Vindelforsarnas naturreservat.


Vindelälven är en av fyra stora nationalälvar som inte har några vattenkraftverk. Forsarna är som mäktigast här i mitten av juni. Flera strövområden, exempelvis Broarna runt 4,9 km. Sommartid kafé och konsthall.
Avstånd från Umeå c:a 55 min, 58 km

  • Till start: 549,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Vindeln 
  • Avgift: Nej 


Vindelforsarnas naturreservat

Här kan man uppleva vattnets kraft och samtidigt vandra runt och uppleva naturscenerier. Broarna runt på 4,9 km rekommenderas.

Denna sträcka av Vindelälven är väldigt vacker. Här ingår Renforsen och Degerforsen. Här finns dessutom naturtyper som är speciella för en älvdalgång och här finns flera spår av hur människan använt älven genom tiderna. Lämningar från flottningsepoken, Degerfors kvarn samt en återuppbyggd vadmalsstamp som utnyttjade vattnet som transportmedel eller kraft.

Fyra älvar i Sverige är inte utbyggda med vattenkraftverk. Vindelälven är en av dem. Älvens sidor har olika karaktär. Den östra med vackra nipor som i norrländska älvar är en erosionsbrant av sand samt älvterrasser med löv- och blandskog. Västra älven är plan med främst tallskog.

Sommartid kafé och konsthall.

Läs mera
Vindelforsarnas naturreservat.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Drakryggen.
Lögdeälven utmärker sig för att den har sådan vildmarksprägel och höga erosionsbranter sk nipor. Drakryggen är den mäktigaste nipan och från åskammen blickar man ut mot den slingrande älven. Avstånd från Umeå c:a 57 min, 67 km
OrtBjurholm
Robertsfors...
OrtRobertsfors
Mårdselforsens naturreservat...
Vid Mårdselforsen kan man se Vindelälven bryta fram i ett mäktigt forslandskap. Man tar sig ut nära inpå via hängbroar och spänger och markerade stigar. White Guide rekommenderade restaurang Wild River. Rastplats finns.
OrtVindeln
Umeälvens delta naturreservat - Fågeltornet Bergön...
En kort promenad från parkeringen når man detta fågeltorn som även har en tillgänglighetsanpassad utsiktsplattform intill. Fin utsikt över Västerfjärden från båda men även Österfjärden från tornet.
OrtUmeå
Holmens utsiktsplats.
Om man bjuds på skådespel, då ska det vara en riktig läktare för publiken. Så känns det på denna underbara utsiktsplats på ön Holmen och scenen är deltat i Österfjärden. Grillplatser finns.
OrtUmeå
Rovögerns fiskeläge.
Rovögerns fiskeläge lockar många besökare för den populära fiskerestaurangen Kvarkenfisk som är säsongsöppen. Platsen är besöksvärd året om med dess mäktiga utsikt mot Kvarken och fina bostäder på piren i fiskebodstil de luxe.
OrtUmeå