Örenäs slott


Högt beläget över havet och lilla fiskebyn Ålabodarna (vilken man också bör besöka) ligger detta slott som uppfördes av en sockerkung. Restaurangen med stor uteterrass 60 m över havet håller god klass.

  • Till start: 491,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Landskrona 
  • Avgift: Nej 


Örenäs slott

Hela 60 m över havet med magnifik utsikt över Öresund och Ven ligger Örenäs slott. Den tidigare gården Maryhill förvärvades av sockerkungen Carl Tranchell och med den lokale arkitektstjärnan Fredrik Sundbärg byggdes ett barockslott mellan 1914 och 1918.

Idag ägs slottet av LO och är en populär konferensanläggning där man kan bo på slottet, i herrgården eller på hotellet där man även som privat besökare kan äta gott på restaurangen med bedårande utsikt.

Under andra världskriget kom estniska flyktingar till Örenäs och i slottets källare finns väl bevarade väggmålningar från den tiden.

Besöker man slottet har man charmiga Ålabodarna med dess hamn och badstrand alldeles intill samt fantastiska Glumslövs backar en bit ifrån.

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Ålabodarna
Den lilla fiskebyn med den populära badstranden. Här kan man äta riktigt gott, företrädesvis fisk, på Helgas hamnkrog. 
OrtLandskrona
Glumslövs backar och Hilleshögs dalar
Den korta visiten här är ett stopp vid vägen för att insupa utsikten över de böljande backarna ned mot Öresund. Den längre inkluderar en vandring över ängarna ned mot stranden som ger en extra dimension.
OrtLandskrona
Borstahusen
Pittoreskt och bedårande utsikt mot Ven. Namnet har inget med fasadrengöring utan är bröderna Borste som uppförde husen då de startade fiskeläget 1774. Pumphuset är ett kulturhus med riksanseende och krog.
OrtLandskrona
Örby ängar
Ett naturreservat med sällsynt växtlighet och utrotningshotade insektstarter. Betande djur håller strandängarna öppna. Ett fint bad på finns på den långa stranden som leder bort mot närliggande Råå. 
OrtHelsingborg
Landskrona - stadspromenad
Siw Malmkvist besjöng Landskrona med skorrande r vilket är för många så nära man kommit stan. Väl här blir man nästan häpen över dess kvaliteter. Citadellet, Sveriges första kolonilotter och konstmuseet är några av topparna. 
OrtLandskrona
Ven - Öresunds pärla...
OrtLandskrona