Riddarholmen och Helgeandsholmen.


PROMENAD
Kungliga begravningsplatser, adelspalats, ett gammalt och nytt riksdagshus och andra historiska och vackra byggnader som andas makt och svunna tider. Promenadstråk Stockholm.

  • Till start: 388 m 
  • Stopp: 16 
  • Ort: Riddarholmen 
  • Avgift: Nej 


Riddarholmen och Helgeandsholmen.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 16

Kungsträdgården

1430 fungerade den som Erik av Pommerns köksträdgård, 1562 omvandlade Erik XIV den till lustgård. Drottning Kristina byggde lusthuset i Lantmäteribacken. Mot slutet av 1700-talet öppnade Gustav III parken för allmänheten. På 1800-talet försvann alla växter utom långsidans alléer när Karl XIV Johan använde den till exercisplats. Sedan 1900-talet är parken åter en grönskande park för allmänhet och kommers.

Speciellt är de vackra körsbärsblommorna som endast blommar en vecka om året och här hålls 80 heldagsevenemang per år. Kungsträdgården är en mötesplats för unga som gamla och en bra plats för en glasspaus på sommarkvisten. På 80-talet var Kungsträdgården en fruktad plats då bland andra ”kungen i kungsan” (Paulo Roberto) höll till med sitt slagskämpargäng. Vintertid finns konstis för skridskoåkning.

Läs mera

Operan

Inte bara Stockholms mest kända diskotek, utan kunglig scen för opera och balett sedan 1898. Det var alltså inte här Gustav III mördades, utan i det Gustavianska operahuset som numera är rivet, men stod mitt emot Arvfurstens palats och såg exakt likadant ut som det.

För guidade visningar se Öppettider. Normalt är det visning lördagar kl 13 augusti till maj.

Länkar

Arvfurstens palats

UD:s kontor sedan 1906 byggdes 1794 åt prinsessan Sofia Albertina, syster till Gustav III. Hon testamenterade det som fideikommiss till arvprinsen, den som stod närmast kungatiteln efter kronprinsen. Fasaden är en kopia av det Gustavianska operahuset, som stod på andra sidan torget och revs 1892.

Norrbro

Bara lugn, den håller för dig också. Du går nu på Stockholms äldsta bevarade bro, byggd 1807.

Lejonbacken

På marknaden nedanför lejonstatyerna spatserade under 1800-talets mitt borgerskapets välklädda ungkarlar – därav begreppet ”modelejon”.

Helgeandsholmen

På Helgandsholmen ligger Riksdagshuset. Blomlådorna vid nedfarten till riksdagsgaraget är gamla foderbord i marmor från Kungliga hovstallet, som låg här till och med 1884 då det flyttades till Östermalm.

Riksdagshuset

Här sitter Sveriges högsta beslutande organ, den viktigaste demokratiska församlingen i landet. Nästan allt som går fel kan du skylla på de 349 riksdagsledamöter som här debatterar, formulerar och stiftar alla våra lagar. Om du inte ser dem beror det på att de flesta tar sig hit via en underjordisk gång från lokalerna vid Mynttorget.

Sagerska palatset

Residens för Sveriges statsminister. Här bor sedan 2006 Fredrik Reinfeldt med familj. Namnet kommer från bröderna Robert och Edvard Sager, som 1880 köpte och förvandlade fastigheten till paradvåning.

Rosenbad

Här jobbar statsministern, justitieministern och migrationsministern, här sammanträder regeringen och hit kommer journalisterna för presskonferenser. Statsrådsberedningen och delar av Justitiedepartementet finns också i huset, som när arkitekt Ferdinand Boberg ritade det egentligen var tänkt som ett chict citykvarter med exklusiva privatvåningar, restaurang, kafé, banklokaler, butiker och kontor.

Birger Jarls torn

Försvarstorn i Gustav Vasas befästningsverk från 1530. Används idag av justitiekanslern.

Evert Taubes terrass

Willy Gordons bronsstaty restes 1990, när trubaduren skulle ha fyllt 100. Taube pekar mot sina bostadskvarter på Södermalm och sockeln är huggen av granit från födelseön Vinga. Här bjuds man på en vacker utsikt över Riddarfjärden och Stadshuset samt Söders höjder.

Wrangelska palatset

Byggt 1630 som privatbostad, men blev provisoriskt kryp-in för kungahuset efter att Tre Kronor brunnit upp 1697 och kallades Kungshuset tills Kungliga slottet stod färdigt 1754. Sedan 1756 säte för Svea hovrätt. Här dömdes Gustav III:s mördare Jacob Johan Anckarström till döden 1792, fängelsehålan där han satt inspärrad finns kvar.

Birger Jarls torg

Ställ dig mitt på torget och snurra så ser du bland annat Wrangelska palatset, Sparreska palatset, Hessensteinska palatset, Schering Rosenhanes palats och Stenbockska palatset, en gång adliga lyor på praktiskt avstånd från Riddarhuset på andra sidan bron.

Riddarholmskyrkan

Med drottning Kristina som enda undantag, har alla svenska regenter från Gustav II Adolf till Gustav V begravts i denna medeltida grav- och klosterkyrka. Även Magnus Ladulås vilar här.

Gamla Riksdagshuset

1865-1905 riksdagshus för bönder, borgare och präster. I källarvalvet finns rester av ett franciskanerkloster från 1200-talet och huset har också varit bl a barnhus, Stockholms första fängelse och myntverk. Idag kan du gå guidad tur på taket fäst med rep och hakar!

Mälardrottningen

Båten, som sedan 1982 är ett hotell på Riddarfjärden, var världens största dieseldrivna yacht vid sjösättningen 1923. Blev senare Woolworthmiljonärskan Barbara Huttons 18-årsdagspresent, som hon skänkte till engelska flottan under andra världskriget. Har även varit skolfartyg i Norge.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...