Skottvångs gruva


Skottvångs gruva har levt i symbios med närliggande Åkers styckebruk. Gruvområdet kan man bese på egen hand eller guidas under sommaren. På sommaren är värdshuset öppet för mat och dryck ofta med liveunderhållning.

  • Till start: 55,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Mariefred 
  • Avgift: Nej 


Skottvångs gruva

Skottvångs gruva är en del i Åkers bergslag. Värdshus, guidning och musikscen sommartid. Här finns ett museum som öppettiderna refererar till men man kan med fördel besöka andra tider med.

Redan från 1000-talet finns spår efter gruvbrytning i Åkers Bergslag. Då var det fråga om grunda dagbrott. På 1200-talet inleds brytning av malm i Skottvång men först några hundra år senare torde vi kunna tala om en gruva, dvs. att man tagit sig ned djupare än de äldre grunda dagbrotten, skärpningar, som oftast bara var några meter djupa. Med smärre avbrott fortsatte sedan brytningen i Skottvångs gruva till 1921, då denna gruva, som den första av Åkers Bergslags tre gruvor, lades ned. Bara tre år tidigare hade en järnväg för malm- och virkestransporter blivit klar till Skottvång.  

När brytningen upphörde var man nere på ett djup av 245 meter under markytan. Skottvångs gruva var en förhållandevis torr gruva, det tog 20 år efter brytningen upphört innan gruvan var vattenfylld.

I de gamla byggnaderna som är kvar idag finns bland annat en restaurang. Bredvid lavtornet finns ett nyuppfört gruvmuseum. Sörmlandsleden passera förbi Skottvång och har här vindskydd och grillmöjligheter. Genom Östra Sörmlands Gruvförening finns övernattningsmöjligheter.

För mer information se: hemsida för Skottvångs Grufva med värdshus m.m. och www.osgf.se (Östra Sörmlands Gruvförening).
 

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Åkers Styckebruk
Åkers styckebruk är en av landets äldsta bruksorter och här finner man en genuin bruksmiljö med bland annat hytta från 1795, herrgård med park och flera olika välbevarade byggnader. ...
OrtSträngnäs
Gripsholms slott och statens porträttmuseum.
Att bara gå runt slottet och in på borrgården är mycket givande.  Vill man även se slottets insida och svenska kändisar så bör man besöka porträttmuseet.
OrtMariefred
Gripsholms värdshus
Ät kungligt på Gripsholms värdshus med hänförande utsikt mot Gripsholms slott. Man fick värdshusprivilegier år 1609 och sedan dess har dörrarna stått öppna.
OrtMariefred
Mariefred till Mälsåkers slott
Mariefred, Stallarholmen och Mälsåkers slott är tre av stoppen på denna tripp. Mariefred är mest känt och har man varit där med det intilligande Gripsholms slott så kan man bunkra picnic här eller äta ståndsmässigt på värdshuset eller fika på torget för att utforska resten.
OrtMariefred
Taxinge-Näsby
På slottet där hela man spelat in Hela Sverige bakar skall man givetvis besöka Slottscaféet med 50 bakverk eller vandra runt den vackra parken vid Mälaren.
OrtNykvarn
Två mälarslott och en bruksort
Strax efter Södertälje, om man kommer norrifrån, börjar denna mysiga biltur. Om man startar på förmiddagen och åker till Taxinge så blir det perfekt för förmiddagsfika på ett av norra Europas största kakbord. Därefter ringlar vägen vidare till Gripsholm, i närheten av...
OrtSträngnäs