Gillhög gånggrift.


En gånggrift från stenåldern som man kan kliva in i om man hukar sig. Medtag gärna en ficklampa. Utsikten från höjden är bedårande.

  • Till start: 501,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Kävlinge 
  • Avgift: Nej 


Gillhög gånggrift

Gånggriften är en av Skånes bäst bevarade. Via en låg gång, som kanske inte verkar särskilt inbjudande, kommer man in i en sex meter lång gravkammare uppbyggd av stora stenblock. 

De äldsta gravtyperna uppfördes normalt under yngre stenåldern som inföll mellan 4200-1800 f kr och just gånggrifter under periodens mellersta skede. De som uppförde dessa var en jordbrukande och boskapskötande befolkning.

Man bör ta med sig en ficklampa eller liknande för att se inuti. Från gånggriftens höga läge är utsikten enastående och att den syns på håll har gjort att den använts som landmärke för sjöfarare. 

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Barsebäck Golf och Country Club
Man behöver inte vara golfare för att uppskatta ett besök här. Golfrestaurangen har utsetts till Sveriges bästa och läget vid Öresund är fantastiskt. En promenad på maten görs i det vackra närliggande Järavallens naturreservat.
OrtKävlinge
Vikingatider
Vikingatider är ett arkeologiskt friluftsmuseum med fokus på vikingatid och tidig medeltid.
OrtKävlinge
Järavallens naturreservat
Ett populärt naturområde som mestadels ligger på en vall som bildades för 7000 år sedan. Flera fina vandringsleder från kort till lång varav en tillgänglighetsanpassad.
OrtArray
Bjärred kallbadhus
Helt nybyggt kallbadhus och en 574 meter lång brygga som leder ut till badhuset vilket även inrymmer Restaurang Bjerreds Saltsjöbad med mat av det finare slaget. Fin badstrand.
OrtLomma
Lomma till Landskrona ...
Stränder, naturreservat och slott. En härlig tur från Lomma strax norr om Malmö till Citadellet i Landskrona. 
OrtLomma
Slottsutflykt från Malmö.
Perfekt för den som är i rikets tredje stad går denna rundtur mellan slott och vackra naturupplevelser.
OrtMalmö