Kukkolaforsen.


Kukkolaforsen är en upplevelse. Här fiskas med håv från bryggan ute i Torne älv. Forsen är lång, hela 3500 m på 14 m fallhöjd, så hela älven ”kokar”. Forsränning sommarhalvåret, Bastu Akademi och Fiskemuseum. Restaurang, stugby och camping.

Avstånd från Haparanda c:a 13 min, 15 km

  • Till start: 798,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Haparanda 
  • Avgift: Nej 


Kukkolaforsen

Kukkola fiskebyn ligger på bägge sidorna av älven och byborna håvar sik och vild lax på sommaren på traditionellt sätt och övar höst-, och vinterfiske.

Varje år i slutet av juli anordas Sikfesten där man kan äta nyhalstrad sik. Då välkomnar man sikens återkomst då den börjar sin vandring från havet uppåt Torneälv. Sikfesten har anor sedan medeltiden och då som nu samlas folk från när och fjärran.

Vår till höst kan man åka forsränning på en gummibåt eller flotte. Forsen är lång, hela 3500 m på 14 m fallhöjd, så hela älven ”kokar”.

I Kukkolaforsen har restaurangen, stugbyn, campingen och Bastu Akademin öppet. I restaurangen kan man äta sik och köpa rökt sik med sig.

Läs mera
Kukkolaforsen.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Hanhivittikko fäbod...
Fäboden är en av få bevarade i Tornedalen och här samlades man för sommarbete. Tornedalsk arkitektur blandas med finsk. Ängs- och betesmarken har påfallande stor artikedom och under sommaren drivs Levande Fäbod med fäbodvärdar, får, fjällkor och höns.
OrtÖvertorneå
Holgers traktormuseum...
I Svartbyn i Överkalix har Holger samlat grejer sedan 10-årsåldern. Idag är Holger i 80-årsåldern och här finns förutom c:a 200 traktorer även jordbruksföremål som ger lite av en samlad jordbrukshistoria från Norrbotten.
OrtÖverkalix
Martingården...
Vill man se prov på Överkalix fina tradition av hantverk och måleri så visar Martingården på en samling av allmogemålade möbler från trakten. Martingården är en av Sveriges bäst bevarade hembygdsgårdar. Ring för besök inne och guidning. 
OrtÖverkalix
Melderstein herrgård.
Av järnbruket finns inte mycket kvar men väl Melderstein herrgård med, restaurang hotell och festarrangemang. I området finns fina strövområden och kanske går man längs samma stigar som renar och hästar forslade malmen hit på slädar.
OrtLuleå
Paltzerian...
Här på på världens första Paltzeria serveras alltid pitepalt. Palt är stekt fläsk och lök dolt i en degblandning av råriven potatis och mjöl. Lingon och kall serveras mjölk till. Paltschwimmern nästa.
OrtPiteå
Pite havsbad...
Badet som är känt för att klå stränder långt söderut på badtemperatur. Kilometerlång finkornig strand och långgrunt. Runt badet finns aktivitieter samt boenden och matställen från budget till lyx.
OrtPiteå