Smedjebacken...


I Smedjebackens mysiga hamn finns spåren efter ortens storhetstid. Lokstallar med ånglok, ångbåtar i trafik och hamnmagasin med båtmotorer och järnbodar. Sommaröppen hamnkrog.

  • Till start: 173,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Smedjebacken 
  • Avgift: Nej 


Smedjebacken

Smedjebackens hamn har alltsedan medeltiden haft en stor betydelse för transporter till och från Västerbergslagen. 


I och med byggandet av Strömsholms kanal underlättades transporterna från Smedjebacken och vägen mot Mälaren och Stockholm låg öppen året runt. Kanalen stod färdig 1795 och därmed inleddes en blomstringstid för järnhantering och godstransporter. 

 

Under sommarmånaderna har hamnkrogen öppet.

Av Wessman-Barken järnväg återstår lokstall där ett gammalt ånglok finns tillverkat 1914 som under åren 1933-1953 användes vid Smedjebackens Valsverk. Lokstallet är utställningslokal för industri- och kulturhistoriska utställningar.

En ångbåtsbrygga har byggts och ångbåtar tuffar på sommaren i sjön Barken.

 

Det finns mycket kvar som påminner om storhetstiden, bl. a. hamnmagasinet med fraktexpedition och en utställning av äldre båtmotorer samt järnbodar.

 

Hamnkontoret ger service åt dagens båtfarare med information, bensin, kanotuthyrning, cyklar m.m.

 

Text Smedjebacken kommun

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Flatenbergs hytta.
En naturskönt belägen hytta vid byn Flatenberg. Man kan fritt ströva runt och se den välbevarade bergsmanshyttan via ”Blickpunkten” vilket är gamla fotografier uppsatta så att de visar hur samma vy såg ut förr.
OrtSmedjebacken
Klenshyttan.
Klenshyttan är en bergsmansby med restaurerad hytta och välbevarad industrimasugn. På tavlor kan man läsa om järnframställning och man kan gå runt området på stigar på egen hand.
OrtLudvika
Cassels Konsert och Konferenshus.
Att hitta denna pampiga byggnad som hade Bank of England som förebild mitt i Bergslagen har sin förklaring. Brukets ”VD” var en tysk-brittisk affärsman bosatt i London som donerade pengar till detta kulturhus.
OrtLudvika
Öster Silvbergs gruva.
En av Sveriges äldsta gruvor som hade sin storhetstid under 1400-talet. När gruvdriften avbröts på 1920-talet vattenfylldes gruvan och fick då det turkosa och klara vatten som gjort det till ett populärt besöksmål.
OrtSäter
Bergslagens Medeltidsmuseum med Nya Lapphyttan...
Ett utomhusmuseum som berättar om medeltiden i Bergslagen och berättelsen om ett sätt att göra järn som var nytt för tusen år sedan – men som fortfarande är modernt.
OrtNorberg
Norberg...
Norberg är huvudort i kommunen med samma namn som ligger i norra Västmanland mot Dalarna. Klassiska Elsa Anderssons konditori är en bra start för lite mysigt spankulerande.
OrtNorberg