Nackas industrier i ny skepnad.


Gamla industriområden brukade förut förknippas med buller, rök och farliga miljöer. Men idag är dess områden populära som bostäder och kontor samt att ha som gedigen kärna när nya bostäder uppförs. Ofta låg de nära vatten så det blir ofta vackra sjölägen och strandpromenader. Få delar av stan har så många såna områden som Nacka.

  • Till start: 3,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Nacka 
  • Avgift: Nej 


Nackas industrier i ny skepnad.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

Danvikshem

Arkitekt Aron Johansson ritade den monumentala byggnaden, som uppfördes 1902-1915. Byggnaden har ett vackert läge med utsikt över Stockholms hamninlopp. Tillsammans speglar Hospitalet, saltbruket och Danvikshem den offentliga vårdens utveckling i hela landet. I dag fungerar Danvikshem som ålderdomshem.

Kvarnholmen

Qvarnaktiebolaget Tre Kronor grundades 1898 av grosshandlare August Engstöm. Till en början drevs kvarnen, precis som Saltsjökvarn, med ånga. 1911 byggdes den om för eldrift. 1922 köpte Kooperativa Förbundet hela området. Kvarnarna är nu nedlagda. Här bedrivs i dag olika verksamheter t ex IT-utbildning. Här har även Stockholmsoperan och Dramaten verkstad och repetitionslokaler.  Området ägs av KF fastigheter och är under utveckling.

Restaurant J

Denna stilbildande restaurang, som var en av de första i amerikansk Newportstil, har nästan blivit ett begrepp för att åka och äta nära stan. Livlig båttrafik och vacker utsikt ger en enastående marin upplevelse. Ett stort däck med många sittplatser är välbesökt såväl dag som kväll under sommartid. Hit går Vaxholmsbåtar för den som vill kombinera buss med båt.

Tel: 08- 601 30 25

Länkar

Järla sjö

Här bjuds man på ett område som gått igenom många skeden. Redan kring år 900 omnämns Järla då det gick en vikingaled här. Järla Herrgård hade tidigare en stor och pampig park men är dag minimerad till gräsmattor kring byggnaderna. Framför gården står en staty av mjölkförsäljerskan Pilt-Carin som ansågs vara en av Europas vackraste kvinnor (läs mer på statyn!) .

På 1800-talet så byggdes det industrifastigheter för bland andra de Lavals ångturbiner och Winborgs ättiksfabrik. På senare år har det byggts vackra bostäder och en strandpromenad vid sjön. Gå gärna ut på piren med gamla AGA-fyren.

Dieselverkstaden

Några dieselmotorer tillverkas inte längre men här höll Bolinder och Munktell till. Idag är detta Nackas kulturhus med massor av aktiviteter, bibliotek, bio, kurser, teaterpjäser och utställningar för alla smaker. Här kan man fika och äta lunch med högsta kvalitet på Café och Bistro Voltaire utan att det kostar på. Stockholms Stads/Länsmuseum och Nacka konsthall har samlingar här. Byggnaden är vacker i sig och utanför finns gamla motorer som är byggda i lokalerna.

Informationsdiskens öppettider:
(höst/vinter/(vår):
mån-fre 10-19
lör 11-17 (lunchstängt 13-13.30)
sön 12-17(lunchstängt 13-13.30)
Tel: 08-718 82 90

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Danviks strandväg.
PROMENAD - Se vackra byggnader med rik historia i det gamla hospitalsområdet. Turen går både längs Svindersviken och Saltsjön och utsikten är fantastisk. Promenadstråk i Stockholm. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.
OrtNacka
Biskopsuddens utsiktspaviljong
Romantisk plats som drar till sig romantiska par. Solbada, picknicka eller bara vara. Spana in båtar eller passerande flanörer.
OrtDjurgården
Djurgården - tre vackra uddar.
PROMENAD - Kanske den vackraste promenaden på Djurgården med de tre uddarna Waldemarsudde, Täcka Udden och Blockhusudden. På sommaren ett populärt picknickstråk. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.
OrtDjurgården
Café brygghuset Svindersvik.
Svindersviks gård brygghus (där man tvättade) är idag ett mysigt kafé öppet året om utom vintern. Tidstypisk personalklädsel och betalning (kontant).
OrtNacka
Svindersviks gård.
Ett sommarhus från mitten av 1700-talet vid Svindervikens södra strand. Räknas till Sveriges bäst bevarade rokokoanläggningar. Fika göra man på Café brygghuset.
OrtNacka
Fåfängan
Med den utsikten kan det vara värt att betala mer än en hundring för en räkmacka. Fåfängan har en 360 graders utsikt över Stockholm och öppet året om.
OrtSödermalm