Sturkö skans


Spännande besöksmål för alla kultur- och militärhistoriskt intresserade. Anlagd som försvarsanläggning redan 1904 och hann vara med under både första och andra världskriget. 

  • Till start: 385,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Karlskrona 
  • Avgift: Nej 


Sturkö Skans

Den före detta försvarsanläggningen Sturkö skans är ett spännande besöksmål för alla kultur- och militärhistioriskt intresserade.  Sturkö skans är en infanteriskans som anlades 1904 och var i bruk under första och andra världskriget, men har senare använts som förråd och vid övningar.

Anläggningen tillsammans med Tjurkö skans och batterivärn Djupasund utgör ett bevarandeintresse då endast ett fåtal liknande anläggningar finns i landet.

Genom ett LEADER + projekt ges nu möjlighet för allmänheten att få ta del av detta spännande kulturarv!

Adress: Sturkövägen, 370 43 Sturkö

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Sturkö Kvarn
Här kan man stanna till och fika och klättra upp i den välbevarade kvarnen för att utsikten. Även konstutställningar. 
OrtKarlskroma
Tjurkö stenhuggeri och Skärgårdskraft
Här kan man uppleva stenhuggeriet som tidigare var så viktig på Tjurkö. Vid sekelskiftet var det en av landets största arbetsplatser med 2.000 anställda. I det gamla Restaurationshuset finns konst- och hantverksföreningen Skärgårdskraft med försäljning och kafé.
OrtKarlskrona
Amiralitetskyrkan och Rosenbom
Kyrkan som har en speciell kvadratisk form är en kyrka kopplad till marinen. Mest känd är den dock för den lilla trägubben Rosenbom som är med i Selma Lagerlöfs Nils Holgersson.
OrtKarlskrona
Stumholmen
Stumholmen är en av de holmar som centrala Karlskrona består av. Om Lindholmen och Trossös sydsida var varvsbygge så var denna segelflottans proviantbod. Ett varv runt ön bjuder på vacker kulturhistorisk miljö. Marinmuseum ligger här.
OrtKarlskrona
Karlskrona
En av Sveriges intressantaste städer att besöka. Den magnifika stadskärnan vittnar om dess forna betydelse. Här ett urval av det man inte bör missa i staden som är en del av Världsarvet Örlogsstaden Karlskrona.
OrtKarlskrona
Aspö
Aspö är en perfekt utflykt från Karlskrona som med fördel görs med cykel. På Aspö finns bland annat Drottningskärs kastell samt KA2 museet. Gratis vägfärja tar dig dit.
OrtKarlskrona