Djurgårdsstaden och Beckholmen.


PROMENAD - Vad finns bakom Grönan? Jo en exklusiv stadsdel som anknyter till Bellman och att detta varit flottans mark. Ett bra fik och krog i toppklass passeras. Promenadstråk i Stockholm. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.

  • Till start: 2,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Djurgården 
  • Avgift: Nej 


Djurgårdsstaden och Beckholmen.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 7

Djurgårdsstaden

Påtaglig småstadsfeeling garanteras när du vandrar i denna 1700- och 1800-tals miljö som förr kallades Båtsmansstaden då den befolkades av sjömän som arbetade på varvet. 

Mjölnargården

Mjölnargården är ursprungligen uppförd 1668 som sjukhem för sjömän av Drottning Kristina men fick en extra våning c:a 1725. Riksantikvarieämbetet misstänker att det kan vara äldsta byggnaden i Djurgårdsstaden.

Namnet kommer sig av att en kvarnägare tog över byggnaden och startade värdshuset Gröna Lunden samt uthyrning av lägenheter då huset även byggdes om för ändamålet och fick sammanlagt 13 enrumslägenheter. Djurgårdsvarvet tog senare hela Gröna Lunden och 1883 anlades tivolit Gröna Lund.
 

Apotekshuset

Här inrymdes Apoteket Vasen mellan åren 1896 och 1934, därav namnet. Byggnaden uppfördes redan 1741 som bostad för Djurgårdsvarvets chef och har varit ett byggnadsminne. Det var första stenhuset i området.

Idag har Gröna Lund sitt kontor i byggnaden och delar av ursprungliga inredningen i kinesisk stil är bevarad. När af Chapman bodde i huset inspirerades Bellman av inredningen till två epistlar ”Till the nybyggare på Gröna Lund” och ”Blåsen nu alla”.

Oaxen Krog & Slip

Oaxen är ju en ö i Södertälje kommun som var relativt okänd tills krögarna bakom denna krog startade en otroligt populär, kritikerrosad och prisbelönt krog vid namn Oaxen skärgårdskrog. Så när man beslöt sig för att flytta in mot storstan så tog man med sig ortsnamnet. Nu är det två krogar med lite olika inriktning. Krogen som liknar den gamla vid Oaxen som är en gastronomisk upplevelse av högsta klass och Slipen som är ett enklare "nordisk bistro".

Förutom krognamnet så tog man även med sig den gamla hotellfartyget Prince van Orangiën som ursprungligen var ett hem och kontor för en holländsk redare som åkte runt med sina mudderverk på 1930-talet.

Öppettider se hemsida eller ring tel: 08-551 531 05

Beckholmsvägen 26,  Stockholm 
 

Läs mera

Länkar

Skroten Café & Skeppshandel

Ett kafé och skeppshandel vackert belägen vid Djurgårdsvarvet. Här kan man fika i vacker miljö bland de antika marina båtföremålen. Det stora flertalet är till salu. Att studera de vackra marina föremålen är som ett litet museum men man tillverkar även nya saker. Vad sägs om mässingsbokstäver?

Man serverar sallader, grillade smörgåsar och nybakt. Extra smarrig är räkmackan som är stor nog att dela på. Sommartid sitter man ute med Gröna Lund i blickfånget.

Beckholmsvägen 14, Stockholm
Tel: 08-611 82 58

Öppet
må-fr 11:00-17:30
lö 11:00-14:00

 

Länkar

Beckholmen

Fascinerande liten holme med giftigt förflutet. Ett becksjuderi där man destillerade trätjära och utvann beck fanns på 1600-talet lämnade giftiga spår av tjära och tungmetaller efter sig. Saneringsarbetet påbörjades 2011. Runt holmen finns en trädspång med informationsskyltar som berättar om holmens historia och verksamheterna genom åren.

Bellmanshuset

Att Värdshuset Gröna Lunden skulle ha legat här är bara en myt sen 1800-talet. Den vackra timrade byggnaden i två plan är från 1750-talet och är byggnadsminne.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Blå porten
Blå porten var på 1600-talet en ingång till kungens jaktmarker. Nu finns här ett café med en av stans bästa uteserveringar. Perfekt avslut på en promenad.
OrtDjurgården
Biologiska museet
I en ateljéliknande byggnad med enbart dagsljus som ljuskälla visas här uppstoppade djur i verklighetstrogna miljöer från den nordiska djurvärlden.
OrtDjurgården
Flickorna Helin - Skånska gruvan.
Kritikerrosat med all rätt. Vällagat och nyttiga ”onyttigheter”. En stor uteterrass med utsikt över Djurgårdskanalen och vintertid eldas i öppna spisen.
OrtDjurgården
Vasamuseet
Man behöver inte vara båtfantast för att uppskatta detta världens enda oskadade 1600-talsskepp, som tronar innanför museets väggar. 2011 var det 50 år sedan Vasaskeppet bärgades från havets botten utanför Beckholmen.
OrtDjurgården
Nordiska museet
Sveriges största kulturhistoriska museum över de senaste 500 åren i landet en magnifik byggnad. Textilier, kläder och mode, möblerade rum, folkkonst, fotografier, smycken, glas och porslin.
OrtDjurgården
Djurgårdsbrunnsviken längs Rosendal.
PROMENAD - Packa matsäcken eller fika på ett av flera caféer längs promenaden. Turen går längs vattnet med en avstickare till Rosendals slott och trädgård. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm. Promenadstråk i Stockholm.
OrtDjurgården