Huvudskär...


  • Till start: 50,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Haninge 
  • Avgift: Nej 


Huvudskär

Runt Huvudskär fanns rikligt med fisk, främst torsk och strömming. Ön låg så pass långt ut att man var tvunngen att stanna en tid på skäret. Därför uppfördes byggnader här.

Så tidigt som 1450 citeras en hamnstadga som utfördades här på Bartholomeidagen 1450.

Fiskeplatsen blev ödelagd av ryssarna 1719 men återuppbyggdes tilllsammans med det kapell som uppförts 1646.

På 1800-talet blev ön fyrplats med tull- och lotspersonal. Då uppfördes större hus för åretruntboende. Lotsverksamheten lades ned 1942 och på 1970-talet togs ön över av Skärgårdsstiftelsen som driver vandrarhem.

Från 2020 har Waxholmsbolaget inga turer hit utan går via Dalarö sjötransporter.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Fjärdlång
Fjärdlång eller Fjällång, som öborna själva kallar den, har varit bebodd sedan tusen år tillbaka. En gång i tiden tillhörde ön Gustav Vasa. Ön är känd för sina fina badklippor och några av skärgårdens vackraste naturhamnar vilket gör den till en idealisk semesterö för hela...
OrtHaninge
Ornö Krog
Precis som det låter en krog med veranda. Marint gedigen inredning och bra utsikt över båtlivet vid kyrkviken. Sommartid driver man även Gittans grill vid hamnen.
OrtOrnö
STF Utö
I den södra skärgården ligger anrika Utö. Med historia som omfattar allt från svartsotiga gruvdrängar, krig och kanoner till societetsdanser och Greta Garbo är Utö ett av Stockholms skärgårds mest besökta resmål.
OrtHaninge
Utö
Över 400 000 personer om året besöker ön, trots det kan du fortfarande hitta ditt alldeles egna, undangömda badparadis här antingen du föredrar strand- eller klippbad. ...
OrtUtö
Utö - från hamnen östra delen.
Från ångbåtsbryggan går promenaden förbi ett barnbad och två klippbad och tillbaka till Gruvbyn. Badplatserna är även utmärkta utsikts- och rastplatser. 
OrtUtö
Dalarö hamncafé och grill
Det populära caféet är lika mycket en restaurang. Här sitter man vindskyddad med en utsikt över folklivet i hamnen. Sen är det bara att vandra Dalarö runt.
OrtDalarö