Landsort längs hela ön.


Båtfärden från Torö är mäktig och Öja, som ön heter, upplevs på denna promenad. Från Landsorts fyr går turen rakt norrut till Batteri Landsort och Norrhamn.

  • Till start: 66,4 Km 
  • Längd: 2,9 km 
  • Stopp: 10 
  • Ort: Landsort 
  • Avgift: Nej 


Landsort längs hela ön.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 10

Västerhamn

Det är här man landar på ön för det mesta. Vill man vara lat så har man här allt man behöver inom några hundra meter för en underbar dag i skärgården. Några krogar, båtliv i hamnen, ett stenkast till sin egen klippa eller vandrarhem att kvartera över i.

Österhamn

Österhamn är en av två hamnar som används vid byn som kallas Storhamn. Västerhamn angörs för det mesta men vid dåligt väder kan man välja  sidan med bäst förtöjningsförhållanden.

Utkiken Landsort

Här på ön har det funnits lotsar sen 1535 något som Gustav Vasa bestämt. Denna byggnad däremot uppfördes på 1960-talet. Men lotsverksamheten las ned på 1980-talet och idag är det utkikstorn och vandrarhem.

Bed & Breakfast Landsort, Bo i Tornet
Öja/Landsort
Tel:08-520 341 11,
konferens@landsort.nu
www.landsort.nu

Landsorts fyr

En kort promenad från byn ligger Sveriges äldsta fyr byggd av svenskar och är från 1670. Kullens fyr i Skåne är från 1561 men var då en del av Danmark. Landsorts fyr eldades till en början med kol. Först i en järnkorg som hängde utanför själva fyren och sedan mitt på fyren.

Den elektrifierades 1938 och var ända fram till 1963 bemannad av en fyrvaktare men blev därefter automatiserad. Fyren är ett statligt byggnadsminne. Härifrån har man en havsutsikt närapå 360 grader runt.

Landsorts kapell

Landsorts kapell invigdes 1939 och var en gåva av en hovjägmästare Helge Ax:son Johnson på Berga Slott. I taket hänger, som brukligt i kusttrakter, ett votivskepp. Votivskepp var både som beskydd av sjömän och utsmyckning.

Labyrinten

Denna labyrint eller trojeborg är efter ett 3000 år gammalt mönster med tolv vallar och ligger vid vägen strax innan pestkyrkogården. Syftet var magiskt och den skulle skydda mot olyckor och för att bringa fiskelycka.

Pestkyrkogården

Pestkyrkogården vittnar om ett tragiskt kapitel i öns historia då pesten härjade på 1700-talet. Öja var en del av en församling på fastlandet som använde ön som begravningsplats.

Utsiktsplats

Ungefär halvvägs på ön Öja finns denna sagolika utsiktsplats som blickar ut mot en fyr rakt västerut. Här finns bänkar så passa på att vila och smaska lite medhavt.

Batteri Landsort

Denna atombombsäkra anläggning har fyra våningar insprängda i klippan. Det är den sista kvarvarande av fyra batterier på ön som sin tur var en del i kustartilleriets befästa försvar av Stockholm. Idag är batteriet ett museum och visas under guidade turer men man har stor behållning av att se de mäktiga artilleripjäserna och bunkrarna utifrån.

Under sommaren 2013, från 1 juni till 15 augusti sker visning två gånger per dag, kl 13 och kl 14, alla dagar utom lördagar då batteriet är stängt.

Länkar

Norrhamns gästhamn, café och stugor.

Om man promenerat från södra ön är detta platsen man vänder på. Förutom gästhamnen med fritidsbåtar finns ett kafé och enklare livsmedel till salu. Sitt ned och njut av utsikten och båtlivet. Man kan även hyra stuga (tel  0709-562 561)

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Restaurang Sjöboden Torö
På en stor mysig solbrygga med fin utsikt, äter man gott strax intill där båten går till Landsort. Välj ur en enkel men prisvärd meny eller bara fika.
OrtNynäshamn
Knappelskär havsbad.
Långt bort från buller och bång ligger den har avskilda men populära stranden. Stranden löper ut som en holme med vatten på båda sidorna. Bra för bad och lek på sommaren och lika bra för varm choklad och bärplockning på hösten.
OrtNynäshamn
Lövhagens fritidsområde
Härlig naturpromenad genom lövskog och vackra scenerier med havet på båda sidor. Var fikar du? I trädgårdsfiket, på badplatsen eller på ”egen” klippa. Utsiktsplats med bil runt Stockholm. ...
OrtNynäshamn
Utsiktstornet Trehörningen
Från detta torn kan du i 360° bevittna hela Nynäshamns kommun. Utsiktstornet ligger på lilla ön Trehörningen nära Nynäs havsbad och flera vackra byggnader. Utsiktsplats med bil runt Stockholm.
OrtNynäshamn
Nynäs Rökeri & Fiskbutik
Fiskbutiken på Nynäs Rökeri är öppen året runt och erbjuder ett brett urval av havets läckerheter i gammeldags miljö. Färsk och rökt fisk, räkor, lax, inlagd sill och strömming. Det finns även en servering med öl- och vinrättigheter.
OrtNynäshamn
Nynäshamn till Torö
En av Stockholmstraktens vackraste bilturer och mycket populär bland MC-förare. Från vackra Nynäshamn ringlar man längs Sjövägen och vidare till Torö, ett av länets vackraste platser.
OrtNynäshamn