Örby ängar


Ett naturreservat med sällsynt växtlighet och utrotningshotade insektstarter. Betande djur håller strandängarna öppna. Ett fint bad på finns på den långa stranden som leder bort mot närliggande Råå. 

  • Till start: 488,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Helsingborg 
  • Avgift: Nej 


Örby ängar

I Örby ängars naturreservat har mycket att uppleva. Den flera kilometer långa finkorniga och långgrunda stranden är givetvis de badandes favorit, särskilt bland barn. På stranden finns också strandvallar som bjuder lä för badande och växtlighet.

Annars är det de vidsträckta strandhedarna som är kännetecknande där slåtterängar, betesmarker, dammar och sumpskogar ger området den viktiga variationen för att området skall förbli artrikt. 400 växter, 300 svampar och en mängd fågel- och insektsarter.

Är man promenadsugen så kan man ta sig en sväng norrut till Råå där man även kan ställa bilen som alternativ.

Örby ängar
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Råå.
Ett mysigt fiskeläge strax söder om Helsingborg. Fin badstrand och pittoresk bebyggelse. Passa på att vandra en bit längs Rååns dalgång. 
OrtHelsingborg
Ålabodarna
Den lilla fiskebyn med den populära badstranden. Här kan man äta riktigt gott, företrädesvis fisk, på Helgas hamnkrog. 
OrtLandskrona
Örenäs slott
Högt beläget över havet och lilla fiskebyn Ålabodarna (vilken man också bör besöka) ligger detta slott som uppfördes av en sockerkung. Restaurangen med stor uteterrass 60 m över havet håller god klass.
OrtLandskrona
Glumslövs backar och Hilleshögs dalar
Den korta visiten här är ett stopp vid vägen för att insupa utsikten över de böljande backarna ned mot Öresund. Den längre inkluderar en vandring över ängarna ned mot stranden som ger en extra dimension.
OrtLandskrona
Kärnan
Kärnan var del av en långt större borg som fanns här på medeltiden som ses i Helsingborgs vapen. Bra start med utsikten när Helsingborg ska utforskas. Tornet har en gratis del men övre delen har entréavgift. 
OrtHelsingborg
Helsingborg med omgivningar...
En rundtur till det intressantaste i och runt Helsingborg. Ramlösa, Fredriksdals trädgårdar, Sofiero slott utanför staden. Samt Kärnan, Dunkers kulturhus m fl stopp innanför staden.
OrtHelsingborg