Sturefors slott...


Detta trevåningsslott anlades 1704, ritat av Nicodemus Tessin d.y. Man kan fritt vandra runt i parken. Namnet kommer av Margareta Sture som var gift med förste ägaren Ture Nilsson Bielke, avrättad i Linköpings blodbad.

  • Till start: 173,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Linköping 
  • Avgift: Nej 


Sturefors slott

Namnet Sturefors kommer av Margareta Sture som var gift med Ture Nilsson Bielke. Bielke var förste ägare och byggde det första slottet och han var riksråd som blev avrättad vid Linköpings blodbad år 1600.

Slottet har ägts sedan dess av ätterna Bielke, Oxenstierna och Piper för att sedan mitten av 1700-talet åter tillhöra Bielke vilket det gör än idag. Dagens trevåningsslott i sten med förbundna envåningsflyglar anlades 1704 och ritades av Nicodemus Tessin d.y.på för Carl Piper. Tessin gjorde även ursprungliga ritningarna till den franska delen av slottsparken.

Slottets 1700-talsinteriör är särskilt känt med verk av Tessin och Johan Pasch. Idag är slottet privatbostad för ätten Bielke men parken är till stor del tillgänglig för allmänheten.

Sturefors ingår i det som kallas Eklandskapet och i parken och i omgivningarna görs detskäl för namnet med många praktfulla ekar.

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Bjärka Säby gamla och nya slott
Två slott ett stenkast i från varandra i Östgötska Eklandskapet vid sjön Stora Rängen. Det äldre kan beskådas på håll men det nyare har kafé inne och ute och strosvänlig park.
OrtLinköping
Linköping
Stor stad men med en sevärd stadskärna man betar av på några timmar. Rik historia där domkyrka och slott. Trädgårdsföreningens stora park och den vackra ån är värt besöket. Kanske en av landets bästa cykelstäder.
OrtLinköping
Linköpings Slotts- & Domkyrkomuseum...
Ett museum inrymt i tre våningar i ett av tornen till landets äldsta profana byggnad. Vandra även runt slottet med slottsträdgården som kan beskådas utanför staket.
OrtLinköping
Gamla Linköping
Gammal stad men uppförd på 1940-talet genom flytt av hus från stadskärnan samt några andra orter. Istället för att bara riva blev de bevarade. Detta är en av Sveriges bästa friluftsmuséer. Fri entré.
OrtLinköping
Rimforsa hamn - Kinda kanal...
Detta är ett noga utvalt utflyktsmål som besökts och kan rekommenderas. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information samt att redigera fler bilder till bildspel.
OrtKinda
Längs Göta kanal och Vättern i Östergötland
En mycket vacker rundtur som går längs två kända vatten och flera sevärda platser. Göta kanal från Linköping till Motala och sedan längs Vättern söderut.
OrtMotala