Gamla Uppsala


En av Sveriges viktigaste historiska platser. De stora kungshögarna från 500-talet var centrum för asatro och makt. Här finns ett museum och en vikingakrog.

  • Till start: 67,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Uppsala 
  • Avgift: Nej 


Gamla Uppsala
Stor karta
Sevärdhet 1 av 4

Gamla Uppsala

Gamla Uppsala är ett av Nordens märkligaste fornlämningsområden. Här finns de tre majestätiska kungshögarna från 500-talet, ett av Nordens största gravområden och resterna efter domkyrkan som byggdes på 1100-talet. Platsen har en mytomspunnen historia. Sägnerna talar om mäktiga sveakungar med härstamning från guden Frö, om gyllene hednatempel, om människooffer och stora blotfester. Idag är området ett populärt utflyktsmål.

Inte nog med att det är en av Sveriges viktigaste historiska platser, att vandra omkring här är en mäktig upplevelse i detta religiösa centrum för asatro och platsen var centrum för makten i Svealand, långt innan Sverige bildades.

Läs mera

Länkar

Gamla Uppsala kyrka

Gamla Uppsala, det ursprungliga Uppsala, var Svearikets kungasäte, religiösa hjärtpunkt och en tings- och marknadsplats som nåddes med båt och släde över Mälarens och Fyrisåns vatten. Här byggdes Gamla Uppsala kyrka under 1100-talets första hälft, enligt sägner ovanpå ett hednatempel från vikingatiden.

1164 blev kyrkan ärkebiskopssäte och domkyrka för Uppsala ärkestift. Till denna katedral kom Sveriges första ärkebiskop, cistercienmunken Stefan från Alvastra. När ärkebiskopssätet vid slutet av 1200-talet flyttades till Östra Aros, det som idag är Uppsala, följde Uppsalanamnet kyrkan.

Utanför finns altarstenen där påven Johannes Paulus II år 1989 firade mässa. Kyrkan är idag församlingskyrka med gudstjänstliv.
 

Läs mera

Gamla Uppsala museum

På Gamla Uppsala museum, en av Skandinaviens mest värdefulla kulturmiljöer, och ta del av de myter som spunnits kring denna plats genom århundraden. I museets basutställning finns unika originalfynd från kungshögarna som länge var symbolen för en storslagen forntid.

Utställningen visar de arkeologiska fynden från utgrävningar och berättar om ynglingakungarna, vikingatida offer, hedniska gudar och en krigisk järnålder. Följ med på en resa över tidens hav, från 500-talets hedniska småkungadöme, via vikingatidens religiösa brytningstid till byggandet av domkyrkan från 1100-talet.

 

Länkar

Disagården

Ett besök på Disagården är som att förflytta sig över hundra år bakåt i tiden. Gården är ett friluftsmuseum som består av gamla hus som tillsammans ger en bild av hur en uppländsk by kunde se ut i mitten av 1800-talet. Byggnaderna, som är tidenligt inredda, kommer ursprungligen från olika delar av Uppland och har flyttats hit.

På Disagården får du som besökare en inblick i hur jordbruksbefolkningen levde på landsbygden under 1800-talets senare del. Anläggningen är en levande miljö med odlingar och djur. Här finns lantrasdjur som får och höns, kulturhistoriska odlingar med säd, potatis, lin och rotfrukter, men också kål- och kryddgård. Det växer också gamla äppelsorter från Mälardalen.
 

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Ulva kvarn.
Ett vackert och omväxlande besöksmål strax norr om Uppsala. Hantverksby, kafé, divershandel, ateljéer, kvarn med fors och naturskön park med picknickmöjligheter.
OrtUppsala
Upplandsmuseet.
Fyra våningar fyllda av kunskap om Uppsala och Uppland. Mitt i Fyrisån. Främst Uppsala stads historia och om uppländsk forntid under 5000 år.
OrtArray
Uppsala domkyrka.
Sveriges största kyrka med de äldsta delarna från 1300-talet. Här har flera kungar krönts och här ligger Gustav Vasa begravd. Årligen besöker c:a en halv miljon kyrkan.
OrtUppsala
Uppsala
Hem för studenter och kungar från Vasa till Bernadotte. Vi har hittat några måsten. 45 minuter från Stockholm möter du Sveriges fjärde stad.
OrtUppsala
Uppsala söderut till Enköping
En biltur som är en tur från högsta adel, till lägsta dräng och piga, förbi en handfull unika sevärdheter i vacker natur.
OrtUppsala
Uppsala slott
Har bebotts av många kungligheter sedan 1540-talet då Gustav Vasa byggde en borg här. Sturemorden då Erik XIV lät mörda delar av ätten Sture skedde på slottet.
OrtUppsala