Huvudskär...


  • Till start: 50,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Haninge 
  • Avgift: Nej 


Huvudskär

Runt Huvudskär fanns rikligt med fisk, främst torsk och strömming. Ön låg så pass långt ut att man var tvunngen att stanna en tid på skäret. Därför uppfördes byggnader här.

Så tidigt som 1450 citeras en hamnstadga som utfördades här på Bartholomeidagen 1450.

Fiskeplatsen blev ödelagd av ryssarna 1719 men återuppbyggdes tilllsammans med det kapell som uppförts 1646.

På 1800-talet blev ön fyrplats med tull- och lotspersonal. Då uppfördes större hus för åretruntboende. Lotsverksamheten lades ned 1942 och på 1970-talet togs ön över av Skärgårdsstiftelsen som driver vandrarhem.

Från 2020 har Waxholmsbolaget inga turer hit utan går via Dalarö sjötransporter.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Fjärdlång
Fjärdlång eller Fjällång, som öborna själva kallar den, har varit bebodd sedan tusen år tillbaka. En gång i tiden tillhörde ön Gustav Vasa. Ön är känd för sina fina badklippor och några av skärgårdens vackraste naturhamnar vilket gör den till en idealisk semesterö för hela...
OrtHaninge
Ornö Krog
Precis som det låter en krog med veranda. Marint gedigen inredning och bra utsikt över båtlivet vid kyrkviken. Sommartid driver man även Gittans grill vid hamnen.
OrtOrnö
Ornö
Ornö är södra skärgårdens största ö. Här tar man med fördel runt vandrande eller med cykel. Varva ditt besök med klippbad och strandbad, ta en glass i solen eller vandra runt i skogarna, har du tur få syn på en älg!
OrtHaninge
Utö Värdshus
Utö värdshus är en institution. Högt klassad och är utsedd till bästa skärgårdskrogen var och vartannat år. Att läget är majestätiskt med utsikt över ångbåtsbryggan, en partydel på kvällarna och en uteservering som älskas. Att ta sig hit och unna sig en måltid här är något...
OrtUtö
Ornö runt med vägfärja.
Från Dalarö är det betalfärja, t/r 100 kr för bil och förare och 50 för passagerare, till Södra skärgårdens största ö. Gårdsfika, gå på museum, titta ner i ett gruvhål, uppleva båtlivet vid Kyrkviken från krogen eller Gittans grill.
OrtOrnö
Gålö naturreservat
Större delen av Gålö är idag ett naturreservat med vandringsleder av olika längd. Från Gålö havsbad med skärgårdens längsta sandstrand utgår flera.
OrtHaninge