En rundtur till det intressantaste i och runt Helsingborg. Ramlösa, Fredriksdals trädgårdar, Sofiero slott utanför staden. Samt Kärnan, Dunkers kulturhus m fl stopp innanför staden.
- Till start: 485,0 Km
- Stopp: 5
- Ort: Helsingborg
- Avgift: Ja
Sevärdheter under turen
1. Kärnan 2. Dunkers kulturhus 3. Ramlösa 4. Fredriksdals trädgårdar 5. SofieroKärnan
Kärnan är det enda som återstår av det medeltida vakttorn som funnits här sedan 1300-talet och var en del av en större borganläggning. Tornet är Helsingborgs symbol och med terrasstrapporna nedanför leds man rakt ned till Stortorget. 42 + 146 ( i tornet) trappsteg tar dig ända upp i tornet.
Att fotografera tornet och utsikten härifrån är lite av ett måste när man besöker staden. Vill man besöka själva tornet med en intressant utställning så är första våningen gratis men vill man ta den snirkliga trappan ända upp så får man betala 50 kr för vuxna och under 18 gratis, men det är värt möda och pris.
Väl där uppe så kan man se både Turning torso och Öresundsbron.
Dunkers kulturhus
Dunkers är södra Sveriges största kulturhus är uppkallat efter Henry Dunker, som bodde i staden och grundade den internationella koncernen Tretorn som tillverkar gummistövlar och tennisbollar.
Den permanenta utställningen På gränsen visar Helsingborgs stadshistoria och förutom en rad temporära utställningar inom konst samt konserter. Här finns också Turistbyrån så man kan gott börja sitt besök i staden här.
Arkitekten bakom byggnaden är Kim Utzon, son till arkitekten bakom Operahuset i Sydney.
Ramlösa
Ramlösas vatten som man köper i butiker har sitt ursprung här. Idag är produktionen flyttad en bit härifrån men som besöksmål är det mer än aktuellt. En vacker omgivande park med trädgårdsideal från olika tidsåldrar, enastående vackra och kulturskyddade byggnader varvas med planteringar och en ravin med skogspark.
Brunnsparken grundades på Karl XII födelsedag av Johan Jacob Döbelius (mannen på flaskorna). Storhetstiden var under början av 1800-talet då kungligheter och adel reste hit. Under 1890 talet började vatten buteljeras och säljas.
Parken förklarades som byggnadsminne 1973 och annars hade det kunnat bli moderna byggnader här. Ingen servering finns men gott om picknickplatser.
Fredriksdals trädgårdar
Fredriksdal var ursprungligen en 1700-tals herrgård men nu har man skapat har ett friluftsmuseum med ett brett spektra av sevärdheter. Teatern är kanske det mest kända för rikspubliken där det bjöds på sommarbuskis med Nils Poppe och Eva Rydberg.
Friluftsmuseet är ett Skåne i miniatyr där det blandas stadskvarter, engelsk skogspark, botanisk trädgård med en levande skånsk lantgård där odlingarna bedrivs ekologiskt med historiskt förankrade metoder och djuren är främst gamla lantraser.
Fredriksdal är öppet för besök året om och här varierar evenemangen efter årstid. Ett toppenbra trädgårdskafé i det gamla stallet och en rad butiker bör också nämnas.
Entréavgiften 100 kr för vuxna är väl värt pengarna (övriga avgifter se hemsida).
Sofiero
Utsett till Europas vackraste slott 2010 och man kan verkligen förstå juryn. Parken och slottsträdgården är verkligen magnifika och det lilla nätta slottet blickar ut över Öresund. Parken har fri entré.
Slottet var tidigare kungligt och uppfördes av Oscar II och slottet tillägnades drottning Sofia och namnet blev Sophie-Ro. Gamle kungen Gustav den VI Adolf som var mycket intresserad av trädgårdsodling, skänkte parken till Helsingborgs stad 1959 och slottet 1973.
Parken har uppemot 10 000 rhododendronbuskar som klär sidorna av ravinen och blommar under vår och sommar. En intressant museibutik och konstutställningar bör nämnas.
I själva slottet huserar en finkrog med utsikt över Öresund och finns med i White Guide (se länk boka bord). För den sparsamme finns gott om plats för picknickfilten i slottssparken.