Järavallens naturreservat


Ett populärt naturområde som mestadels ligger på en vall som bildades för 7000 år sedan. Flera fina vandringsleder från kort till lång varav en tillgänglighetsanpassad.

  • Till start: 497,1 Km 
  • Stopp:
  • Avgift: Nej 


Järavallens naturreservat

För c:a 7000 år sedan låg Östersjöns yta betydligt högre än idag. Havet kallades Litorinahavet och då bildades den vall, ett hundratat meter innanför dagens strandlinje, som ömsom kallas Järavallen eller Litorinavallen.

Området har vacker natur med ängar tallskog med naturstigar och strand. Rikt fågelliv och vid havet finns en utsiktsplattform för fågelskådning. Tallskogen är planterad för att hindra sandflykt, något som var vanligt att man gjorde i slutet av 1800-talet. Främst är det tall och gran men även litet bestånd lövskog.

I strövområdet finns vandringsleder av varierande längd upp till 7,5 km varav en av stigarna är tillgänglighetsanpassad. Även grillplatser.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Gillhög gånggrift.
En gånggrift från stenåldern som man kan kliva in i om man hukar sig. Medtag gärna en ficklampa. Utsikten från höjden är bedårande.
OrtKävlinge
Borgeby slott
Ett vackert slott med anor från en av Harald blåtands trelleborgar. Idag finns dock bara medeltida slottsrester kombinerat med yngre delar kvar. Konstutställning av Ernst Nordlind samt ett kafé. Fri entré.
OrtLomma
Landskrona - stadspromenad
Siw Malmkvist besjöng Landskrona med skorrande r vilket är för många så nära man kommit stan. Väl här blir man nästan häpen över dess kvaliteter. Citadellet, Sveriges första kolonilotter och konstmuseet är några av topparna. 
OrtLandskrona
Citadellet i Landskrona
Det mäktiga och mycket välbevarade slottet från 1500-talet bör ses både inuti och utanför vallgraven. Var fängelse för livstidsdömda på 1800-talet. Kafé och hemslöjdsbutik. Fri entré.
OrtLandskrona
Bjärred kallbadhus
Helt nybyggt kallbadhus och en 574 meter lång brygga som leder ut till badhuset vilket även inrymmer Restaurang Bjerreds Saltsjöbad med mat av det finare slaget. Fin badstrand.
OrtLomma
Pumphuset
Kulturhus med konstutställningar och en riktigt bra restaurang och bar. Beläget i Borstahusens hamn ser man solen gå ned över Ven och kan ta en bensträckare bland de fina husen och gränderna i denna idyll norr om Landskrona.
OrtBorstahusen