Skottvångs gruva


Skottvångs gruva har levt i symbios med närliggande Åkers styckebruk. Gruvområdet kan man bese på egen hand eller guidas under sommaren. På sommaren är värdshuset öppet för mat och dryck ofta med liveunderhållning.

  • Till start: 55,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Mariefred 
  • Avgift: Nej 


Skottvångs gruva

Skottvångs gruva är en del i Åkers bergslag. Värdshus, guidning och musikscen sommartid. Här finns ett museum som öppettiderna refererar till men man kan med fördel besöka andra tider med.

Redan från 1000-talet finns spår efter gruvbrytning i Åkers Bergslag. Då var det fråga om grunda dagbrott. På 1200-talet inleds brytning av malm i Skottvång men först några hundra år senare torde vi kunna tala om en gruva, dvs. att man tagit sig ned djupare än de äldre grunda dagbrotten, skärpningar, som oftast bara var några meter djupa. Med smärre avbrott fortsatte sedan brytningen i Skottvångs gruva till 1921, då denna gruva, som den första av Åkers Bergslags tre gruvor, lades ned. Bara tre år tidigare hade en järnväg för malm- och virkestransporter blivit klar till Skottvång.  

När brytningen upphörde var man nere på ett djup av 245 meter under markytan. Skottvångs gruva var en förhållandevis torr gruva, det tog 20 år efter brytningen upphört innan gruvan var vattenfylld.

I de gamla byggnaderna som är kvar idag finns bland annat en restaurang. Bredvid lavtornet finns ett nyuppfört gruvmuseum. Sörmlandsleden passera förbi Skottvång och har här vindskydd och grillmöjligheter. Genom Östra Sörmlands Gruvförening finns övernattningsmöjligheter.

För mer information se: hemsida för Skottvångs Grufva med värdshus m.m. och www.osgf.se (Östra Sörmlands Gruvförening).
 

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Åkers Styckebruk
Åkers styckebruk är en av landets äldsta bruksorter och här finner man en genuin bruksmiljö med bland annat hytta från 1795, herrgård med park och flera olika välbevarade byggnader. ...
OrtSträngnäs
Kak-slottet Taxinge, Mariefred med Gripsholm samt Mälsåker.
RUNDTUR: Start i Taxinge med dess berömda kakbuffé. Vidare till Mariefred där Gripsholms slott med Statens porträttsamling. Mariefred är ju verkligen en pärla och äter gott på Gripsholms värdshus. Slutligen till Stallarholmen samt Mälsåkers slott på Sveriges största insjöö...
OrtNykvarn
Taxinge-Näsby
På slottet där hela man spelat in Hela Sverige bakar skall man givetvis besöka Slottscaféet med 50 bakverk eller vandra runt den vackra parken vid Mälaren.
OrtNykvarn
Två mälarslott och en bruksort
Strax efter Södertälje, om man kommer norrifrån, börjar denna mysiga biltur. Om man startar på förmiddagen och åker till Taxinge så blir det perfekt för förmiddagsfika på ett av norra Europas största kakbord. Därefter ringlar vägen vidare till Gripsholm, i närheten av...
OrtSträngnäs
Mälaren runt söderifrån.
Här pratar vi heldagsutflykt, minst. Eller så tar du detta som en flerdagstur med några övernattningar.
OrtSträngnäs
STF Björnlunda
Vandrarhemmet vittnar om en annan tid och ett annat liv. Du bor på en historisk plats i en hembygdsgård och får uppleva ett annorlunda boende med herrskapsdass, soldattorp och storbondehemman.
OrtGnesta