Gullholmen och Hermanö


Bohusläns kanske mest pittoreska samhälle. Vandra runt i det gamla fiskeläget där husen nått storstadspriser. Ett kafé och två restauranger. Sammanväxta Hermanö bjuder på naturupplevelser.

  • Till start: 405,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Orust 
  • Avgift: Nej 


Gullholmen och Hermanö

Gullholmen är Sveriges mest tätbebyggda ö och ett av Bohusläns äldsta fiskesamhällen. Ett besök på Gullholmen erbjuder ett av Bohusläns mest pittoreska samhällen med gränder, fiskarstugor och sjöbodar och unika byggnader. Båtliv, bad och natur.

Gullholmen är ett mycket gammalt fiskeläge med anor från 1200-talet men så gammal är dock inte bebyggelsen men den har mycket av sin karaktär som fiskeläge kvar.  För den kulturintresserade finns sevärdheter som Skepparhuset, Konstmuseet och Stenstugan.

Med åren har man vuxit samman med Hermanö där man söderut erbjuds blomstrande ängar hagar.

Hit tar man sig smidigt på 10 minuter från Tuvesvik.

På ön finns livsmedelsaffär ett kafé och två restauranger.

Läs mera
Gullholmen och Hermanö
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Islandsberg och Islandsbergs huvud
En vacker vandring som avslutas med ett grand finale vid Islandsbergs udde där man blickar ut över havet ovanför fyren där Evert Taubes morfar var fyrvaktare.
OrtLysekil
Grundsund
Känt från tv-serien Saltön och här kan man gå runt själv eller guidas till inspelningsplatserna. Fiskeläget är idag en populär semesterort med bra krogar och mycket att uppleva.
OrtLysekil
Rågårdsvik
Ett litet samhälle man promenerar runt bland båtar och bebyggelse, tar sig längs vattnet eller dinglar med benen på bryggan. Charmigt pensionat med god mat. Badplats.
OrtLysekil
Stångehuvud naturreservat
Naturreservatet strax utanför Lysekil bjuder på gräddan av mäktig Bohuslänsk naturupplevelse med granitklippor i böljande formationer och enorm havsutsikt. 
OrtLysekil
Dragsmarks kyrka och klosterruin
Detta kloster går tillbaka till tiden när Bohus län var norskt. Detta kloster som Barfotabröderna drev hade 141 gårdar som arrenderades ut på storhetstiden på 1300- och 1400-talen.
OrtUddevalla
Skåpesund utsikts- och rastplats.
En rastplats så nära vägen men med vacker utsikt över Skåpesundet som bildar gräns mellan Tjörn och Orust kan vara platsen för en picknick eller förarbyte.
OrtOrust