Örby ängar


Ett naturreservat med sällsynt växtlighet och utrotningshotade insektstarter. Betande djur håller strandängarna öppna. Ett fint bad på finns på den långa stranden som leder bort mot närliggande Råå. 

  • Till start: 488,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Helsingborg 
  • Avgift: Nej 


Örby ängar

I Örby ängars naturreservat har mycket att uppleva. Den flera kilometer långa finkorniga och långgrunda stranden är givetvis de badandes favorit, särskilt bland barn. På stranden finns också strandvallar som bjuder lä för badande och växtlighet.

Annars är det de vidsträckta strandhedarna som är kännetecknande där slåtterängar, betesmarker, dammar och sumpskogar ger området den viktiga variationen för att området skall förbli artrikt. 400 växter, 300 svampar och en mängd fågel- och insektsarter.

Är man promenadsugen så kan man ta sig en sväng norrut till Råå där man även kan ställa bilen som alternativ.

Örby ängar
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Råå.
Ett mysigt fiskeläge strax söder om Helsingborg. Fin badstrand och pittoresk bebyggelse. Passa på att vandra en bit längs Rååns dalgång. 
OrtHelsingborg
Ålabodarna
Den lilla fiskebyn med den populära badstranden. Här kan man äta riktigt gott, företrädesvis fisk, på Helgas hamnkrog. 
OrtLandskrona
Örenäs slott
Högt beläget över havet och lilla fiskebyn Ålabodarna (vilken man också bör besöka) ligger detta slott som uppfördes av en sockerkung. Restaurangen med stor uteterrass 60 m över havet håller god klass.
OrtLandskrona
Helsingborg med omgivningar...
En rundtur till det intressantaste i och runt Helsingborg. Ramlösa, Fredriksdals trädgårdar, Sofiero slott utanför staden. Samt Kärnan, Dunkers kulturhus m fl stopp innanför staden.
OrtHelsingborg
Dunkers kulturhus
Vackert kulturhus med mångsidigt utbud där Tretorn-grundaren Henry Dunker ligger bakom. En basutställning om Helsingborgs stadshistoria och flera andra. Bra restaurang med finaste läget vid hamnen. 
OrtHelsingborg
Pålsjöbaden.
Ett kallbadhus med bastubad, solbad och dopp i havet. Skilda nakenbad med bastu. Inglasat kafé i mitten av badhuset med makalös utsikt.
OrtHelsingborg