Danviks strandväg.


PROMENAD - Se vackra byggnader med rik historia i det gamla hospitalsområdet. Turen går både längs Svindersviken och Saltsjön och utsikten är fantastisk. Promenadstråk i Stockholm. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.

  • Till start: 3,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Nacka 
  • Avgift: Ja 


Danviks strandväg.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

Danvikens hospital

Innan sjukhuset byggdes 1719-25 fanns det sjukhus här ända sedan 1550-talet då Gustav Vasa flyttade ett hem för fattiga och sjuka hit från Riddarholmen.

Nuvarande byggnaden är präglad både av barock och rokoko. Sjuksalarna hade namn efter  färger för att underlätta för personal och patienter tex Blå salen och färgerna återkom i sängar och i sängkappor.

När kanalen byggdes 1925 revs övriga sjukhusbyggnader. Verksamheten här bidrog aktivt till utvecklingen av industrierna genom att tomtmark uppläts. Nästa fas i sjukhusets historia blir ett planerat sk Long Stay hotell för längre visiter.

Elite Hotel Marina Tower

1888 köpte Holmberg och Möller Qvarn AB ett stycke mark av Danviks Hospital. Två år senare stod den borglika röda kvarnen redo att tas i bruk. Företaget expanderade och nya kvarnar och silos kom till. Det som kanske mest fångar betraktarens intresse är den gulputsade mannagrynskvarnen i klassicistisk stil, uppförd 1930. Den röda kvarnbyggnaden har nu blivit ett modernt affärs- och konferenshotell med fokus på hälsa och välbefinnande.

Danvikshem

Arkitekt Aron Johansson ritade den monumentala byggnaden, som uppfördes 1902-1915. Byggnaden har ett vackert läge med utsikt över Stockholms hamninlopp. Tillsammans speglar Hospitalet, saltbruket och Danvikshem den offentliga vårdens utveckling i hela landet. I dag fungerar Danvikshem som ålderdomshem.

Finnboda

Finnboda Varf startade sin verksamhet 1874. 1882 levererades varvets första tankfartyg Talmud till Ludvig Nobel i S:t Petersburg. Under 100-årsperioden 1874-1974 levererade varvet totalt 110 nyproduktioner, bl a örlogsfartyg, trålare och passagerarfartyg. Verksamheten upphörde i början på 90-talet. I dag finns det kontor och småföretag i området. Området ägs av HSB och är under utveckling.

Svindersvik

På mitten av 1700-talet byggdes detta sommarhus vid Svindervikens södra strand i Nacka. Byggnaderna på tomten räknas till Sveriges bäst bevarade rokokoanläggningar. De ritades av arkitekten Carl Hårleman för köpmannen Claes Grill. Senare övertogs sommarnöjet av sidenkungen K. A. Almgren.
 
Sedan 1940-talet har sommarnöjet tillhört Nordiska museet. Interiören är väl bevarad och på sommaren kan man via museet få komma på visning.
Alldeles intill ligger det populära Café brygghuset som kan rekommenderas men de tar bara kontanter.

 

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Fåfängan
Med den utsikten kan det vara värt att betala mer än en hundring för en räkmacka. Fåfängan har en 360 graders utsikt över Stockholm och öppet året om.
OrtSödermalm
Prins Eugens Waldemarsudde
Hela 70 000 natursköna kvadratmetrar med en stor statysamling att se även utanför museet. Inne är Waldemarsudde ett av Sveriges populäraste konstmuseer.
OrtDjurgården
Skroten Café & Skeppshandel
I Djurgårdsvarvet ligger detta kombinerade kafé och skeppshandel. Hemtrevligt med uteservering med vacker utsikt över vattnet. Matiga rätter och nybakat fikabröd, glass och kaffe. Räksmörgåsen är en höjdare. Skeppshandeln är som ett litet museum.
OrtDjurgården
Finnbergets utsiktsplats
Utsikten från Finnberget är enastående åt alla väderstreck. City och Gamla stan, Söder och Djurgården. Här finns det bänkar med bord och grillplats.
OrtKvarnholmen
Djurgårdsstaden och Beckholmen.
PROMENAD - Vad finns bakom Grönan? Jo en exklusiv stadsdel som anknyter till Bellman och att detta varit flottans mark. Ett bra fik och krog i toppklass passeras. Promenadstråk i Stockholm. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.
OrtDjurgården
Fjällgatans utsiktsplats
Stockholms finaste vy? Högt över Stadsgårdsleden ses Gamla Stan, Skeppsholmen, Kastellholmen och Djurgården. Ett besök här är värt en utflykt i sig.
OrtSödermalm