Ekerö och Botkyrka i Ralph Erskines fotspår.


Den här turen passerar några av Ekeröbon Ralph Erskines verk. Turen har en resa med vägfärja Jungfrusund (där man kan avbryta) - Slagsta. Lovö kyrka är en avstickare för trevligare resväg. En vacker tur även för den utan starkt arkitekturintresse.

  • Till start: 10,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ekerö 
  • Avgift: Ja 


Ekerö och Botkyrka i Ralph Erskines fotspår.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 7

Villa Erskine

Ralph Erskines egen villa från 1963. Att bygglovet satt hårt inne förstår man då man ser den övriga 1700-talsbebyggelsen i omgivningen.

Lådan av Erskine

Lådan ett tidigt exempel på compact living. På endast 20 kvm levde Ralph Erskine med sin fru och två barn. Mycket av materialet togs från återvunnet material eller stenar i omgivningen. Det kompakta hade samma tänk som på en båts trånga utrymmen. Erskines arkitektur hade som kännemärke att smälta in i den omgivande naturen. Ursprungligen var den uppförd i Huddinge men byggdes upp här 1989.

Lovö kyrka

Lovö kyrka är belägen mitt på Lovön. Kyrkan ligger vackert mitt på slätten med kyrkan pekande längs Lovö kyrkallé som leder bort mot Drottningholm. Kyrkan är från den andra hälften av 1100-talet, men tros ha haft en föregångare i trä. Under en restaurering som gjordes under 1930-talet fann man nämligen runstenar som var från den tidigare hälften av 1100-talet. Dagens kyrka är ovanligt smal och avlång, detta beror på att den förlängts österut i två omgångar, dels på 1200-talet och dels på 1600-talet.

I kyrkorummet finns ett trettiotal gravstenar, flertalet tillhörande personer som varit anställda i Drottningholms slott. Här ligger bland annat Carin Göring begravd. Kyrkans interiör har renoverats under 2004.

Läs mera

Ekerö centrum

Ekerö centrum har vunnit världsrykte genom arkitekten Ralph Erskine, vars tanke var att skapa en "Mälarstad" vid Tappström. Området byggdes i flera etapper under åren 1983-1991 och består i dag av en centrumanläggning, radhus och flerbostadshus.
 
Arkitekten själv om området: "Det är nog det område jag själv är mest nöjd med. Det fungerar som ett helt samhälle och det har vi nog inte lyckats med på andra ställen."

Jungfrusund färjeläge

Här går färjan från Jungfrusund till Slagsta i Botkyrka kommun. Det är en betalfärja för såväl bil som fotgängare och cyklist. Man kan inte betala kontant utan enbart med sms-biljett. Kostnaden är 60 kr per bil och överfart. Ekeröledens längd är 1900 meter och överfartstiden är 10 minuter.

Länkar

Slagsta färjeläge

Här går bilfärjan mellan Slagsta och Jugfrusund på Ekerö. Det är en betalfärja för såväl bil som fotgängare och cyklist. Man kan inte betala kontant utan enbart med sms-biljett. Kostnaden är 60 kr per bil och överfart. Ekeröledens längd är 1900 meter och överfartstiden är 10 minuter.

Länkar

Myrstuguberget

Myrstuguberget ligger högt med vacker utsikt över Mälaren och var Ralph Erskines första bostadsområde i Stockholmstrakten. Ett ganska typiskt Erskineprojekt där han låter husens form följa omgivande granklädda bergens former. Hade Erskine fått sin vilja igenom hade området varit än mer spektakulärt med terrass- och atriumhus som skulle klättra på varann och nås med snedhiss.
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Drottningholms slottspromenad.
Ett av Unescos världsarv och ett slott man bara måste besöka. Äta och fika vid slottet eller Kina slott intill rekommenderas. Sommartid picknick såklart.
OrtEkerö
Drottningholm
Drottningholms slott är med på Unescos världsarvslista och måste besökas minst en gång. Sen blir det antagligen flera besök. Man kan nämligen komma hit med helt olika syften - för att promenera runt, ta en picnic i den fantastiska engelska parken, besöka systerslottet Kina...
OrtDrottningholm
Ekerö - Historisk utflykt
Den här utflykten tar dig förbi två världsarv samt en rad vackra vyer och byggnader. En bilfärja och en ganska lång resa gör att den bäst passar som heldagsutflykt.
OrtEkerö
Ängbybadet
Det var mycket tjat på Stockholms stad att släppa till medel så att badanläggningen kunde byggas. Med bryggor, hytter, hopptorn och anlagda stränder. Under midsommar 1936 invigdes badet, som då var ett viktigt försäljningsargument att få folk att flytta till Södra Ängby. ...
OrtBromma
Sjön Judarn
Vandra mellan två T-banestationer runt nästan hela sjön och förbi ett vackert slott. En sjö som liknar en tjärn och en riktig urskog.
OrtBromma
Åkeshovs slott
Den ståtliga byggnaden fick sitt namn efter Åke Axelsson Natt och Dag och började byggas på 1640-talet. Orangeriet och flyglarna kom till hundra år senare. Från 1939-1988 bodde Kungens två hundra får i ladugården. De fick ett kort försommarbete i Judarskogen innan de vallades...
OrtBromma