Nacka Strand


Ett mycket trevlig område där man kan ta en promenad med fin utsikt över inloppet till Stockholm och Djurgården. Resturanger och fik från enkelt till lyx. Intressanta gamla industrifastigheter uppe på klippan har fått nytt liv med annan inriktning.

  • Till start: 5,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Nacka 
  • Avgift: Nej 


Nacka Strand
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Nacka strand

På slutet av 1800-talet köptes området upp av fabrikören J.V. Svenson. som hade gjort sig en förmögenhet på att tillverka Primuskök. Han planerade att starta biltillverkning men istället blev det tillverkning av tändkulemotorer (de som stånkade) och det 1916 en av Sveriges största arbetsplatser med 500 anställda.
 
De anställda bodde i företagets egna bostäder och själv bodde J.V. i Fabrikörsvillan. Hårda tider gjorde att han fick sälja fabriken och marken 1937. Här startade Svenska Bilfabriken som att monterade ihop Chrysler och Dodge där delarna levererades i lådor från USA. Chefen hette Gunnar Philipson och startade Philipsons som importerade Mercedes och här uppställningsplats av dess ända in på 80-talet.
 
På 1990-talet startade ett omfattande byggprojekt för att få till en attraktiv stadsdel med bostäder och arbetsplatser nära stadskärnan och man har lyckats bli ett utflyktsmål.
 
Läs mera

Gud Fader på himmelsbågen

Gud Fader på himmelsbågen är en c:a 23 meter hög skulptur av Carl Milles i stål och brons på piren i i Nacka strands båthamn. Högst upp på den 18 m höga stålbågen står en ängel som räcker stjärnor till Gud som placerar ut dem på himlavalvet.

Ursprungligen var den tänkt att placeras utanför FN-byggnaden men man prioriterade andra investeringar för den nystartade organisationen. Först med nutida teknik kunde man bygga denna smäckra konstruktion i Avesta stål och den invigdes av kungaparet först 1995, fyrtio år efter Milles bortgång. Skulpturen har blivit kännetecknet för stadsdelen Nacka strand.

Tornvillan

Tornvillan eller Ellensvik byggdes vid sekelskiftet var ett sommarnöje på en av flera avstyckade tomter från Stora Sickla gård.

Fabrikörsvillan

J V Svensson lät uppföra fabrikerna i Augustendal som Nacka strand hette då. Han hade nära till jobbet när han 1910 lät uppföra denna villa som idag är konferensanläggning.

Restaurant J

Denna stilbildande restaurang, som var en av de första i amerikansk Newportstil, har nästan blivit ett begrepp för att åka och äta nära stan. Livlig båttrafik och vacker utsikt ger en enastående marin upplevelse. Ett stort däck med många sittplatser är välbesökt såväl dag som kväll under sommartid. Hit går Vaxholmsbåtar för den som vill kombinera buss med båt.

Tel: 08- 601 30 25

Länkar

Gångbro i trä

Längs med de höga klipporna leder denna gångbro i trä mellan Nacka Strand och Marinstaden.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Restaurant J
En stilbildande restaurang och en av de första i amerikansk Newportstil. Livlig båttrafik och vacker utsikt ger en enastående marin upplevelse. Att åka hit blev nästan blivit ett begrepp för att åka och äta nära stan.
OrtNacka strand
Thielska galleriet
Kliv in i Ernest Thiels praktvilla. Konsthallarna är uppkallade efter bl a Munch och här finns konst av samtidens stora nordiska och franska konstnärer.
OrtDjurgården
Blockhusudden och Djurgårdsbrunn.
PROMENAD. En mycket populär men något längre promenad runt östra Djurgården. Runt Blockhusudden vid Saltsjön och vidare längs kanalen till Djurgårdsbrunn. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.
OrtDjurgården
Kvarnholmen till Saltsjökvarns kaj i Nacka
Fantastisk promenad. Start vid Kvarnholmen, vidare till Finnbergets utsiktsplats och sen förbi Finnboda och slutligen pampiga Danvikshem och Saltsjökvarn.
OrtNacka
Kafé Kruthuset
På Hundudden efter en promenad längs Djurgårdsbrunnsviken ligger caféet som är ett gammalt kruthus från 1600-talet. Vacker utsikt mot Fjäderholmarna.
OrtDjurgården
Fjäderholmarna
Stockholms närmaste skärgård heter det i reklamen och det ligger mycket i det. På knappt 30 minuter har man lämnat stadens jäkt och kan plantera sig på klipporna för solbad eller uppleva lite av varje med skärgårdskänsla. Krogar i alla prisklasser, glasskafé, diverse bodar och...
OrtFjäderholmarna