Kina slott


Slottet från 1753 är i grunden fransk rokoko men med kinesiska och orientaliska inslag. I slottsköket äter man de allra godaste våfflorna. Mums!

Resa med SL: T-Centralen grön linje 17/18/19 till Brommaplan.
Buss 176/177 mfl till Kanton sen 860 m promenad till Kina slott.
Totalt c:a 40 min varav till Brommaplan 20 min.

  • Till start: 10,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Drottningholm 
  • Avgift: Ja 


Kina slott

Den första byggnaden här uppfördes som ett monteringsfärdigt hus 1753 och var då en födelsedagsgåva till drottning Lovisa Ulrika från kung Adolf Fredrik. En mer storslagen byggnad kom på plats tiotalet år senare. Arkitekturen är i grunden fransk rokoko men har en exotisk karaktär, med kinesiska och orientaliska inslag som då var högsta mode.

I slottsköket äter man numera de allra godaste våfflor med sylt och grädde. Serveringen är faktiskt även öppen på senvintern, när man mumsar framför öppen eld i de vackra stenvalven.

Under året har man för årstiderna olika blomsterutställningar utanför slottet. 
 

Kina slott
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Ekerö - Historisk utflykt
Den här utflykten tar dig förbi två världsarv samt en rad vackra vyer och byggnader. En bilfärja och en ganska lång resa gör att den bäst passar som heldagsutflykt.
OrtEkerö
Drottningholms slottspromenad.
Ett av Unescos världsarv och ett slott man bara måste besöka. Äta och fika vid slottet eller Kina slott intill rekommenderas. Sommartid picknick såklart.
OrtEkerö
Ekerö och Botkyrka i Ralph Erskines fotspår.
Den här turen passerar några av Ekeröbon Ralph Erskines verk. Turen har en resa med vägfärja Jungfrusund (där man kan avbryta) - Slagsta. Lovö kyrka är en avstickare för trevligare resväg. En vacker tur även för den utan starkt arkitekturintresse.
OrtEkerö
Ängbybadet
Det var mycket tjat på Stockholms stad att släppa till medel så att badanläggningen kunde byggas. Med bryggor, hytter, hopptorn och anlagda stränder. Under midsommar 1936 invigdes badet, som då var ett viktigt försäljningsargument att få folk att flytta till Södra Ängby. ...
OrtBromma
Nockebybron till Blackeberg
En omväxlande promenad från Nockebybanans ändstation längs vattnet förbi Snuskungens slott, bad, vackra utsiktsplatser fram till vampyrernas Blackeberg.
OrtBromma
Judarskogens naturreservat
Vandra vackra sjön Judarn runt. Följ naturstigen och läs på skyltar om områdets natur och utveckling genom årtusenden. Åkeshovs slott med arboretum är bonus.
OrtBromma