Jakriborg.


En modern stadsdel uppbyggd i en stil som liknar en medeltida europeisk stad och dess slingrande gatnät. Stilen har kallats för nyurbanism.

  • Till start: 502,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Staffanstorp 
  • Avgift: Nej 


Jakriborg

Medeltidsinspirerat bostadsområde uppfört i början av 2000 talet som kännetecknas främst av spetsiga brant sluttande take, av slingrande gator och gränder, samt fasader och färgsättning som ger associationer till städer i Tyskland och Danmark snarare än övriga Skandinavien.

Gatorna liknar de medeltida gatunät som finns kvar i stadskärnorna i Skåne. Givetvis ville man ha en stadsmur och  "muren" blev ett buller- och dammskydd mot stambanan som passerar området. 

Området är ett exempel på den återgång man har till att bygga stadsliknande miljöer sk nyurbanism. Och vad namnet kommer ifrån? Byggherrarna var två bröder Berggren som tog Jakri från förnamnen Jan och Krister med tilläget borg.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Alnarp slott och park
Ett slott uppfört för Sveriges lantbruksuniversitet. Här finns landets näst största samling av träd och buskar. Upplev de underbara gångvägarna som ringlar fram i mjuka linjer bland växtligheten. Öppet året om.
OrtLomma
Lunds domkyrka.
Sveriges mest besökta kyrka med 700.000 besökare per år är även ett av landets främsta sevärdheter. Invigd 1145 och de äldsta delarna är kryptan som är intakt sen dess. Det nybyggda Domkyrkoforum besökte en extra dimension.
OrtLund
Lomma till Landskrona ...
Stränder, naturreservat och slott. En härlig tur från Lomma strax norr om Malmö till Citadellet i Landskrona. 
OrtLomma
Kulturen i Lund
Ett av Sveriges allra första friluftsmuseum. Kulturen består av två hela kvarter späckat med äldre byggnader från medeltid och framåt. Ett 20-tal andra utställningar finns också. Kafé och restaurang.
OrtLund
Skissernas museum
Skissernas Museum i Lund har världens största samling av skisser, modeller och förlagor till internationell och svensk offentlig konst.
OrtLund
Lunds Universitets Botaniska Trädgård.
På de 8 hektaren botanisk trädgård finns 7000 arter i nio avdelningar både utomhus och i växthus. Öppet året om och fri entré. Trädgårdskafé sommartid.
OrtLund