Kvarnholmen till Saltsjökvarns kaj i Nacka


Fantastisk promenad. Start vid Kvarnholmen, vidare till Finnbergets utsiktsplats och sen förbi Finnboda och slutligen pampiga Danvikshem och Saltsjökvarn.

  • Till start: 4,4 Km 
  • Längd: 3,1 km 
  • Stopp:
  • Ort: Nacka 
  • Avgift: Nej 


Kvarnholmen till Saltsjökvarns kaj i Nacka
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Kvarnholmen

Qvarnaktiebolaget Tre Kronor grundades 1898 av grosshandlare August Engstöm. Till en början drevs kvarnen, precis som Saltsjökvarn, med ånga. 1911 byggdes den om för eldrift. 1922 köpte Kooperativa Förbundet hela området. Kvarnarna är nu nedlagda. Här bedrivs i dag olika verksamheter t ex IT-utbildning. Här har även Stockholmsoperan och Dramaten verkstad och repetitionslokaler.  Området ägs av KF fastigheter och är under utveckling.

Finnbergets utsiktsplats

Den här utsiktsplatsen är en liten avstickare uppför Finnbergsvägen från promenadrutten på Kvarnholmsvägen. Utsikten här är enastående åt alla väderstreck. City och Gamla stan, Söder och Djurgården. Här finns det bänkar med bord och grillplats.

Finnboda

Finnboda Varf startade sin verksamhet 1874. 1882 levererades varvets första tankfartyg Talmud till Ludvig Nobel i S:t Petersburg. Under 100-årsperioden 1874-1974 levererade varvet totalt 110 nyproduktioner, bl a örlogsfartyg, trålare och passagerarfartyg. Verksamheten upphörde i början på 90-talet. I dag finns det kontor och småföretag i området. Området ägs av HSB och är under utveckling.

Danvikshem

Arkitekt Aron Johansson ritade den monumentala byggnaden, som uppfördes 1902-1915. Byggnaden har ett vackert läge med utsikt över Stockholms hamninlopp. Tillsammans speglar Hospitalet, saltbruket och Danvikshem den offentliga vårdens utveckling i hela landet. I dag fungerar Danvikshem som ålderdomshem.

Elite Hotel Marina Tower

1888 köpte Holmberg och Möller Qvarn AB ett stycke mark av Danviks Hospital. Två år senare stod den borglika röda kvarnen redo att tas i bruk. Företaget expanderade och nya kvarnar och silos kom till. Det som kanske mest fångar betraktarens intresse är den gulputsade mannagrynskvarnen i klassicistisk stil, uppförd 1930. Den röda kvarnbyggnaden har nu blivit ett modernt affärs- och konferenshotell med fokus på hälsa och välbefinnande.

Danvikens hospital

Innan sjukhuset byggdes 1719-25 fanns det sjukhus här ända sedan 1550-talet då Gustav Vasa flyttade ett hem för fattiga och sjuka hit från Riddarholmen.

Nuvarande byggnaden är präglad både av barock och rokoko. Sjuksalarna hade namn efter  färger för att underlätta för personal och patienter tex Blå salen och färgerna återkom i sängar och i sängkappor.

När kanalen byggdes 1925 revs övriga sjukhusbyggnader. Verksamheten här bidrog aktivt till utvecklingen av industrierna genom att tomtmark uppläts. Nästa fas i sjukhusets historia blir ett planerat sk Long Stay hotell för längre visiter.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Finntorp till Nacka Strand.
Gå träspång utmed berget, se utsikt mot Djurgården och inloppet till Stockholm. Nå sjölivet i Nacka strand där gratis färja (SL-kort) går till stan.
OrtNacka
Finnbergets utsiktsplats
Utsikten från Finnberget är enastående åt alla väderstreck. City och Gamla stan, Söder och Djurgården. Här finns det bänkar med bord och grillplats.
OrtKvarnholmen
Café brygghuset Svindersvik.
Svindersviks gård brygghus (där man tvättade) är idag ett mysigt kafé öppet året om utom vintern. Tidstypisk personalklädsel och betalning (kontant).
OrtNacka
Thielska galleriet
Kliv in i Ernest Thiels praktvilla. Konsthallarna är uppkallade efter bl a Munch och här finns konst av samtidens stora nordiska och franska konstnärer.
OrtDjurgården
Prins Eugens Waldemarsudde
Hela 70 000 natursköna kvadratmetrar med en stor statysamling att se även utanför museet. Inne är Waldemarsudde ett av Sveriges populäraste konstmuseer.
OrtDjurgården
Djurgården - tre vackra uddar.
PROMENAD - Kanske den vackraste promenaden på Djurgården med de tre uddarna Waldemarsudde, Täcka Udden och Blockhusudden. På sommaren ett populärt picknickstråk. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.
OrtDjurgården