller en hammare och man tror att det rör sig om en tidig föregångare till järnålderns asagud Tor kanske 2000 år senare.

Redan 1627 dokumenterades Skomakaren av den norske läkaren och lektorn Peder Alfsön vilket gör det till den tidigaste vetenskapligt dokumenterade hällristningen i Europa. Men han avbildade Skomakaren som kvinna. 

Läs mera
Brastad hällristning - Skomakaren
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Sotenäset.
RUNDTUR. Sotenäset är en halvö som gett namn åt Sotenäs kommun i vilken den betydligt namnkunnigare orten Smögen ingår. Här får vi smaka några härliga kustupplevelser.
OrtSotenäs
Lökebergs hällristning.
Efter en c:a en km lång vandring når man en av Sveriges märkligaste och intressantaste hällristningar. Det är också en av de största med bland annat 150 inristade skepp. 
OrtMunkedal
Hunnebostrand till Fjällbacka.
RUNDTUR. Detta är en rundtur till några noga utvalda sevärdheter som vi har besökt och rekommenderar. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information samt fler bilder till bildspel.
OrtSotenäs
Saltkällan.
Ett mysigt bad med gräsmattor och sandstrand samt ett populärt kafé. Vattnet är Saltkällefjorden som är en förgrening av Gullmarsfjorden. Brygga, hopptorn och minigolf.
OrtMunkedal
Gerlesborg konstskola och kulturcentra
Den erkänt högklassiga konstskolan har även konstutställningar och kafé. Belägen i en vacker och inspirerande miljö nära Bovallstrand. Har även en filial i Stockholm.
OrtTanum
Bovallstrand
Badholmarna i Bovallstrand lockar för att bada på längden och på stränder och bryggor.  Eller så beskåda bryggorna och fiskelägets bebyggelse och vandra längs vattnet söderut.
OrtSotenäs