Museigården Långmaren


Långmaren tillhörde närliggande Nynäs slott och är i det närmaste orört. Siste bonden var här till 1967. Alltid öppet att vandra runt men söndagar sommartid är det visningar på söndagar av hus samt trädgårdsfika.

  • Till start: 67,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Nyköping 
  • Avgift: Nej 


Långmaren

Boningshusets interiör är återställd i det skick den hade under 1940-talet. Gården brukades till 1967 då Landstinget övertog Nynäs marker. Idag är byggnaderna och gårdens närmaste omgivning är skyddat byggnadsminne och ingår i Nynäs naturreservat.

Under sommarsöndagarna är det "öppet hus" på gården med enklare kaffeservering och guidningar. Här finns välhållna byggnader som boningshus, ladugård, höns-, gris- och fårhus.

Ivar Karlsson, gårdens sista arrendator, blev känd för att han var en av de sista lantbrukarna i Sverige som enbart använde oxar som dragkraft på gården, någon traktor skaffade man aldrig. Som bevis för detta finns ett cirkelformat spår i marken när oxarnas vandring drev ett tröskverk.

Långmaren brukades med skiftesbruk, där åkrarna tidvis lades i träda. Här finner därför man exempel på många växter som förr var karakteristiska för jordbrukslandskapen men som blivit alltmer ovanliga.

Läs mera

Länkar

Museigården Långmaren
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


STF Trosa/Lagnö studio
Vid havet strax utanför Trosa ligger Lagnö studio. Här får du en rofylld plats i vardagen med gott om plats för både vila och festligheter. Vandrarhemmet har en helt egen bio- och filmstudio och på väggen hängen en Guldbagge. Här har nämligen många svenska filmpärlor klippts...
OrtTrosa
Trosa - en stadspromenad
Pittoreska Trosa är det perfekta utflyktsmålet. Mycket att se på inom gångavstånd bland vackra trähus eller längs ån och många kaféer och restauranger.
OrtTrosa
Åstugan café.
Vid gamla riksettan och Svärtaån ligger det med tillägget ”kafét nån annanstans”. Fika eller enklare lunch i trädgården eller på en egen liten brygga.
OrtNyköping
Nyköping - stadspromenad.
En promenad uppskyltad av Södermanlands turistbyrå med historiskt tema. Vi har valt att kapa den lite men dragit ut den till hamnen och lagt till några krogar.
OrtNyköping
Restaurang Sjöboden Torö
På en stor mysig solbrygga med fin utsikt, äter man gott strax intill där båten går till Landsort. Välj ur en enkel men prisvärd meny eller bara fika.
OrtNynäshamn
Stora Vika
Miljontals ton cement har genom åren tillverkats i det nu öde bruket. Kalksten finns det nämligen gott om vilket bidrar till de ovanliga fjärilsarterna här.
OrtNynäshamn