Örby ängar


Ett naturreservat med sällsynt växtlighet och utrotningshotade insektstarter. Betande djur håller strandängarna öppna. Ett fint bad på finns på den långa stranden som leder bort mot närliggande Råå. 

  • Till start: 488,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Helsingborg 
  • Avgift: Nej 


Örby ängar

I Örby ängars naturreservat har mycket att uppleva. Den flera kilometer långa finkorniga och långgrunda stranden är givetvis de badandes favorit, särskilt bland barn. På stranden finns också strandvallar som bjuder lä för badande och växtlighet.

Annars är det de vidsträckta strandhedarna som är kännetecknande där slåtterängar, betesmarker, dammar och sumpskogar ger området den viktiga variationen för att området skall förbli artrikt. 400 växter, 300 svampar och en mängd fågel- och insektsarter.

Är man promenadsugen så kan man ta sig en sväng norrut till Råå där man även kan ställa bilen som alternativ.

Örby ängar
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Råå.
Ett mysigt fiskeläge strax söder om Helsingborg. Fin badstrand och pittoresk bebyggelse. Passa på att vandra en bit längs Rååns dalgång. 
OrtHelsingborg
Örenäs slott
Högt beläget över havet och lilla fiskebyn Ålabodarna (vilken man också bör besöka) ligger detta slott som uppfördes av en sockerkung. Restaurangen med stor uteterrass 60 m över havet håller god klass.
OrtLandskrona
Glumslövs backar och Hilleshögs dalar
Den korta visiten här är ett stopp vid vägen för att insupa utsikten över de böljande backarna ned mot Öresund. Den längre inkluderar en vandring över ängarna ned mot stranden som ger en extra dimension.
OrtLandskrona
Fredriksdals trädgårdar
Blev rikskänt för svenskar genom dess friluftsteater med Nils Poppe och Eva Rydberg men har mycket annat att erbjuda. Här möts man av ett Skåne i miniatyr. Staden, herrgården, bondgården, skog och ängar.
OrtHelsingborg
Fria bad Helsingborg...
Ett mycket populärt bad mitt i Helsingborg som egentligen heter Örestrandsbadet. Och förutom några sommaröppna ställen vid stranden har man nära till kiosker, restauranger och butiker. Här flaneras det året om.
OrtHelsingborg
Pålsjöbaden.
Ett kallbadhus med bastubad, solbad och dopp i havet. Skilda nakenbad med bastu. Inglasat kafé i mitten av badhuset med makalös utsikt.
OrtHelsingborg