Sturkö skans


Spännande besöksmål för alla kultur- och militärhistoriskt intresserade. Anlagd som försvarsanläggning redan 1904 och hann vara med under både första och andra världskriget. 

  • Till start: 385,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Karlskrona 
  • Avgift: Nej 


Sturkö Skans

Den före detta försvarsanläggningen Sturkö skans är ett spännande besöksmål för alla kultur- och militärhistioriskt intresserade.  Sturkö skans är en infanteriskans som anlades 1904 och var i bruk under första och andra världskriget, men har senare använts som förråd och vid övningar.

Anläggningen tillsammans med Tjurkö skans och batterivärn Djupasund utgör ett bevarandeintresse då endast ett fåtal liknande anläggningar finns i landet.

Genom ett LEADER + projekt ges nu möjlighet för allmänheten att få ta del av detta spännande kulturarv!

Adress: Sturkövägen, 370 43 Sturkö

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Sturkö Kvarn
Här kan man stanna till och fika och klättra upp i den välbevarade kvarnen för att utsikten. Även konstutställningar. 
OrtKarlskroma
Amiralitetskyrkan och Rosenbom
Kyrkan som har en speciell kvadratisk form är en kyrka kopplad till marinen. Mest känd är den dock för den lilla trägubben Rosenbom som är med i Selma Lagerlöfs Nils Holgersson.
OrtKarlskrona
Marinmuseum
Årets museum 2015 med fri entré. Se  svenska marinens historia. Upplev krigsfartyg, galjonsfigurer från 1700-talet, världsunika modeller och en undervattenstunnel med ett riktigt vrak. HMS Neptun och Ubåtshallen. 
OrtKarlskrona
Stumholmen
Stumholmen är en av de holmar som centrala Karlskrona består av. Om Lindholmen och Trossös sydsida var varvsbygge så var denna segelflottans proviantbod. Ett varv runt ön bjuder på vacker kulturhistorisk miljö. Marinmuseum ligger här.
OrtKarlskrona
Karlskrona till Hasslö...
En mycket vacker biltur som inleder med några stopp i Karlskrona och tar oss på broar via naturreservat, fornminne en bra bit ut i Karlskronas skärgård och Hasslö med bad och fika.
OrtKarlskrona
Blekinge museum
Ett mycket intressant museum och välutformat museum som delvis är inrymt i en barockherrgård.  Museet må vara regionalt men detta är verkligen svensk i historia.
OrtKarlskrona