Gamla Uppsala


En av Sveriges viktigaste historiska platser. De stora kungshögarna från 500-talet var centrum för asatro och makt. Här finns ett museum och en vikingakrog.

  • Till start: 67,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Uppsala 
  • Avgift: Nej 


Gamla Uppsala
Stor karta
Sevärdhet 1 av 4

Gamla Uppsala

Gamla Uppsala är ett av Nordens märkligaste fornlämningsområden. Här finns de tre majestätiska kungshögarna från 500-talet, ett av Nordens största gravområden och resterna efter domkyrkan som byggdes på 1100-talet. Platsen har en mytomspunnen historia. Sägnerna talar om mäktiga sveakungar med härstamning från guden Frö, om gyllene hednatempel, om människooffer och stora blotfester. Idag är området ett populärt utflyktsmål.

Inte nog med att det är en av Sveriges viktigaste historiska platser, att vandra omkring här är en mäktig upplevelse i detta religiösa centrum för asatro och platsen var centrum för makten i Svealand, långt innan Sverige bildades.

Läs mera

Länkar

Gamla Uppsala kyrka

Gamla Uppsala, det ursprungliga Uppsala, var Svearikets kungasäte, religiösa hjärtpunkt och en tings- och marknadsplats som nåddes med båt och släde över Mälarens och Fyrisåns vatten. Här byggdes Gamla Uppsala kyrka under 1100-talets första hälft, enligt sägner ovanpå ett hednatempel från vikingatiden.

1164 blev kyrkan ärkebiskopssäte och domkyrka för Uppsala ärkestift. Till denna katedral kom Sveriges första ärkebiskop, cistercienmunken Stefan från Alvastra. När ärkebiskopssätet vid slutet av 1200-talet flyttades till Östra Aros, det som idag är Uppsala, följde Uppsalanamnet kyrkan.

Utanför finns altarstenen där påven Johannes Paulus II år 1989 firade mässa. Kyrkan är idag församlingskyrka med gudstjänstliv.
 

Läs mera

Gamla Uppsala museum

På Gamla Uppsala museum, en av Skandinaviens mest värdefulla kulturmiljöer, och ta del av de myter som spunnits kring denna plats genom århundraden. I museets basutställning finns unika originalfynd från kungshögarna som länge var symbolen för en storslagen forntid.

Utställningen visar de arkeologiska fynden från utgrävningar och berättar om ynglingakungarna, vikingatida offer, hedniska gudar och en krigisk järnålder. Följ med på en resa över tidens hav, från 500-talets hedniska småkungadöme, via vikingatidens religiösa brytningstid till byggandet av domkyrkan från 1100-talet.

 

Länkar

Disagården

Ett besök på Disagården är som att förflytta sig över hundra år bakåt i tiden. Gården är ett friluftsmuseum som består av gamla hus som tillsammans ger en bild av hur en uppländsk by kunde se ut i mitten av 1800-talet. Byggnaderna, som är tidenligt inredda, kommer ursprungligen från olika delar av Uppland och har flyttats hit.

På Disagården får du som besökare en inblick i hur jordbruksbefolkningen levde på landsbygden under 1800-talets senare del. Anläggningen är en levande miljö med odlingar och djur. Här finns lantrasdjur som får och höns, kulturhistoriska odlingar med säd, potatis, lin och rotfrukter, men också kål- och kryddgård. Det växer också gamla äppelsorter från Mälardalen.
 

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


STF Uppsala/Kvarntorget
STF Uppsala/Kvarntorget ligger mitt i Sveriges fjärde största stad med mängder av kulturupplevelser, nattliv och idrottshändelser. Allt ligger på gångavstånd från vandrarhemmet, som har stadens största och mest händelsefyllda hotellobby.
OrtUppsala
Uppsala längs Fyrisån.
Man har inte sett Uppsala om man inte sett Fyrisån. Man kan strosa upp och ned längs den men vi passar på att markera ut några sevärdheter längs ån eller strax intill.
OrtUppsala
Uppsala - En kunglig promenad
Uppsala har varit hem för kungligheter från Vasa till Bernadotte. Här går en promenad från 1500-talets Vasaborg till Kung Carl Gustavs studentmiljö.
OrtUppsala
Uppsala domkyrka.
Sveriges största kyrka med de äldsta delarna från 1300-talet. Här har flera kungar krönts och här ligger Gustav Vasa begravd. Årligen besöker c:a en halv miljon kyrkan.
OrtUppsala
Uppsala
Hem för studenter och kungar från Vasa till Bernadotte. Vi har hittat några måsten. 45 minuter från Stockholm möter du Sveriges fjärde stad.
OrtUppsala
Uppsala slott
Har bebotts av många kungligheter sedan 1540-talet då Gustav Vasa byggde en borg här. Sturemorden då Erik XIV lät mörda delar av ätten Sture skedde på slottet.
OrtUppsala