Gullholmen och Hermanö


Bohusläns kanske mest pittoreska samhälle. Vandra runt i det gamla fiskeläget där husen nått storstadspriser. Ett kafé och två restauranger. Sammanväxta Hermanö bjuder på naturupplevelser.

  • Till start: 405,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Orust 
  • Avgift: Nej 


Gullholmen och Hermanö

Gullholmen är Sveriges mest tätbebyggda ö och ett av Bohusläns äldsta fiskesamhällen. Ett besök på Gullholmen erbjuder ett av Bohusläns mest pittoreska samhällen med gränder, fiskarstugor och sjöbodar och unika byggnader. Båtliv, bad och natur.

Gullholmen är ett mycket gammalt fiskeläge med anor från 1200-talet men så gammal är dock inte bebyggelsen men den har mycket av sin karaktär som fiskeläge kvar.  För den kulturintresserade finns sevärdheter som Skepparhuset, Konstmuseet och Stenstugan.

Med åren har man vuxit samman med Hermanö där man söderut erbjuds blomstrande ängar hagar.

Hit tar man sig smidigt på 10 minuter från Tuvesvik.

På ön finns livsmedelsaffär ett kafé och två restauranger.

Läs mera
Gullholmen och Hermanö
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Stocken...
En charmig fiskeort på Orust med välbevarad bebyggelse. Vid intilliggande camping finns restaurang, livsmedelsaffär, bad och minigolf. Krabbfiske och kajakuthyrning.
OrtOrust
Islandsberg och Islandsbergs huvud
En vacker vandring som avslutas med ett grand finale vid Islandsbergs udde där man blickar ut över havet ovanför fyren där Evert Taubes morfar var fyrvaktare.
OrtLysekil
Lysekil
Beläget vid Gullmarsfjorden och är en populär badort sedan mitten av 1800-talet. Vacker bebyggelse, folkliv och natur.  Havets hus bör besökas och att det ligger naturligt här där man har stor fiskindustri och marin forskning. 
OrtLysekil
Mollösund
Ett genuint fiskesamhälle på Orust sydvästra spets som idag är ett populärt turistmål. Mycket båttrafik att beskåda. Glasskafé och flera krogar.
OrtOrust
Pilane gravfält och Skulptur
På Pilane blandas modern konst med uråldriga gravar. Varje sommar arrangeras en skulpturutställning med världsledande konstnärer. Bonus är det fantastiska läget med utsikt vida omkring.
OrtTjörn
Skåpesund utsikts- och rastplats.
En rastplats så nära vägen men med vacker utsikt över Skåpesundet som bildar gräns mellan Tjörn och Orust kan vara platsen för en picknick eller förarbyte.
OrtOrust