Djurgården - tre vackra uddar.


PROMENAD -
Kanske den vackraste promenaden på Djurgården med de tre uddarna Waldemarsudde, Täcka Udden och Blockhusudden. På sommaren ett populärt picknickstråk. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.

  • Till start: 3,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Djurgården 
  • Avgift: Nej 


Djurgården - tre vackra uddar.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 9

Café Ektorpet

Ett genommysigt café i parken vid Waldemarsudde där man serverar kaffe, smörgåsar och jättepopulära frasvåfflor. Sommartid kan mans sitta i trädgårdsstolar eller slå sig ned direkt på gräset. Man har öppet som museet sommartid och helger vintertid så se öppettider. Julmarknad första gången 2012 som nog blir en tradition.

Waldemarsudde

Hela 70 000 natursköna kvadratmetrar med en stor statysamling att se även utanför museet. Ferdinand Boberg var arkitekten som 1903-1905 ritade Prins Eugens bostad och ateljé. Efter målarprinsens död öppnades dörrarna för allmänheten och idag är detta ett av Sveriges populäraste konstmuseum. Men även utan ett besök i museet, kan man beskåda en rad vackra statyer i parken, bland annat av Rodin.

Butiken är mycket välförsedd och här kan man köpa affischer, böcker, porslin och prydnadsföremål. Här är enda stället man kan köpa Gustavsbergs praktfulla Waldermarsuddekrukan. Det sista prydnadsporslin som tillverkas på Gustavsberg.  

I slottet finns restaurangen Prinsens kök och utanför finns Café Ektorpet vilket bestämdes i prinsens arv att det skulle vara just kafé.

Prins Eugens väg 6, Stockholm
Tel: 08-545 837 00

Läs mera

Biskopsuddens utsiktspaviljong

Romantiskt, regnskyddat och rogivande. Med sitt vackra läge ovanför inloppet till Stockholm mittemot de nybyggda bostäderna i Finnboda ligger denna paviljong där man kan vila på bänkarna eller ta skydd från regn eller sol.

Gräsytorna är populära för solbadande och picknick så bred ut en filt och känn lugnet. Namnet Biskopsudden går tillbaka till medeltiden då bland annat ärkebiskopen bodde här.
 

Café Ekorren

Ekorren byggdes ursprungligen till världsutställningen 1897. Syftet vara att man skulle sälja Loka brunn till besökarna genom luckorna som fortfarande finns kvar. 1911 flyttade man hit till Blockhusudden. Idag har man även restaurang med fullständiga rättigheter och på den nybyggda bryggan stoltserar man med 270 sittplatser.

Länkar

Listonhill

Det här är en av Djurgårdens första privatvillor och den uppfördes av den engelska ambassadören Robert Liston i slutet av 1700-talet.

Dövstumskolan Manilla

Skolan grundades 1817 av blind- och dövpedagogen Pär Aron Borg, som var den som startade utbildning för döva i Sverige och bedrev den på ideell basis. Sedan 1889 drev man undervisning för döva obligatorisk, och idag undervisas omkring 120 hörselskadade och döva elever här varje år.

Idag är skolan en vanlig skola i Carpe Diem-koncernen som även driver Fredrikshofs slotts skola.

Nedre Manilla

Villans allra första ägare, den spanske diplomaten Coral, tog namnet från Filipinernas huvudstad som på 1700-talet var en spansk koloni.  Sedan tidigt 1900-tal ägs området av bokförläggarfamiljen Bonnier som låtit bygga om fastigheten efter ritningar av Ragnar Östberg.

Täcka udden

”Täck” är ett gammalt ord för vacker. Stämmer bra på den här slottsliknande grosshandlarvillan som byggdes av punchfabrikör Cederlund kring 1870. Idag används det som SEB:s representationspalats och ägs av familjen Wallenberg.

Stora sjötullens stenbyggnad

Byggnaden är från 1700-talet och fungerade fram till 1857 som tullverksamhet för Mälarsjöfarten som passerade här.  Idag eftertraktade bostäder.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Nackas industrier i ny skepnad.
Gamla industriområden brukade förut förknippas med buller, rök och farliga miljöer. Men idag är dess områden populära som bostäder och kontor samt att ha som gedigen kärna när nya bostäder uppförs. Ofta låg de nära vatten så det blir ofta vackra sjölägen och strandpromenader....
OrtNacka
Skroten Café & Skeppshandel
I Djurgårdsvarvet ligger detta kombinerade kafé och skeppshandel. Hemtrevligt med uteservering med vacker utsikt över vattnet. Matiga rätter och nybakat fikabröd, glass och kaffe. Räksmörgåsen är en höjdare. Skeppshandeln är som ett litet museum.
OrtDjurgården
Djurgårdsstaden och Beckholmen.
PROMENAD - Vad finns bakom Grönan? Jo en exklusiv stadsdel som anknyter till Bellman och att detta varit flottans mark. Ett bra fik och krog i toppklass passeras. Promenadstråk i Stockholm. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.
OrtDjurgården
Danviks strandväg.
PROMENAD - Se vackra byggnader med rik historia i det gamla hospitalsområdet. Turen går både längs Svindersviken och Saltsjön och utsikten är fantastisk. Promenadstråk i Stockholm. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.
OrtNacka
Flickorna Helin - Skånska gruvan.
Kritikerrosat med all rätt. Vällagat och nyttiga ”onyttigheter”. En stor uteterrass med utsikt över Djurgårdskanalen och vintertid eldas i öppna spisen.
OrtDjurgården
Finnbergets utsiktsplats
Utsikten från Finnberget är enastående åt alla väderstreck. City och Gamla stan, Söder och Djurgården. Här finns det bänkar med bord och grillplats.
OrtKvarnholmen