Tidövägen


Längs Tidövägen mellan Västerås och Hallstahammar finns det en hel del för alla smaker. En av Sveriges 18 officiella turistvägar.

  • Till start: 91,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Västerås 
  • Avgift: Nej 


Tidövägen
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Västerås

Västerås blev tidigt en viktig stad och tillsammans med Stockholm, Mälardalens mäktigaste, bland annat för dess viktiga läge som utskeppningshamn från Bergslagen. Vid två tillfällen på 1500-talet hölls riksdagar här och då togs två för landet centrala beslut. Dels att Sverige skulle bli protestantiskt och dels att landet skulle få arvskungadöme. Landets första gymnasieskola grundades här 1623 och brevid domkyrkan står grundaren Johannes Rudbeckius staty en bit från dagens gymnasieskolebyggnad från .

Väl här bör du sikta in dig på slottet, domkyrkan, botaniska trädgården och det pittoreska området Kyrkbacken. Domkyrkan har fått 3 stjärnor i Guide Michelins turistböcker vilket betyder att det anses är värt en resa i sig. Vid senaste renoveringen har man tagit fram de olika århundradena i domkyrkans 700-åriga byggnadshistoria med Erik XIV:s mäktiga sarkofag i Carraramarmor som största sevärdhet. Är det klart väder rekommenderas en promenad till Djäkneberget med parker, utsiktsplatser och aktiviteter.

Läs mera

Asköviken-Tidö naturreservat

Alldeles i anslutning till Tidö slott är det skyltat ned till fågelskådningsplatsen som nås via brygga som går rakt ut genom vassen.

Tidö slott

Vid Tidö slott finns mycket av varje. Förutom det enastående och mycket välbevarade slottet från stormaktstiden så finns Sveriges första Leksaks- och seriemuseum öppet 12-17.  En kort promenad från parkeringen når man Asköviken-Tidö naturreservat där man kan gå långt ut i vassen på en spång. Värdshuset ligger på en höjd med utsikt över parken och är idag främst kafé och har öppet 13-17.
 
Man kan besöka slottet under guidade visningar kl 14 varje dag men slottet är mycket sevärt även utifrån. Slottet byggdes av Axel Oxenstierna som var Gustaf II Adolfs rikskansler och Drottning Kristinas förmyndare. Han bodde här med hustrun född Bååt. Därav det dubbelvapen med en båt och en oxpanna som pryder sandstensportalen. Släkten Oxenstierna ägde slottet i två hundra år därefter följde en rad ägare innan nuvarande familjen von Schinkel tog över 1890.
 

Läs mera

Länkar

Horns gravfält

Ett av Västmanlands största gravfält med 200 gravar ligger högt på Strömsholmsåsen med en vacker utsikt uppifrån över bygden.
 
Här parkerar man alldeles intill på asfalterad parkeringsplats och kliver över upp mot åsen med de mäktiga stenformationerna. Det finns ett ”smörgåsbord” av varianter; runda, en kvadratisk, två skeppssättningar, en treudd och en rest sten.
 
Vid undersökningar av några gravar har man kommit fram till att det är folkvandringstid dvs 400-500 e Kr men gravfältet har med stor säkerhet används redan på bronsåldern.

Strömsholms slott

Strömsholm blev tidigt ett centrum för hästuppfödning. Gustav Vasa insåg att armén behövde bra stridshästar och här hade han en av sina kungsgårdar. Armén hade hästar här till 1960-talet men därefter är det helt i civilt bruk och numer är Strömsholm ett ridsportcenter med tävlingar, avel, utbildningar och det mesta som hör till ridsport. Mest kända tävlingen är Svenskt Grand National.

Slottet kan med fördel besökas även när slottet är stängt och parken är öppen året om. Den vackra vallgraven ger en mäktig borgkänsla med strömmande vatten. Byggnadsstilen är fransk barock men inredningen gustaviansk stil. Här finns en stor samling 1600-tals konst av bland annat David K. Ehrenstrahl. Intill slottet ligger Strömsholms naturreservat och Strömsholms kanal där man kan paddla eller ta en båttur. Runt slottet finns väl bevarade personalbostäder med namn som Oldfrubyggnaden och Pagebyggnaden. Sommartid är Café Stenköket öppet. .

Läs mera

Länkar

Hallstahammar

Vid mitten av 1600-talet förlades en smedja hit. Än idag bedrivs ståltillverkning som ingår Sandvikkoncernen. Det andra som präglat orten genom åren är Strömsholms kanal som vid sidan av Göta kanal var Sveriges viktigaste vattenled. Fram till 1948 gick fraktfartyg här ned till Mälaren och sommartid trafikerar M/S Strömsholm.
 
Slussarna som öppnas manuellt är  från 1700-talet och fungerar än idag och den samt byggnaderna kring slussen tex Kanalmuseet Skanzen där Strömholms kanalbolag låg är väl värt ett besök. Här ligger även Ampans café med egen chokladtillverkning. Inom gångavstånd från slussen finns en otämjd fors med sammanlagt 18 m fallhöjd som har lämnats intakt trots flera önskemål om att bygga kraftverk.
 
Sevärt på orten är även de gamla fabriksbyggnaderna och Folkets park. Under en kort tid blev man Hollyhammar med hela svenska folket eftersom man förlade inspelningarna till en rad tv-serier hit. I övrigt är det väl att Thore Skogman är född här som satt orten på Sverigekartan.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Västerås - guide.
Sikta in dig på slottet, domkyrkan, botaniska trädgården och det pittoreska området Kyrkbacken. Domkyrkan har fått 3 stjärnor i Guide Michelins turistböcker.
OrtVästerås
Medeltidsresa från Västerås till Örebro...
Detta är en rundtur till några noga utvalda sevärdheter som vi har besökt och rekommenderar. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information samt fler bilder till bildspel.
OrtVästerås
Västmanland från Västerås till Sala
Det är få bilturer som har så mycket i samma tur som denna. Med start i Västerås gamla stadskärna går resan vidare till Västmanlands populäraste resmål Skultuna med outletbutiker och fik. Sen vidare till Sätra brunna mysiga träbebyggelse och kröns sen av mäktiga Sala silvergruva.
OrtVästerås
Västerås stadspromenad.
En varierande promenad förbi slottet, botaniska trädgården och det pittoreska området Kyrkbacken. Domkyrkan har fått 3 stjärnor i Guide Michelins turistböcker.
OrtVästerås
Vallby friluftsmuseum
Med ett fyrtiotal byggnader ett av Sveriges största friluftsmuseum. Här finns djur och växter som riskerar att utrotas samt utklädda statister och riktiga hantverkare, och bönder mm. Fri entré.  
OrtVästerås
STF Västerås
Konserter och teatrar attraherar många besökare till Kulturstaden Västerås, bland annat till evenemang på stadens multiarena för idrott och musik. Som mälarstad lockar orten med hundratals skärgårdsöar för bad, fiske och härliga naturnära upplevelser.
OrtVästerås