Bispbergs klack.


Från toppen som har ett litet torn kan man se hoppbackarna i Falun, Garpenberg och Borlänge. Bispberget är ett sydväxtberg vilket innebär att solvärmen gör att värmekrävande arter frodas. 1,3 km från parkering till topp.

  • Till start: 169,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Säter 
  • Avgift: Nej 


Bispbergs klack

Efter en kort promenad i skogen kommer man fram till utsiktsplatsen där det finns en rastplast med vindskydd. Bispbergs klack är ett naturreservat och här finns en väl bevarad gammelskog.

 

Vid klart väder kan man uppifrån tornet se Lugnets hoppbacke i Falun och Gruvlavarna i Garpenberg och en stor del av södra länet.

 

Bispberget är ett sydväxtberg vilket innebär att värme alstras dagtid och värmekrävande arter frodas. Det är alltså en växtlighet som annars syns betydligt längre söderut och här finns samtliga ädla lövträd som är typiska för ett sydväxtberg. Många fågelarter häckar inom reservatet, tidvis berguv.

Läs mera
Bispbergs klack.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Bispbergs gruva.
Gruvlaven står kvar som den såg ut när driften lades ner 1967. Vasaschaktet kommer sig av kungen som satte fart på gruvdriften i området. Gruvhålet är fullt badbart och har liten sandstrand.
OrtSäter
Säter trästaden
För besökaren är Säter en idyll att ströva runt i. De smala gatorna, trähusen, torgen, uteserveringarna och de grönskande innergårdarna ger staden dess charm.
OrtSäter
Öster Silvbergs gruva...
En av Sveriges äldsta gruvor som hade sin storhetstid under 1400-talet. När gruvdriften avbröts på 1920-talet vattenfylldes gruvan och fick då det turkosa och klara vatten som gjort det till ett populärt besöksmål.
OrtSäter
Husbyringen i Hedemora...
Denna 60 km långa närapå cirkelrunda rundtur är en utmärkt heldagsutflykt där man passerar Långsjöbruk, Silfhytteå, Stjärnsunds bruk och Klosters bruk.
OrtHedemora
Klosters bruk och Gudsberga klosterruin...
Kloster har fått sitt namn av det cistercienskloster som grundades här på 1400-talet. Vid bruket verkade uppfinnaren Gustav de Laval och under tiden här föddes idén till mjölkseparatorn.
OrtHedemora
Garpenbergs Gruvkapell.
Detta kapell är byggnadsminne och är det enda bevarade gruvkapellet i landet. Det är i samma skick som när det byggdes på 1600-talets början.
OrtHedemora