Bispbergs klack.


Från toppen som har ett litet torn kan man se hoppbackarna i Falun, Garpenberg och Borlänge. Bispberget är ett sydväxtberg vilket innebär att solvärmen gör att värmekrävande arter frodas. 1,3 km från parkering till topp.

  • Till start: 169,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Säter 
  • Avgift: Nej 


Bispbergs klack

Efter en kort promenad i skogen kommer man fram till utsiktsplatsen där det finns en rastplast med vindskydd. Bispbergs klack är ett naturreservat och här finns en väl bevarad gammelskog.

 

Vid klart väder kan man uppifrån tornet se Lugnets hoppbacke i Falun och Gruvlavarna i Garpenberg och en stor del av södra länet.

 

Bispberget är ett sydväxtberg vilket innebär att värme alstras dagtid och värmekrävande arter frodas. Det är alltså en växtlighet som annars syns betydligt längre söderut och här finns samtliga ädla lövträd som är typiska för ett sydväxtberg. Många fågelarter häckar inom reservatet, tidvis berguv.

Läs mera
Bispbergs klack.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Bispbergs gruva.
Gruvlaven står kvar som den såg ut när driften lades ner 1967. Vasaschaktet kommer sig av kungen som satte fart på gruvdriften i området. Gruvhålet är fullt badbart och har liten sandstrand.
OrtSäter
Säter trästaden
För besökaren är Säter en idyll att ströva runt i. De smala gatorna, trähusen, torgen, uteserveringarna och de grönskande innergårdarna ger staden dess charm.
OrtSäter
Långshyttan.
I Långshyttan smids det stål sedan över 600 år. Den ståtliga hyttbyggnaden från 1860 står kvar liksom en nostalgimack och den lilla butiken Bengts-boa med fika, varifrån en skyltad historisk promenad utgår.
OrtHedemora
Garpenbergs Gruvkapell.
Detta kapell är byggnadsminne och är det enda bevarade gruvkapellet i landet. Det är i samma skick som när det byggdes på 1600-talets början.
OrtHedemora
Världsarvrundan i Falun...
Om man ska till Falun och vill beta av de kringliggande delarna i Världsarvet så passar den här slingan bra. Pricka in första stoppet, Stabergs bergsmansgård, till lunch. Öppet dagligen.
OrtFalun
Stjärnsund bruk och Engelska parken...
Bruket där Christoffer Polhem verkade. Flera sevärdheter inom bruksområdet som Gamla brandstationen, Herrgården och Engelska parken för att nämna några. Rogivande miljö att njuta av.
OrtHedemora