Munthes Hildasholm


Trädgårdarna på Hildasholm är Hilda Munthes verk, de äldsta tre trädgårdsrummen anlades under 1910-talet, nu finns det 13st. Hon var gift med läkaren och författaren Axel Munthe.

  • Till start: 231,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Leksand 
  • Avgift: Nej 


Munthes Hildasholm

Axel Munthe var Drottning Victorias livläkare och uppförde Villa San Michele på Capri där ”Boken om San Michele” blev en internationell bästsäljare.  Gården var en bröllopsgåva till hans andra hustru Hilda Pennington-Mellor

Herrgården är öppen sommartid och visas 1-2 ggr per timme och sista visningen kl 16. Inredningen med konst möbler och konsthantverk spänner tidsmässigt över de senaste tre hundra åren.

Totalt är parken på 12 ha men av särskilt intresse är de av Hilda Munthe skapade trädgårdsrummen där de första anlades på 1910-talet. Iidag finns 13 st där den senaste är en är medicinal- och köksträdgård från 2004. Trädgårdsvandring bokas om grupper på minst 10 personer.

Kafé med öppettider som övrigt.

Adress: Klockaregatan 5, Leksand                    

Läs mera

Länkar

Munthes Hildasholm
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Leksand till Tällberg...
Den här turen kan även cyklas fram men passa på att ”cruisa” längs en av landets vackraste utsiktsvägar. I Tällberg är det gott om hotell och de flesta med bra restauranger.
OrtLeksand
Gammelgårdarna Leksand
Leksands Hembygdsgårdar vid kyrkan är Dalarnas äldsta hembygdsgård.
OrtLeksand
Buffils Annas kaffestuga.
OrtLeksand
Holens gammelgård
Hembygdsgården Holen skapades av konstnären och hembygdsvårdaren Gustaf Ankarcrona åren 1910 - 1911. Den besökande får se Ankarcronas arbetsrum och ateljé med ett urval av hans rikhaltiga samling av folkkonstföremål. 
OrtTällberg
Utsikter och vattenfall från Tällberg till Gesunda...
En höjdare i dubbel bemärkelse. Här tar man sig runt bland utsiktsplatser, vattenfall och naturupplevelser kring Siljan i Dalarna.
OrtLeksand
Utsiktstornet Vidablick
Utsiktstornet Vidablick är 28 meter högt och ligger på Hedsåsberget på en höjd av 352 meter över havet. Tornet invigdes i slutet av 1800- talet av Gustaf Adolf sedermera kung Gustav VI.
OrtRättvik