Uppåkra


Uppåkra strax utanför Lund är Skandinaviens fyndrikaste, största och mest långvariga järnåldersbosättning. Här bodde folk under mer än tusen år, från 100-talet f.Kr. fram till 1000-talet e.Kr. 

  • Till start: 501,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Staffanstorp 
  • Avgift: Nej 


Uppåkra

Bebyggelsen här kan spåras till omkrong 100-talet f.Kr. Då var järnåldersbebyggelsen liten men med tiden blev Uppåkra en av Norra Europas största bosättningar.

Man har funnit rester av fähus, verkstäder, ugnar, förråd och de typiska långhusen. Sammanlagt täckte bebyggelsen en yta av 44 hektar. Man har även hittat spår av utbyte från fjärran länder. Hantverk och handelsvaror man hittat har varit av högsta klass. Inte mindre än 28 000 föremål har hittats som varit gjorda av brons, koppar, silver och guld.

Att Uppåkra varit centrum för makt vittnar flera generationer av hallbyggnader i trä som mer eller mindre var palats.

Uppåkra
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Jakriborg.
En modern stadsdel uppbyggd i en stil som liknar en medeltida europeisk stad och dess slingrande gatnät. Stilen har kallats för nyurbanism.
OrtStaffanstorp
Lunds domkyrka.
Sveriges mest besökta kyrka med 700.000 besökare per år är även ett av landets främsta sevärdheter. Invigd 1145 och de äldsta delarna är kryptan som är intakt sen dess. Det nybyggda Domkyrkoforum besökte en extra dimension.
OrtLund
Skissernas museum
Skissernas Museum i Lund har världens största samling av skisser, modeller och förlagor till internationell och svensk offentlig konst.
OrtLund
Livets museum
Livets museum är ett medicinhistoriskt museum i Lund som berättar om hur kroppen fungerar. Mycket pedagogiskt och intressant och passar liten som stor.
OrtLund
Slottsutflykt från Malmö.
Perfekt för den som är i rikets tredje stad går denna rundtur mellan slott och vackra naturupplevelser.
OrtMalmö
Lomma hamn och Beach.
Längs Höje å finns fiskebåtar, kaféer och restauranger. Ute vid piren kan man ta strandpromenaden till Lomma Beach som är ett av landets största vattensportscenter.
OrtLomma