Munthes Hildasholm


Trädgårdarna på Hildasholm är Hilda Munthes verk, de äldsta tre trädgårdsrummen anlades under 1910-talet, nu finns det 13st. Hon var gift med läkaren och författaren Axel Munthe.

  • Till start: 231,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Leksand 
  • Avgift: Nej 


Munthes Hildasholm

Axel Munthe var Drottning Victorias livläkare och uppförde Villa San Michele på Capri där ”Boken om San Michele” blev en internationell bästsäljare.  Gården var en bröllopsgåva till hans andra hustru Hilda Pennington-Mellor

Herrgården är öppen sommartid och visas 1-2 ggr per timme och sista visningen kl 16. Inredningen med konst möbler och konsthantverk spänner tidsmässigt över de senaste tre hundra åren.

Totalt är parken på 12 ha men av särskilt intresse är de av Hilda Munthe skapade trädgårdsrummen där de första anlades på 1910-talet. Iidag finns 13 st där den senaste är en är medicinal- och köksträdgård från 2004. Trädgårdsvandring bokas om grupper på minst 10 personer.

Kafé med öppettider som övrigt.

Adress: Klockaregatan 5, Leksand                    

Läs mera

Länkar

Munthes Hildasholm
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Leksands kyrka
En av Sveriges största landsortskyrkor vars äldsta delar härstammar från omkring år 1200. Efter en brand 1709 byggdes kyrkan om och fick då sin nuvarande form med den berömda lökkupolen. 
OrtLeksand
Gammelgårdarna Leksand
Leksands Hembygdsgårdar vid kyrkan är Dalarnas äldsta hembygdsgård.
OrtLeksand
Alfvéngården
Tonsättaren Hugo Alfvéns hem. På gården visas Alfvéns instrument, hans berömda akvareller och en inredning med anknytning till hans olika hem.
OrtLeksand
Karlfeldtsgården Sångs
Sångs skapades av nobelpristagaren och skalden Erik Axel Karlfeldt på 1920-talet. Guidad visning av den artrika trädgården med lusthus och lustgård samt skaldens arbetsrum.
OrtLeksand
Buffils Annas kaffestuga.
OrtLeksand
Utsiktstornet Vidablick
Utsiktstornet Vidablick är 28 meter högt och ligger på Hedsåsberget på en höjd av 352 meter över havet. Tornet invigdes i slutet av 1800- talet av Gustaf Adolf sedermera kung Gustav VI.
OrtRättvik