Slottsutflykt från Malmö.


Perfekt för den som är i rikets tredje stad går denna rundtur mellan slott och vackra naturupplevelser.

  • Till start: 506,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Malmö 
  • Avgift: Ja 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Alnarp slott och park

Det kan kännas passande att Sveriges lantbruksuniversitet förlade sitt lantbruksinstitut hit. Det är mitt i en av Skånes bördigaste delar och parken har troligtvis varit trädbevuxen i över 10 000 år. Här finns landets näst största samling av träd och buskar och är öppen för allmänheten året om. Gångvägarna ringlar fram i mjuka linjer, allt enligt landskapsarkitektens romantiska ideal.

Egendomen är omtalad redan på 1100-talet och på 1300-talet vet man att en dansk riddare hade godset och efter freden i Roskilde 1658 blev det en svensk kungsgård. Nuvarande Slottet uppfördes beläget mitt i den vackra parken för att bli centrum för lantbruket först 1862 och byggdes i holländsk renässans. 

Läs mera

Flyinge

Redan på 1100-talet startades hästuppfödning här och det gör det till ett av världens äldsta stuterier som fortfarande är i drift.

Vid starten var det ett danskt biskopssäte men efter freden i Roskilde så blev Flyinge svenskt nationalstuteri 1661 på initiativ av Karl X Gustav. Idag är det internationellt toppnamn i ridkretsar, Paul Schockemöhle som äger aveln tillsammans med bland andra Antonia Ax:son Johnsson.

Det är fritt att gå runt och titta i stallar och byggnader och missa inte de berömda storkarna som häckar på taken. Byggnaderna är öppna 9-16 varje dag. Andra tider gäller under tävlingar och evenemang. På Flyinge kan man fika eller äta lunch med klassisk mat av hög kvalitet men även övernatta i vandrarhemmet.

Läs mera

Länkar

Övedskloster

Rokokon hade sin storhetsperiod under mitten av 1700-talet. Benämningen på stilen kom dock först på början av 1800-talet. Övedsklosters slott är en av den svenska rokokons förnämsta anläggningar med sin trädgård, alléer och kyrka.

Övedskloster har funnits i ca 900 år i olika former.  Att det tidigt var ett kloster förstås av namnet och de ursprungliga byggnaderna grundades av ärkebiskop Eskil i Lund vid 1100-talets mitt.  De första munkar som bosatte sig i Öved kom från Premontré i Frankrike. Klostret stod där dagens slott ligger.

Den 113 gårdar stora egendomen blev konfiskerad till danska kronan och användes som pant vid lån som kungarna tog av den rika adeln.

När Christian IV ville bygga Kristianstad bytte han bort Öved mot andra ägor och det var första gången Övedskloster hamnat i privat ägo. 1666 övertogs slottet av fältmarskalken Carl Mauritz Lewenhaupt men senare gick slottet vidare till Hans Ramel som var Skånes verklige godsägare och byggherre på 1700-talet. Han kallades "Bygge-Hans" och han lät uppföra slottet som stod klar 1776.

Av slottet bildades en fideikommis som innebär att slottet dels inte kunde säljas och dels bara ärvs av äldste sonen. Dagens ägare är den tionde i raden som heter Hans Ramel.

Borggården och trädgården är öppna för besök alla dagar mellan 09.00 och 16.00 men matsäck får ej medtagas.

Läs mera

Länkar

Kulturens Östarp

Efter en donation till Kulturen i Lunds grundare Georg Karlin kunde man köpa Östarps gammelgård som man vårdar och håller öppen för allmänheten sommartid.

På Östarp ser det ut som det gjorde lite varstans på bondgårdarna på 1800-talets mitt med full fungerande byggnader, trädgårdar och djur i ett gammalt kulturlandskap där man har äldre hotade raser i ett bevarande syfte.  Blommehöns, Ringamålakor, Göingegetter, Mellerudskaniner, Skånegäss, Blekingeankor och Gotlandsruss.

Längs ett snitslad natur- och kulturspår på 1,5 kilometer kan man följa små röda träskorna på gula stolpar leds man runt till de röda nummerskyltarna förbi de olika sevärdheterna och till vackra utsikter över Romeleåsen.

Vill man inte duka upp till picknick så erbjuder Östarps Gästgivaregård gedigen mat till humana priser. Till hemsidan för Östarps Gästis

Läs mera

Länkar

Svaneholm

Svaneholms slott ligger vackert beläget i vid Svaneholmssjön och erbjuder en intressant blandning av historia, kultur och natur. Vill man röra på sig lite så finns båtar att hyra och man kan fiska i sjön eller promenera runt den på en vacker och varierande naturstig.

Svaneholms slott är en av Skånes mer intressanta slottsanläggningar och uppfördes ca 1530 av danske riksrådet Mourids Jepsen Sparre. Slottet uppfördes i en stil som brukar benämnas gotisk renässans, men har genomgått såväl inre som yttre ombyggnader sedan dess. Slottet bildar idag en sluten fyrkant, vars längor tillkommit vid olika tidpunkter. Den nuvarande sydöstra längan med portgången tycks vara äldst.

Den mest kända ägaren var Rutger Macklean som revolutionerade det svenska jordbruket på 1700-talet. Slottet innehåller ett hembygdsmuseum som visar en bredd av både bonde- och högreståndssamhället i tidsenlig miljö. Det finns en rik skatt av allmogedräktsilver samt unik samling textilier.

Det finns både fasta och tillfälliga utställningar samt en slottsbutik.

Njut gärna av medhavd fikakorg i trädgården där det är fri entré.

Läs mera

Torups slott

Torups slott är en av Nordens bäst bevarade renässansborgar. Den uppfördes i mitten av 1500-talet men dess anor år tillbaka till 1300-talet. Den har en magnifik slottspark och en angränsande bokskogsområde med motionsspår, promenadstigar och ridvägar som är del av det rekreationsområde som förvaltas av Malmös stad.

I slottsparken kan man se trädgårdsanläggningar från fem århundraden och kanske se gräsklippning med hjälp av häst.

Vill man röra på sig finns kulturslingan ”Livet kring ett slott”.

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Lomma hamn och Beach.
Längs Höje å finns fiskebåtar, kaféer och restauranger. Ute vid piren kan man ta strandpromenaden till Lomma Beach som är ett av landets största vattensportscenter.
OrtLomma
Lomma till Landskrona ...
Stränder, naturreservat och slott. En härlig tur från Lomma strax norr om Malmö till Citadellet i Landskrona. 
OrtLomma
Jakriborg.
En modern stadsdel uppbyggd i en stil som liknar en medeltida europeisk stad och dess slingrande gatnät. Stilen har kallats för nyurbanism.
OrtStaffanstorp
Malmö - stadspromenad
En stad vars pulserande uteliv dragit internationella blickar till sig och ses som en given avstickare för besökare till Köpenhamn! Parker, stadens historiska centrum, en rad stadsdelar som blommat upp och nya Västra hamnen med Turning torso. Badstrand mitt i stan.
OrtMalmö
Moderna Museet Malmö
Moderna Museet i Stockholm har sedan 2009 en filial i Malmö.
OrtMalmö
Lilla torg
Ett torg som anlades redan 1592 är idag Malmös charmigaste torg och är fullt av uteserveringar och bjuder på rikt folkliv. Flera intressanta byggnader att beskåda runt torget.
OrtMalmö