Gamla gårdar, värdshus och sommarvillor kantar vägen runt Sicklasjön som tar dig på en resa från 900-tal till 1940-tal. Turen är även en Hälsans stig.
- Till start: 4,4 Km
- Stopp: 8
- Ort: Sickla
- Avgift: Nej
Stora Sickla gård och Sickla allé
Fd huvudkontor Svenska Fläktfabriken
Den höga tegelbyggnaden i Sickla allé färdigställdes 1959 som huvudkontoret för Svenska Fläktfabriken. 2004 byggdes det om till flerbostadshus. Efter att Saltsjöbanan kom till på 1890-talet blev Sicklaområdet attraktivt för industribelastningar. På Sickla industriväg låg bland annat Atlas Copcos verkstadsindustri och Cascos limfabrik. Idag rymmer de byggnaderna annan verksamhet, bland annat Nacka kulturcentrum i Dieselverkstaden.
Lilla Sickla gård
Denna gård är välbevarad och har anor från åtminstone 1600-talet. Förutsättningarna för jordbruk var dåliga på platsen men bäckfåran som ligger precis intill gården gav möjlighet till kvarnverksamhet. Det finns noteringar om en kvarn på 1500-talet. På 1700-talet anlades ett bomullstryckeri på huvudgården Stora Sickla och ett mindre verk anlades vid Lilla Sicklas bäckfåra. Här fanns både vattenkraft och goda utskeppningsmöjligheter.
Lusthus och Filosofens grav
I den engelska parken vid Lilla Sickla gård (Lill-Sickla), på en udde vid sjön, står ett åttkantigt lusthus. Troligen är det från sent 1700-tal eller tidigt 1800-tal då trenden med denna typ av trädgårdar kom till Sverige. I parken finns även ett gravmonument som kallas Filosofens grav och omges av en halvcirkel av dubbla lindar.
Troligtvis kommer gravnamnet från 1700-talsfilosofen Jean Jacques Rousseau som begravdes i en engelsk park norr om Paris. Men denna grav innehåller tre personer: prostinnan Catharina Charlotta Pontin (1780-1868), dottern Carolina Henrika Matilda Pontin (1810-1877) samt en yngre person som inte har identifierats. Sickla gård ägdes under slutet av 1800-talet av protokollsekreteraren L.C. Pontin. Det romantiska gravmonumentet rymmer hans mor Catharina och syster Carolina.
Nynäs – gamla Nacka värdshus
I de två gula husen söder om Nackanäs, precis vid Nackanäsbrons södra fäste fanns det tidigare en värdshusrörelse. Krogverksamhet startade vid platsen som kallas Nynäs under 1600-talet, och flyttades sedan till Nackanäs runt 1860. Byggnaden brann sedan ner på 1960-talet.
Vid näset mellan Sicklasjön och Järlasjön sträckte sig den urgamla farleden och vinterleden (över is) från skärgården till Stockholms vintertull. De två byggnader som finns kvar har en tydlig 1800-talskaraktär, men huvudbyggnaden som kallas Stora Nynäs kan ha delar av en äldre byggnad.
Väster om huvudbyggnaden ligger en långsträckt lusthussalong (Lilla Nynäs) som uppges ha tillkommit på 1820-talet då ägaren ville göra stället mer attraktivt för "bättre folk".
Nysätra
På en parkliknande udde mot Sicklasjön ligger denna före detta sommarvilla som uppfördes 1874 av häradshövding Karl Barthelson. På denna tid trafikerades sjön av ångbåtar från Stockholm vilket gjorde stränderna attraktiva för sommarvillebebyggelse.
Nysätra är ett välbevarat exempel på en villa i så kallas schweizerstil, och omges med murade terrasser och äldre lövträd. Området runt omkring var tidigare odlingsmark och torpbebyggelse som tillhörde Stora Sickla gård. På 1920- och 1930-talen började det dock byggas fler bostadshus på platsen.
Funkisradhus, Trollebo
Två av folkhemsepokens mer kända arkitekter Sven Backström och Leif Reinius ritade detta radhusområde 1943, beläget sydost om det gamla industriområdet nära Sicklasjön. Radhusområdet vid Gillevägen består av tre radhuslängor grupperade kring en gård som öppnar sig ner mot Sicklasjön. Byggnaderna är välbevarade och har ett avskalat formspråk typiskt för funktionalismen.
Sickla Strand
1947-1948 tillkom detta bostadsområde som var tänkt som hyreshus för Atlas Copcos anställda. Bebyggelsen består av ett antal smalhus placerade i en sluttning ner mot Sicklasjön och området präglas av en uppdelning mellan bostadsmiljö, trafikmiljö och natur/rekreation. Husen är ritade av arkitektbröderna Tore och Erik Ahlsén som även är kända för Årsta centrum. Speciellt för båda ställena är de dekorativa fasadutsmyckningarna i geometriska mönster.