Bispbergs klack.


Från toppen som har ett litet torn kan man se hoppbackarna i Falun, Garpenberg och Borlänge. Bispberget är ett sydväxtberg vilket innebär att solvärmen gör att värmekrävande arter frodas. 1,3 km från parkering till topp.

  • Till start: 169,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Säter 
  • Avgift: Nej 


Bispbergs klack

Efter en kort promenad i skogen kommer man fram till utsiktsplatsen där det finns en rastplast med vindskydd. Bispbergs klack är ett naturreservat och här finns en väl bevarad gammelskog.

 

Vid klart väder kan man uppifrån tornet se Lugnets hoppbacke i Falun och Gruvlavarna i Garpenberg och en stor del av södra länet.

 

Bispberget är ett sydväxtberg vilket innebär att värme alstras dagtid och värmekrävande arter frodas. Det är alltså en växtlighet som annars syns betydligt längre söderut och här finns samtliga ädla lövträd som är typiska för ett sydväxtberg. Många fågelarter häckar inom reservatet, tidvis berguv.

Läs mera
Bispbergs klack.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Säter trästaden
För besökaren är Säter en idyll att ströva runt i. De smala gatorna, trähusen, torgen, uteserveringarna och de grönskande innergårdarna ger staden dess charm.
OrtSäter
Klosters bruk och Gudsberga klosterruin...
Kloster har fått sitt namn av det cistercienskloster som grundades här på 1400-talet. Vid bruket verkade uppfinnaren Gustav de Laval och under tiden här föddes idén till mjölkseparatorn.
OrtHedemora
Ornässtugan
Ornässtugan är ett stort medeltida gästhus som byggdes i början på 1500-talet. Den tillhörde en förmögen bergsman och ingick i en kringbyggd gårdsformation. I december 1520 härbärgerade loftet den blivande kungen, Gustav Vasa.
OrtBorlänge
Stabergs bergsmansgård
I Kniva finns en 1700-tals karolinsk bergsmansgård med en barockträdgård som är ett måste för alla med trädgårdsintresse.
OrtFalun
Världsarvrundan i Falun...
Om man ska till Falun och vill beta av de kringliggande delarna i Världsarvet så passar den här slingan bra. Pricka in första stoppet, Stabergs bergsmansgård, till lunch. Öppet dagligen.
OrtFalun
Stjärnsund bruk och Engelska parken...
Bruket där Christoffer Polhem verkade. Flera sevärdheter inom bruksområdet som Gamla brandstationen, Herrgården och Engelska parken för att nämna några. Rogivande miljö att njuta av.
OrtHedemora