Museigården Långmaren


Långmaren tillhörde närliggande Nynäs slott och är i det närmaste orört. Siste bonden var här till 1967. Alltid öppet att vandra runt men söndagar sommartid är det visningar på söndagar av hus samt trädgårdsfika.

  • Till start: 67,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Nyköping 
  • Avgift: Nej 


Långmaren

Boningshusets interiör är återställd i det skick den hade under 1940-talet. Gården brukades till 1967 då Landstinget övertog Nynäs marker. Idag är byggnaderna och gårdens närmaste omgivning är skyddat byggnadsminne och ingår i Nynäs naturreservat.

Under sommarsöndagarna är det "öppet hus" på gården med enklare kaffeservering och guidningar. Här finns välhållna byggnader som boningshus, ladugård, höns-, gris- och fårhus.

Ivar Karlsson, gårdens sista arrendator, blev känd för att han var en av de sista lantbrukarna i Sverige som enbart använde oxar som dragkraft på gården, någon traktor skaffade man aldrig. Som bevis för detta finns ett cirkelformat spår i marken när oxarnas vandring drev ett tröskverk.

Långmaren brukades med skiftesbruk, där åkrarna tidvis lades i träda. Här finner därför man exempel på många växter som förr var karakteristiska för jordbrukslandskapen men som blivit alltmer ovanliga.

Läs mera

Länkar

Museigården Långmaren
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Från Nynäs slott via Stendörren till Nyköping.
RUNDTUR: En rikt varierande utflykt till tre fantastiska resmål längs en mycket trevlig vägsträcka. Stendörren är en av östkustens mäktigaste naturupplevelser och Nyköping och Nynäs slott är platser med rik historia.
OrtNyköping
Nynäs slott
Ombyggt i omgångar sen det uppfördes på 1300-talet. Huvudbyggnaden är idag museum och parken är ett livaktigt kulturcentrum med informationsskyltar.
OrtNyköping
Nynäs slott Stendörren Nyköping och Gnesta
RUNDTUR: En varierande utflykt till några fantastiska resmål på trevliga vägar. Första dagen via Nynäs slott tilll Stendörrens naturreservat med övenattning på STF Horsvik. Dagen därpå bär det av till Nyköping med en stadspromenad längs ån och mäktiga Nyköpingshus och på...
OrtNyköping
STF Trosa/Lagnö studio
Vid havet strax utanför Trosa ligger Lagnö studio. Här får du en rofylld plats i vardagen med gott om plats för både vila och festligheter. Vandrarhemmet har en helt egen bio- och filmstudio och på väggen hängen en Guldbagge. Här har nämligen många svenska filmpärlor klippts...
OrtTrosa
Stendörren naturreservat.
Enastående upplevelser på gungande hängbroar och spångar ut till små skärgårdsöar för bad. Se havet från utsiktstornet och ta picknick vid eldstäder och rastplatser.
OrtNyköping
Svärdsklova
I Svärdsklova finns småbåtshamn, stugby med uthyrning, vandrarhem samt restaurang och bageri. Värt omvägen hit om man vill se en vacker plats eller äta gott. Boka bord i förväg.
OrtNyköping