Uppåkra


Uppåkra strax utanför Lund är Skandinaviens fyndrikaste, största och mest långvariga järnåldersbosättning. Här bodde folk under mer än tusen år, från 100-talet f.Kr. fram till 1000-talet e.Kr. 

  • Till start: 501,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Staffanstorp 
  • Avgift: Nej 


Uppåkra

Bebyggelsen här kan spåras till omkrong 100-talet f.Kr. Då var järnåldersbebyggelsen liten men med tiden blev Uppåkra en av Norra Europas största bosättningar.

Man har funnit rester av fähus, verkstäder, ugnar, förråd och de typiska långhusen. Sammanlagt täckte bebyggelsen en yta av 44 hektar. Man har även hittat spår av utbyte från fjärran länder. Hantverk och handelsvaror man hittat har varit av högsta klass. Inte mindre än 28 000 föremål har hittats som varit gjorda av brons, koppar, silver och guld.

Att Uppåkra varit centrum för makt vittnar flera generationer av hallbyggnader i trä som mer eller mindre var palats.

Uppåkra
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Jakriborg.
En modern stadsdel uppbyggd i en stil som liknar en medeltida europeisk stad och dess slingrande gatnät. Stilen har kallats för nyurbanism.
OrtStaffanstorp
Lunds domkyrka.
Sveriges mest besökta kyrka med 700.000 besökare per år är även ett av landets främsta sevärdheter. Invigd 1145 och de äldsta delarna är kryptan som är intakt sen dess. Det nybyggda Domkyrkoforum besökte en extra dimension.
OrtLund
Kulturen i Lund
Ett av Sveriges allra första friluftsmuseum. Kulturen består av två hela kvarter späckat med äldre byggnader från medeltid och framåt. Ett 20-tal andra utställningar finns också. Kafé och restaurang.
OrtLund
Alnarp slott och park
Ett slott uppfört för Sveriges lantbruksuniversitet. Här finns landets näst största samling av träd och buskar. Upplev de underbara gångvägarna som ringlar fram i mjuka linjer bland växtligheten. Öppet året om.
OrtLomma
Slottsutflykt från Malmö.
Perfekt för den som är i rikets tredje stad går denna rundtur mellan slott och vackra naturupplevelser.
OrtMalmö
Lomma till Landskrona ...
Stränder, naturreservat och slott. En härlig tur från Lomma strax norr om Malmö till Citadellet i Landskrona. 
OrtLomma