Landskrona - stadspromenad


Siw Malmkvist besjöng Landskrona med skorrande r vilket är för många så nära man kommit stan. Väl här blir man nästan häpen över dess kvaliteter. Citadellet, Sveriges första kolonilotter och konstmuseet är några av topparna. 

  • Till start: 496,2 Km 
  • Längd: 3,0 km 
  • Stopp: 10 
  • Ort: Landskrona 
  • Avgift: Nej 


Landskrona - stadspromenad
Stor karta
Sevärdhet 1 av 10

Ön Gråen

Mittemot Turistbyrån ligger den konstgjorda ön Gråen från 1700-talet. Ön skulle bli platsen för det nya Citadellet i samband med befästningsplanen från 1747 och skulle skydda hamnrännan mot militära angrepp. Fästningen blev aldrig färdigbygd och idag finns endast en krubbmur och ett knuttorn att beskåda. Turistbyrån anordnar guidade turer i augusti varje år.

Sofia Albertina kyrka

Kyrkan började byggas 1754 som ersättning för den rivna medeltida kyrkan, S:t Johannes Döparens. Kyrkan invigdes 1788 och fick sitt namn efter Gustav III:s syster Sofia Albertina. Sofia Albertina kyrka är bl.a. känd för sina vackra glasmålningar

Haijska huset

Haijska huset uppfördes 1757-1769 och var flickskola 1871-1915. Här arbetade den knappt 30-åriga Selma Lagerlöf som lärarinna och det var även här som hon skrev de första kapitlen i Gösta Berlings saga

Citadellet

Citadellet är en av Nordens bäst bevarade fästningar från 1500-talet. Slottet byggdes 1549 - 59 av danske kungen Kristian III. 1827 fungerade Citadellet som fängelse för livstidsdömda och 1902 som en tvångsarbetaranstalt för kvinnor.

Idag används Citadellet för fester, konserter och andra arrangemang. På området finns ett café och en hemslöjdsbutik. Det finns även möjlighet att fiska i vallgraven. Glöm inte fiskekort!

Källa Landskrona.se

Länkar

Gamla kyrkans grund /Stadsparken

Här var Landskronas första kyrka från 1400-talet belägen. Kyrkan var en av de största i Skåne, 73 m lång och 25 m bred. På 1700-talet revs den då staden förändrades i och med planerna för ”Den nya Staden”.

Citadellkolonierna och Rothoffska kolonin

På fästningsvallarna runt Citadellet, ligger ett av Sveriges äldsta koloniområden, Citadellkolonierna. På området finns också Sveriges enda museikoloni Rothoffska kolonin, vilken uppfördes 1903.

Landskrona teater

Landskrona Teater ritades av Landskronas stadsarkitekt Fredrik Sundbärg och invigdes av Kung Oskar II 1901.

Rådhuset

Det nya rådhuset stod färdigt 1884 och byggdes på samma plats som det gamla medeltida rådhuset. Det är ritat av Ove Pedersen och stilen är nygotisk. I dag används rådhuset av Landskrona tingsrätt och för kommunfullmäktiges sammanträden.

Landskrona museum

Landskrona museum ligger i Adolf Fredriks kasern från 1750-talet.

De permanenta utställningarna på museet berättar Landskronas lokalhistoria. Museet erbjuder även ett varierat utbud av tillfälliga utställningar.

Fri entré

Länkar

Landskrona konsthall

Konsthallen byggdes 1963 till stadens 550-årsjubileum som en utställningshall för industridesign. Konsthallen räknas som en av Skånes vackraste konsthallar. I parken runt Konsthallen finns Kaptensgårdens Skulpturpark invigd 1998 och med verk av 19 konstnärer.

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Ven - Öresunds pärla...
OrtLandskrona
Landskrona till Lund inomlands.
En rundtur från Landskrona inåt landet mot Trollenäs, Skarhult, Flyinge kungsgård Dalby och vidare till Lund. 
OrtLandskrona
Pumphuset
Kulturhus med konstutställningar och en riktigt bra restaurang och bar. Beläget i Borstahusens hamn ser man solen gå ned över Ven och kan ta en bensträckare bland de fina husen och gränderna i denna idyll norr om Landskrona.
OrtBorstahusen
Örenäs slott
Högt beläget över havet och lilla fiskebyn Ålabodarna (vilken man också bör besöka) ligger detta slott som uppfördes av en sockerkung. Restaurangen med stor uteterrass 60 m över havet håller god klass.
OrtLandskrona
Järavallens naturreservat
Ett populärt naturområde som mestadels ligger på en vall som bildades för 7000 år sedan. Flera fina vandringsleder från kort till lång varav en tillgänglighetsanpassad.
OrtArray
Barsebäck Golf och Country Club
Man behöver inte vara golfare för att uppskatta ett besök här. Golfrestaurangen har utsetts till Sveriges bästa och läget vid Öresund är fantastiskt. En promenad på maten görs i det vackra närliggande Järavallens naturreservat.
OrtKävlinge