Silfhytteå.


Här kan man njuta av vattenfallets brus och kanske ta en picknick på rastplatsen invid slussen. En rent magisk plats där Hyttruinen från 1878 och pelare av slaggsten fullbordar sceneriet.

  • Till start: 165,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Hedemora 
  • Avgift: Nej 


Silfhytteå

Silfhytteå är verkligen en vacker och rogivande plats dit man kan ta sig för en picknick eller bara vandra runt bland lämningarna efter detta gamla järnbruk.

 

Mellan de två sjöarna Fullen och Grycken finns sedan urminnes tider ett vattenfall och den kraften nyttjade man en silfverhytta på 1600-talet vilket gav platsen dess namn. På 1700-talet hade man byggt upp ett komplett järnbruk med hytta, malmgård, rostugn, klensmedja, kontor och stall.

 

På slutet av 1800-talet byggdes en sluss för att underlätta transporter mellan sjöarna.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Stjärnsund bruk och Engelska parken...
Bruket där Christoffer Polhem verkade. Flera sevärdheter inom bruksområdet som Gamla brandstationen, Herrgården och Engelska parken för att nämna några. Rogivande miljö att njuta av.
OrtHedemora
Husbyringen i Hedemora...
Denna 60 km långa närapå cirkelrunda rundtur är en utmärkt heldagsutflykt där man passerar Långsjöbruk, Silfhytteå, Stjärnsunds bruk och Klosters bruk.
OrtHedemora
Världsarvrundan i Falun...
Om man ska till Falun och vill beta av de kringliggande delarna i Världsarvet så passar den här slingan bra. Pricka in första stoppet, Stabergs bergsmansgård, till lunch. Öppet dagligen.
OrtFalun
Bispbergs klack.
Från toppen som har ett litet torn kan man se hoppbackarna i Falun, Garpenberg och Borlänge. Bispberget är ett sydväxtberg vilket innebär att solvärmen gör att värmekrävande arter frodas. 1,3 km från parkering till topp.
OrtSäter
Bispbergs gruva.
Gruvlaven står kvar som den såg ut när driften lades ner 1967. Vasaschaktet kommer sig av kungen som satte fart på gruvdriften i området. Gruvhålet är fullt badbart och har liten sandstrand.
OrtSäter
Svedens gård - Linnés bröllopsstuga och trädgård.
Svedens gård som är en gammal bergsmansgård har en extra historisk dimension. Det var här som blomsterkonungen Carl von Linné firade sitt bröllop med Sara Elisabeth Morea 1739. 
OrtFalun