Öster Silvbergs gruva.


En av Sveriges äldsta gruvor som hade sin storhetstid under 1400-talet. När gruvdriften avbröts på 1920-talet vattenfylldes gruvan och fick då det turkosa och klara vatten som gjort det till ett populärt besöksmål.

  • Till start: 178,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Säter 
  • Avgift: Nej 


Öster Silvbergs gruva

Få besöksmål ger sånt bestående intryck som Östra Silvbergs gruva. Gruvhål fylls automatiskt med vatten från grundvattnet men för att undvika fallolyckor skyndar man på att. Gruvhål har normalt sett så lite näring att vattnet förblir klart och på gränsen till turkost.

220 meter djup är gruvan. Det är som Kaknästornet och 50 meter till. Här har dykare varit nere och hittat 16 bilar, två motorcyklar och en båt med kärra.

Gruvan hade sin storhetstid redan under 1400-talet då stora mängder silver utvanns. Intill ligger Ödekyrkogården där medeltida Sankti Nikolai kapell legat. Det var uppfört av rika silvbergsmännen och användes ända till 1830-talet.

Läs mera
Öster Silvbergs gruva.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Bispbergs gruva.
Gruvlaven står kvar som den såg ut när driften lades ner 1967. Vasaschaktet kommer sig av kungen som satte fart på gruvdriften i området. Gruvhålet är fullt badbart och har liten sandstrand.
OrtSäter
Bispbergs klack.
Från toppen som har ett litet torn kan man se hoppbackarna i Falun, Garpenberg och Borlänge. Bispberget är ett sydväxtberg vilket innebär att solvärmen gör att värmekrävande arter frodas. 1,3 km från parkering till topp.
OrtSäter
Smedjebacken...
I Smedjebackens mysiga hamn finns spåren efter ortens storhetstid. Lokstallar med ånglok, ångbåtar i trafik och hamnmagasin med båtmotorer och järnbodar. Sommaröppen hamnkrog.
OrtSmedjebacken
Världsarvrundan i Falun...
Om man ska till Falun och vill beta av de kringliggande delarna i Världsarvet så passar den här slingan bra. Pricka in första stoppet, Stabergs bergsmansgård, till lunch. Öppet dagligen.
OrtFalun
Stabergs bergsmansgård
I Kniva finns en 1700-tals karolinsk bergsmansgård med en barockträdgård som är ett måste för alla med trädgårdsintresse.
OrtFalun
Husbyringen i Hedemora...
Denna 60 km långa närapå cirkelrunda rundtur är en utmärkt heldagsutflykt där man passerar Långsjöbruk, Silfhytteå, Stjärnsunds bruk och Klosters bruk.
OrtHedemora