Vindelforsarnas naturreservat.


Vindelälven är en av fyra stora nationalälvar som inte har några vattenkraftverk. Forsarna är som mäktigast här i mitten av juni. Flera strövområden, exempelvis Broarna runt 4,9 km. Sommartid kafé och konsthall.
Avstånd från Umeå c:a 55 min, 58 km

  • Till start: 549,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Vindeln 
  • Avgift: Nej 


Vindelforsarnas naturreservat

Här kan man uppleva vattnets kraft och samtidigt vandra runt och uppleva naturscenerier. Broarna runt på 4,9 km rekommenderas.

Denna sträcka av Vindelälven är väldigt vacker. Här ingår Renforsen och Degerforsen. Här finns dessutom naturtyper som är speciella för en älvdalgång och här finns flera spår av hur människan använt älven genom tiderna. Lämningar från flottningsepoken, Degerfors kvarn samt en återuppbyggd vadmalsstamp som utnyttjade vattnet som transportmedel eller kraft.

Fyra älvar i Sverige är inte utbyggda med vattenkraftverk. Vindelälven är en av dem. Älvens sidor har olika karaktär. Den östra med vackra nipor som i norrländska älvar är en erosionsbrant av sand samt älvterrasser med löv- och blandskog. Västra älven är plan med främst tallskog.

Sommartid kafé och konsthall.

Läs mera
Vindelforsarnas naturreservat.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Arboretum Norr och Baggböleforsen...
Arboretum Norr har 400 sorters träd och buskar från norra halvklotets alla hörn. Många nya färger och former att uppleva. Här finns en utsiktsramp över Baggböleforsen och men kan vandra på rester av det gamla kraftverket.
OrtUmeå
Västerbottens museum och Gammlia...
Ett museum för alla om kulturhistoria, konst, textil och foto. Missa inte världens ädsta skida. Intill ligger Gammlia med byggnader som speglar det gamla Sverige med kyrka, skola, bondgård och typiska samevisten.
OrtUmeå
Robertsfors...
OrtRobertsfors
Umeälvens delta naturreservat - Stora Tuvan...
Naturreservatet nås från flera håll. Här tar man sig med hängbro och på en tillgänglighetsanpassad ramp ut på ön Stora Tuvan i Österfjärden.
OrtUmeå
Ratan och Rataskär...
Ratan är mest känt för det stora slaget under kriget 1808 – 1809. Om det och mycket mer kan man uppleva på Kulturum Ratan. Hyr roddbåt och ro c:a 100 m till Rataskär med fyr och havsutsikt.
OrtRobertsfors
Obbola...
Obbola är en av de äldsta byarna i Umeå socken. Vid Byn ligger två fiskelägen och en segelbåtshamn. Här finns Gamla Salteriet; fiskekrog och butik. Fornstig med flera intressanta stopp.
OrtUmeå