Danviks strandväg.


PROMENAD - Se vackra byggnader med rik historia i det gamla hospitalsområdet. Turen går både längs Svindersviken och Saltsjön och utsikten är fantastisk. Promenadstråk i Stockholm. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.

  • Till start: 3,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Nacka 
  • Avgift: Ja 


Danviks strandväg.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

Danvikens hospital

Innan sjukhuset byggdes 1719-25 fanns det sjukhus här ända sedan 1550-talet då Gustav Vasa flyttade ett hem för fattiga och sjuka hit från Riddarholmen.

Nuvarande byggnaden är präglad både av barock och rokoko. Sjuksalarna hade namn efter  färger för att underlätta för personal och patienter tex Blå salen och färgerna återkom i sängar och i sängkappor.

När kanalen byggdes 1925 revs övriga sjukhusbyggnader. Verksamheten här bidrog aktivt till utvecklingen av industrierna genom att tomtmark uppläts. Nästa fas i sjukhusets historia blir ett planerat sk Long Stay hotell för längre visiter.

Elite Hotel Marina Tower

1888 köpte Holmberg och Möller Qvarn AB ett stycke mark av Danviks Hospital. Två år senare stod den borglika röda kvarnen redo att tas i bruk. Företaget expanderade och nya kvarnar och silos kom till. Det som kanske mest fångar betraktarens intresse är den gulputsade mannagrynskvarnen i klassicistisk stil, uppförd 1930. Den röda kvarnbyggnaden har nu blivit ett modernt affärs- och konferenshotell med fokus på hälsa och välbefinnande.

Danvikshem

Arkitekt Aron Johansson ritade den monumentala byggnaden, som uppfördes 1902-1915. Byggnaden har ett vackert läge med utsikt över Stockholms hamninlopp. Tillsammans speglar Hospitalet, saltbruket och Danvikshem den offentliga vårdens utveckling i hela landet. I dag fungerar Danvikshem som ålderdomshem.

Finnboda

Finnboda Varf startade sin verksamhet 1874. 1882 levererades varvets första tankfartyg Talmud till Ludvig Nobel i S:t Petersburg. Under 100-årsperioden 1874-1974 levererade varvet totalt 110 nyproduktioner, bl a örlogsfartyg, trålare och passagerarfartyg. Verksamheten upphörde i början på 90-talet. I dag finns det kontor och småföretag i området. Området ägs av HSB och är under utveckling.

Svindersvik

På mitten av 1700-talet byggdes detta sommarhus vid Svindervikens södra strand i Nacka. Byggnaderna på tomten räknas till Sveriges bäst bevarade rokokoanläggningar. De ritades av arkitekten Carl Hårleman för köpmannen Claes Grill. Senare övertogs sommarnöjet av sidenkungen K. A. Almgren.
 
Sedan 1940-talet har sommarnöjet tillhört Nordiska museet. Interiören är väl bevarad och på sommaren kan man via museet få komma på visning.
Alldeles intill ligger det populära Café brygghuset som kan rekommenderas men de tar bara kontanter.

 

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Nackas industrier i ny skepnad.
Gamla industriområden brukade förut förknippas med buller, rök och farliga miljöer. Men idag är dess områden populära som bostäder och kontor samt att ha som gedigen kärna när nya bostäder uppförs. Ofta låg de nära vatten så det blir ofta vackra sjölägen och strandpromenader....
OrtNacka
Skroten Café & Skeppshandel
I Djurgårdsvarvet ligger detta kombinerade kafé och skeppshandel. Hemtrevligt med uteservering med vacker utsikt över vattnet. Matiga rätter och nybakat fikabröd, glass och kaffe. Räksmörgåsen är en höjdare. Skeppshandeln är som ett litet museum.
OrtDjurgården
Biskopsuddens utsiktspaviljong
Romantisk plats som drar till sig romantiska par. Solbada, picknicka eller bara vara. Spana in båtar eller passerande flanörer.
OrtDjurgården
Café brygghuset Svindersvik.
Svindersviks gård brygghus (där man tvättade) är idag ett mysigt kafé öppet året om utom vintern. Tidstypisk personalklädsel och betalning (kontant).
OrtNacka
Biologiska museet
I en ateljéliknande byggnad med enbart dagsljus som ljuskälla visas här uppstoppade djur i verklighetstrogna miljöer från den nordiska djurvärlden.
OrtDjurgården
Rosendals trädgård
Är det helg, sol och varmt ringlar köerna till caféet milslånga för det är ett av de allra populäraste – ett alternativ är medhavd matsäck, att avnjuta i äppelträdens skugga. Utsett till årets fikaställe 2013 av White Guide.
OrtDjurgården