Skottvångs gruva


Skottvångs gruva har levt i symbios med närliggande Åkers styckebruk. Gruvområdet kan man bese på egen hand eller guidas under sommaren. På sommaren är värdshuset öppet för mat och dryck ofta med liveunderhållning.

  • Till start: 55,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Mariefred 
  • Avgift: Nej 


Skottvångs gruva

Skottvångs gruva är en del i Åkers bergslag. Värdshus, guidning och musikscen sommartid. Här finns ett museum som öppettiderna refererar till men man kan med fördel besöka andra tider med.

Redan från 1000-talet finns spår efter gruvbrytning i Åkers Bergslag. Då var det fråga om grunda dagbrott. På 1200-talet inleds brytning av malm i Skottvång men först några hundra år senare torde vi kunna tala om en gruva, dvs. att man tagit sig ned djupare än de äldre grunda dagbrotten, skärpningar, som oftast bara var några meter djupa. Med smärre avbrott fortsatte sedan brytningen i Skottvångs gruva till 1921, då denna gruva, som den första av Åkers Bergslags tre gruvor, lades ned. Bara tre år tidigare hade en järnväg för malm- och virkestransporter blivit klar till Skottvång.  

När brytningen upphörde var man nere på ett djup av 245 meter under markytan. Skottvångs gruva var en förhållandevis torr gruva, det tog 20 år efter brytningen upphört innan gruvan var vattenfylld.

I de gamla byggnaderna som är kvar idag finns bland annat en restaurang. Bredvid lavtornet finns ett nyuppfört gruvmuseum. Sörmlandsleden passera förbi Skottvång och har här vindskydd och grillmöjligheter. Genom Östra Sörmlands Gruvförening finns övernattningsmöjligheter.

För mer information se: hemsida för Skottvångs Grufva med värdshus m.m. och www.osgf.se (Östra Sörmlands Gruvförening).
 

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Gripsholms värdshus
Ät kungligt på Gripsholms värdshus med hänförande utsikt mot Gripsholms slott. Man fick värdshusprivilegier år 1609 och sedan dess har dörrarna stått öppna.
OrtMariefred
Mariefred till Mälsåkers slott
Mariefred, Stallarholmen och Mälsåkers slott är tre av stoppen på denna tripp. Mariefred är mest känt och har man varit där med det intilligande Gripsholms slott så kan man bunkra picnic här eller äta ståndsmässigt på värdshuset eller fika på torget för att utforska resten.
OrtMariefred
Östra Mälaren runt söderifrån
Mälaren är Sveriges tredje största sjö och den kan korsas på några få platser. Här åker vi bara halvvägs till Mälarens ände och viker därför av vid Strängnäs och tar broarna norrut.
OrtSträngnäs
STF Björnlunda
Vandrarhemmet vittnar om en annan tid och ett annat liv. Du bor på en historisk plats i en hembygdsgård och får uppleva ett annorlunda boende med herrskapsdass, soldattorp och storbondehemman.
OrtGnesta
Nykvarn
Lådbilslandet känner många till, men den sörmländska idyllen har mer att erbjuda som ett klassiskt Folkets park eller frossa i bakverk på Taxinge slott.
OrtNykvarn
STF Strängnäs
Strängnäs erbjuder kulturella begivenheter ända från 1200-talet. Det är nära även till Mariefred och Stallarholmen och i trakten hittar du en härlig blandning av musikevenemang, marknader, konst och sevärdheter.
OrtSträngnäs