Smögenbryggan...


Ett av Sommarsveriges populäraste gångstråk. Ät prisvärd mat av hög klass. Njut av båtlivet och kanske en båttur till Hållö. Efter 1,1 km nås de ikoniska fiskarstugorna.

  • Till start: 408,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Smögen 
  • Avgift: Nej 


Smögenbryggan

Ett av Sveriges största turistmål med som lockar med butiker, caféer, krogar och restauranger men inte minst ett rikt folkliv som på kvällen blir "uteliv".

Vid bryggans början ligger fiskehallarna där kan man få en enkel rätt till de allra finaste fiskrätterna. Restauranger och butiker finns längs hela bryggan men gå även kvarteren bakom på tillbakavägen.

Vandrar man den c:a 1 km långa bryggan bort kommer man till de ikoniska fiskarstugorna som man bara måste föreviga. Vidare en bit bort kommer badplatsen Vallevik med sandstrand, hopptorn och klippbad. Gästhamnen är en av nordens mest besökta och här kan man se båtar av olika slag men ofta stora och lyxiga.

Hamnen användes av fiskarna redan under mitten av 1500-talet och växte för varje sillperiod (perioder med extremt mycket sill) och salterier och exportörers magasin tillkomham men i takt med att fisket avtog har inriktningen gått mot turism.

Läs mera

Länkar

Smögenbryggan...
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Bohusläns kustväg - Smögen till Tanumshede
RUNDTUR. Med start i Smögen passeras Hunnebostrand (utsikt och lunch, Bovallstrand (bad), Hamburgsund, Fjällbacka (utsiktsberg), Grebbestad och Vitlycke museum.
OrtTanum
Smögen
För många sinnebilden av Västkusten och är helt välförtjänt ett av Sveriges största turistmål. Fisk och skaldjur dominerar restauranger för äta bör man. Tänk på att samhället har mer än Smögenbryggan.
OrtSotenäs
Ramsvikslandet...
Ramsvikslandet har fina badställen och vandringsleder. Landskapet domineras av stora klippområden, med omväxlande ljunghedar, mindre våtmarker och ängar. Här finns camping och vandrarhem. 
OrtSotenäs
Hunnebostrand
Orten var en av huvudorterna för den stenindustrin på 1900-talet men är idag en semesterort med shopping, restauranger, nattklubbar och sevärdheter. Utsiktsberget får man inte missa.
OrtSotenäs
Stångehuvud naturreservat
Naturreservatet strax utanför Lysekil bjuder på gräddan av mäktig Bohuslänsk naturupplevelse med granitklippor i böljande formationer och enorm havsutsikt. 
OrtLysekil
Lysekil
Beläget vid Gullmarsfjorden och är en populär badort sedan mitten av 1800-talet. Vacker bebyggelse, folkliv och natur.  Havets hus bör besökas och att det ligger naturligt här där man har stor fiskindustri och marin forskning. 
OrtLysekil