Fantastisk promenad. Start vid Kvarnholmen, vidare till Finnbergets utsiktsplats och sen förbi Finnboda och slutligen pampiga Danvikshem och Saltsjökvarn.
- Till start: 4,4 Km
- Längd: 3,1 km
- Stopp: 6
- Ort: Nacka
- Avgift: Nej
Sevärdheter under turen
1. Kvarnholmen 2. Finnbergets utsiktsplats 3. Finnboda 4. Danvikshem 5. Elite Hotel Marina Tower 6. Danvikens hospitalKvarnholmen
Qvarnaktiebolaget Tre Kronor grundades 1898 av grosshandlare August Engstöm. Till en början drevs kvarnen, precis som Saltsjökvarn, med ånga. 1911 byggdes den om för eldrift. 1922 köpte Kooperativa Förbundet hela området. Kvarnarna är nu nedlagda. Här bedrivs i dag olika verksamheter t ex IT-utbildning. Här har även Stockholmsoperan och Dramaten verkstad och repetitionslokaler. Området ägs av KF fastigheter och är under utveckling.
Finnbergets utsiktsplats
Den här utsiktsplatsen är en liten avstickare uppför Finnbergsvägen från promenadrutten på Kvarnholmsvägen. Utsikten här är enastående åt alla väderstreck. City och Gamla stan, Söder och Djurgården. Här finns det bänkar med bord och grillplats.
Finnboda
Danvikshem
Arkitekt Aron Johansson ritade den monumentala byggnaden, som uppfördes 1902-1915. Byggnaden har ett vackert läge med utsikt över Stockholms hamninlopp. Tillsammans speglar Hospitalet, saltbruket och Danvikshem den offentliga vårdens utveckling i hela landet. I dag fungerar Danvikshem som ålderdomshem.
Elite Hotel Marina Tower
1888 köpte Holmberg och Möller Qvarn AB ett stycke mark av Danviks Hospital. Två år senare stod den borglika röda kvarnen redo att tas i bruk. Företaget expanderade och nya kvarnar och silos kom till. Det som kanske mest fångar betraktarens intresse är den gulputsade mannagrynskvarnen i klassicistisk stil, uppförd 1930. Den röda kvarnbyggnaden har nu blivit ett modernt affärs- och konferenshotell med fokus på hälsa och välbefinnande.
Danvikens hospital
Innan sjukhuset byggdes 1719-25 fanns det sjukhus här ända sedan 1550-talet då Gustav Vasa flyttade ett hem för fattiga och sjuka hit från Riddarholmen.
Nuvarande byggnaden är präglad både av barock och rokoko. Sjuksalarna hade namn efter färger för att underlätta för personal och patienter tex Blå salen och färgerna återkom i sängar och i sängkappor.
När kanalen byggdes 1925 revs övriga sjukhusbyggnader. Verksamheten här bidrog aktivt till utvecklingen av industrierna genom att tomtmark uppläts. Nästa fas i sjukhusets historia blir ett planerat sk Long Stay hotell för längre visiter.