Kukkolaforsen.


Kukkolaforsen är en upplevelse. Här fiskas med håv från bryggan ute i Torne älv. Forsen är lång, hela 3500 m på 14 m fallhöjd, så hela älven ”kokar”. Forsränning sommarhalvåret, Bastu Akademi och Fiskemuseum. Restaurang, stugby och camping.

Avstånd från Haparanda c:a 13 min, 15 km

  • Till start: 798,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Haparanda 
  • Avgift: Nej 


Kukkolaforsen

Kukkola fiskebyn ligger på bägge sidorna av älven och byborna håvar sik och vild lax på sommaren på traditionellt sätt och övar höst-, och vinterfiske.

Varje år i slutet av juli anordas Sikfesten där man kan äta nyhalstrad sik. Då välkomnar man sikens återkomst då den börjar sin vandring från havet uppåt Torneälv. Sikfesten har anor sedan medeltiden och då som nu samlas folk från när och fjärran.

Vår till höst kan man åka forsränning på en gummibåt eller flotte. Forsen är lång, hela 3500 m på 14 m fallhöjd, så hela älven ”kokar”.

I Kukkolaforsen har restaurangen, stugbyn, campingen och Bastu Akademin öppet. I restaurangen kan man äta sik och köpa rökt sik med sig.

Läs mera
Kukkolaforsen.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Luppioberget...
Vem gillar inte utsiktsberg? Här åker man bil nästan ända upp och får en härligt utsikt över Tornedalen. Här finns servering och kafé men även rastplatser med ved om man vill elda eller grilla. Avstånd från Haparanda c:a 48 min, 62 km
OrtÖvertorneå
Hanhivittikko fäbod...
Fäboden är en av få bevarade i Tornedalen och här samlades man för sommarbete. Tornedalsk arkitektur blandas med finsk. Ängs- och betesmarken har påfallande stor artikedom och under sommaren drivs Levande Fäbod med fäbodvärdar, får, fjällkor och höns.
OrtÖvertorneå
Martingården...
Vill man se prov på Överkalix fina tradition av hantverk och måleri så visar Martingården på en samling av allmogemålade möbler från trakten. Martingården är en av Sveriges bäst bevarade hembygdsgårdar. Ring för besök inne och guidning. 
OrtÖverkalix
Världsarvet Gammelstads kyrkstad...
Gammelstads kyrkstad är landets största och bäst bevarade kyrkstad. Innan man vandrar runt den dryga 400 år gamla kyrkstaden, besök gärna Visitor Center med sitt minimuseum och bli tipsad om guidningar. Visningsstugan, friluftsmuseet Hägnan är fina stopp.
OrtLuleå
Paltzerian...
Här på på världens första Paltzeria serveras alltid pitepalt. Palt är stekt fläsk och lök dolt i en degblandning av råriven potatis och mjöl. Lingon och kall serveras mjölk till. Paltschwimmern nästa.
OrtPiteå