Gullholmen och Hermanö


Bohusläns kanske mest pittoreska samhälle. Vandra runt i det gamla fiskeläget där husen nått storstadspriser. Ett kafé och två restauranger. Sammanväxta Hermanö bjuder på naturupplevelser.

  • Till start: 405,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Orust 
  • Avgift: Nej 


Gullholmen och Hermanö

Gullholmen är Sveriges mest tätbebyggda ö och ett av Bohusläns äldsta fiskesamhällen. Ett besök på Gullholmen erbjuder ett av Bohusläns mest pittoreska samhällen med gränder, fiskarstugor och sjöbodar och unika byggnader. Båtliv, bad och natur.

Gullholmen är ett mycket gammalt fiskeläge med anor från 1200-talet men så gammal är dock inte bebyggelsen men den har mycket av sin karaktär som fiskeläge kvar.  För den kulturintresserade finns sevärdheter som Skepparhuset, Konstmuseet och Stenstugan.

Med åren har man vuxit samman med Hermanö där man söderut erbjuds blomstrande ängar hagar.

Hit tar man sig smidigt på 10 minuter från Tuvesvik.

På ön finns livsmedelsaffär ett kafé och två restauranger.

Läs mera
Gullholmen och Hermanö
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Stocken...
En charmig fiskeort på Orust med välbevarad bebyggelse. Vid intilliggande camping finns restaurang, livsmedelsaffär, bad och minigolf. Krabbfiske och kajakuthyrning.
OrtOrust
Rågårdsvik
Ett litet samhälle man promenerar runt bland båtar och bebyggelse, tar sig längs vattnet eller dinglar med benen på bryggan. Charmigt pensionat med god mat. Badplats.
OrtLysekil
Skaftölandet
RUNDTUR. En rundtur på Skaftö i Lysekils kommun där man passerar bland annat Grundsund känd från serien Saltön och vidare till Rågårdsvik och Fiskebäckskil varifrån man kan ta personfärja till Lysekil.
OrtLysekil
Fiskebäckskil
Ett kustsamhälle som följt cykeln, medeltida sillperiod, skepparsamhälle och sedan badort. Allt detta ser man spår av och badorten lever kvar i lyxiga Gullmarsstrand där färja går till Lysekil.
OrtLysekil
Stångehuvud naturreservat
Naturreservatet strax utanför Lysekil bjuder på gräddan av mäktig Bohuslänsk naturupplevelse med granitklippor i böljande formationer och enorm havsutsikt. 
OrtLysekil
Mollösund
Ett genuint fiskesamhälle på Orust sydvästra spets som idag är ett populärt turistmål. Mycket båttrafik att beskåda. Glasskafé och flera krogar.
OrtOrust